EK U17: Oranje jongens in tiebreak onderuit vs. Finland

VoV, 21-07-2023. 4:45 uur. De EK U17 jongensselectie van Oranje had hun eerste duel in Montenegro met 3-0 van Italië verloren en wilde uiteraard tegen Finland, dat de eerste wedstrijd met 3-1 van Tsjechië won, revanche nemen voor dat verlies.

Met in de basis Tom Sonneville (sv), Joep Sjoers en Jan Frederik Venema (mids), Stef Koezema, Bram van der Wel en Boris Thumann op de buitenposities en Micha Lammerink/ Patrick Dokter als libero’s begon Oranje aan het voornemen de eerste zege van het toernooi te behalen. Bij Finland waren Viktor Viljama en Matias Siika-AHO tegen Tsjechië met respectievelijk 24 en 16 punten scorend erg succesvol geweest.

In de eerste set serveerde Boris Thmann Oranje naar een 4-7 voorsprong, die Finland echter bij 8-7 helemaal van de borden had. Via een sterke side out van beide teams bleef het tot 18-18 gelijk opgaan, Stef Koezema en Boris Thumann zorgden voor een 18-20 voorsprong voor Oranje en met Jordi van Laar in de ploeg werd er in een erg spannende finale na 22-22 met 25-27 door Oranje aan het langste eind getrokken.

In de tweede set kon Finland een 5-8 achterstand veranderen in een 9-8 voorsprong en uitlopen naar 17-14. Oranje had bij 17-16 de aansluiting te pakken, maar slaagde er daarna niet in om het in de setfinale spannend te maken. Met 25-18 bracht Finland de stand op 1-1.

Een lange serve serie van Jan Fredrik Venema was in de derde set beslissend voor de hele ruime 15-25 Nederlandse winst. Hij serveerde de U17 selectie van 9-12 naar 9-18 met aan het net vlot scorende collega’s. Via 12-20 werd de set met tien punten verschil gewonnen, waarmee de stand op 1-2 in Nederlands voordeel kwam.

In de vierde set een omgekeerd beeld. Nu serveerde Finland zich via een sterke serie van Janne Kolehmainen van 12-13 achter in een ruk naar 20-13 voor. Via de opslagen van Jordi van Laar en scores van Bram van der Wel kwam Oranje nog heel sterk terug naar een 21-20 tussenstand, echter in de setfinale wist Finland met een block van Matias Siika-AHO de set met 25-21 voor zich te beslissen.

In de tiebreak keek Nederland al vlot tegen een achterstand aan (4-1) die opliep naar acht punten bij de 11-3 tussenstand. Finland haalde de 3-2 wedstrijdwinst daarna binnen met 15-9.

Afgaande op de cijfers in het matchreport van de CEV had Finland op de eigen score een 75 om 49 voordeel. Vooral omdat ze aanvallend met 59 om 37 punten veel sterker waren. En verder speelden beide teams met een zeer hoge foutenlast als we van de totaalscore van 105 om 100 de eigen punten afhalen.

Bram van der Wel kwam tot 14 punten, Jordi van Laar scoorde 11 keer. Lucas Blaas en Stef Koezema maakten 5 punten, Joep Sjoers liet er 4 noteren, Boris Thumann en Jan Frederik Venema hadden 3 keer succes en de spelverdelers Tom Sonneville en Jelle Denkers voegden ieder 2 punten toe aan de Nederlandse productie. Bij Finland liet Viljamaa 28 punten noteren en Matias Siika-AHO 17.