EK U17: Jeugd Oranje verliest van Bulgarije.

VoV, 17-07-2022. 19:44 uur. De Jeugd Oranje meiden, de U17 selectie, maakte gisteren een geweldig come-back op de eerste dag op het EK, toen ze tegen gastland Tsjechië een 2-0 achterstand konden veranderen in 2-3 winst. Lang nagenieten was er niet bij, vandaag stond Bulgarije aan de andere kant van het net. De Bulgaarse leeftijdsgenootjes hadden gisteren met 3-2 van Kroatië verloren en wilden logischerwijs het vandaag beter doen.

Dat voornemen konden ze in de eerste set meteen waarmaken. Teams waren aanvankelijk aan elkaar gewaagd (3-4, 7-4, 7-7, 12-12), maar nadat Oranje op 16-16 het breakpoint voor de 16-17 scoorde, ging het ineens de verkeerde kant op. Elena Kolarova serveerde Bulgarije naar 23-17, waarop de 25-19 setwinst volgde.

In de tweede set revancheerde Oranje zich. Eerst veranderden Roos Wessels en Aysha Meering een 7-4 achterstand in een 7-8 voorsprong en toen Bulgarije bij 10-11 de aansluiting had gemaakt scoorde Femke Zegwaard de punten naar de 10-14 tussenstand. Bulgarije kon tot 14-16 blijven aanklampen, met effectief spel liep Oranje vervolgens uit naar 15-22. Om na een serie side out scores met 19-25 de stand op 1-1 te brengen.

In set drie pakte Bulgarije meteen in het begin het initiatief (5-1) en hield dat eigenlijk ook de hele set vast. Wel kwam Oranje na bijvoorbeeld een 16-8 achterstand nog terug naar 16-12 en werd de 21-13 nog 21-16, maar echt bedreigend werd het niet. Bulgarije kwam via 25-17 op een 2-1 voorsprong.

In de vierde set leken de rollen omgedraaid te worden toen Jeugd Oranje uitliep naar 3-8 en bij 5-12 maar liefst zeven punten voorsprong had opgebouwd. Daarna jojode de tussenstand van een minimaal naar een ruim verschil. Bulgarije kwam terug naar 11-12, was er bij 15-15 naast, waarop Oranje weer uitliep naar 18-22. Bij 24-24 begon het nagelbijten. Een tiebreak of een 3-1 nederlaag? Die vraag bleef hangen tot 27-27, daarna pakte Bulgarije de laatste twee punten en de 29-27 zege.

Bij Oranje werd Aysha Meering met 20 punten topscorer. De andere punten, tussen haakjes vermeldt, kwamen op naam van Femke Zegwaard (17), Maaike Heilig (10), Roos Wessel (8), Janne Koops (4), Roosmarijn Grooters (3), Heleen Wiegerinck, Romée Sterenburg en Wies Smits (alle  drie 2). Oranje had de betere eigen score (56 om 68), maar ook de veel hogere foutenlast.