EK U16: Tiebreakverlies Pré -Jeugd Oranje

VoV, 17-07-2019. 13:10 uur. De Pré – Jeugd Oranje ploeg stond vanmorgen voor hun vierde duel in Triest tegenover het nog zonder zege op de laatste plaats bivakkerende Roemenië, dat bij dit EK ook nog geen setje had gewonnen.  Oranje stond op één gewonnen duel (vs België) en er werd twee keer verloren (vs Italië en Turkije).

Oranje staat vierde, boven België en Roemenië. Met het oog op de wedstrijd van morgen tegen Servië ( de nummer drie) was het dus een belangrijk duel, Servië speelt vandaag tegen Italië, dat nog ongeslagen is, en Oranje had de mogelijkheid om in gewonnen wedstrijden naast de Servische meiden te komen.

Bondscoach Eelco Beijl begon met de volgende basis: Spelverdeelster Sanne Konijnenberg, libero Sophie Posthumus en verder stonden Tess Leemreize,  Noa de Vos, Sanne Wagener, Marije ten Brinke en Nicole van de Vosse in de starting seven met als doel de volle buit tegen de rode lantaarndrager binnen te halen.

Dat liep van een leien dakje in het begin van de eerste set. Via 0-4 ging Oranje naar 3-9. Maar vervolgens kwam Roemenië beter in de wedstrijd en slopen er bij Oranje foutjes in. De ruime achterstand maakte Roemenië via  8-11 bij 15-15 ongedaan. Oranje pakte voor de tweede keer het initiatief, liep uit naar 15-20, maar had bij 19-20 opnieuw Roemenië bijna naast zich. Met een prima eindschot haalde de Pré – Jeugd daarna de winst met 20-25 binnen.

Tess Leemreize en Nicole van de Vosse hadden scorend met vijf en vier punten het meeste succes.  Oranje had een 10 om 18 eigen score in deze set en een 7 om 10 foutenlast, waarmee de 20-25 setstand is verklaard.

In de tweede set liep het helemaal niet meer van een leien dakje. Het was de omgekeerde wereld ten opzichte van de set ervoor. Roemenië was veel sterker dan Oranje en nam met 7-2 en 14-5 een hele ruime voorsprong.  Het was vechten tegen de bierkaai en tegen de eigen foutenlast, de set kende een compleet ander verloop, beide teams waren onherkenbaar. Oranje werd sportief de zaal uitgebonjoerd. Na de 14-5 volgden 17-7 en 22-8 als volgende tussenstanden. Bij 25-12 werd Oranje uit het lijden verlost en had Roemenië de eerste setzege van het toernooi binnen.

Zeven punten scoorde Oranje in deze set voor zichzelf en ze gaven er een dozijn weg aan Roemenië. Marije ten Brinke en Nicole van de Vosse werden met elk twee punten topscorer.

Okay, drie keer diep ademhalen, snel vergeten en aan de volgende set beginnen.  Noa de Voss bleef aan de kant in de derde set, daarvoor kwam Dagmar Mourits in de ploeg. En Oranje pakte de draad van de eerste set weer op. Meteen naar een 1-7 voorsprong, de eerste tik is immers meer dan een euro waard.

Roemenië spartelde nog wat tegen, dacht terug aan de tweede set  toen ze toch ook aan kop konden gaan, maar kwam deze keer niet verder dan op vier punten bij 8-12. Er was Oranje alles aan gelegen om het smetje van de tweede set uit te wissen, bij 9-18 en 11-21 lagen ze stevig op de goede koers daarvoor. En de 11-25 zorgde voor eerherstel. Oranje was een setwinst van een driepunter af.

Roemenië kon in de hele set slechts vier punten zelf maken, Nederland daarentegen maakte er negentien zelf. Daarvan nam Dagmar Mourits er zes voor haar rekening en Tess Leemreize vier.

Na set drie zal Roemenië wel gedacht hebben, drie keer diep ademhalen en dan voor een herhaling van set twee gaan. Maar dat zat er niet in, beide ploegen waren nu aan elkaar gewaagd en liepen in de score gelijk op, waarbij ze met enige regelmaat van koppositie wisselden. Via 3-3 en 6-6 naar 9-10 en 12-10. Het gaatje van twee punten verdedigde Roemenië gedreven en bij 18-14 hadden ze het verdubbeld.  Maar de strijd was nog niet gestreden, nog lang niet.

Oranje vocht zich terug naar twee punten verschil bij 20-18 en 21-19 en loerde op de aansluitende treffer en de gelijkmaker. Die aansluitende treffer was er bij 23-22 de gelijkmaker kwam er niet. Roemenië pakte tegen Oranje niet alleen het eerste setje maar ook het eerste puntje van dit EK. Ze dwongen met 25-22 de tiebreak af.

Oranje had de betere eigen score (plus twee) maar ook de hogere foutenlast  (plus vijf) in deze set.  Nicole van de Vosse werd met acht punten de meest scorende Oranje speelster.

Je zou zeggen dat nu Oranje weer aan de beurt was om te winnen, gezien het scoreverloop. Maar dat was niet zomaar logisch. Teams gaven elkaar weinig ruimte in de score. De 2-4 werd 4-4 en op de side out kon Roemenië bij 6-5 en 7-6 een voorsprong nemen. Bij 8-6 werd er van speelhelft gewisseld.

Ook het eerste punt na de veldwissel was voor Roemenië (9-6), Oranje gaf zich niet gewonnen en kwam bij 11-12 weer op voorsprong. In een superspannende finale trok Roemenië tenslotte met 15-12 aan het langste eind. En won dus met 3-2.

Bij Nederland werd Nicole van de Vosse met 18 punten topscorer. Oranje had met 51 om 69 ruim voordeel op de eigen score maar met 27 om 45 (!!) ook een heel ruim nadeel in de foutenlast.

Laura Roelofs, Silke Bos en Pippa Molenaar hadden invalbeurten gedurende de wedstrijd.