EK U17: Ruim verlies Oranje talenten vs. Italië

VoV, 19-07-2023. 4:25 uur. De Oranje U17 talenten speelden hun zesde en voorlaatste wedstrijd op het EK in Servië tegen Italië. Na 4 zeges en 1 nederlaag staan de Italiaanse meiden op de tweede plaats in deze poule, Nederland is 4de met 3 zeges en 2 verliespartijen. In de CEV-ranking voor de U16 categorie, de CEV  kent geen U17 leeftijdsgroep bij de meiden, is Italië koploper en staat Oranje negende.

Bij Oranje begonnen Esmee Radstake, Laurine Geerdes, Roos Grooters, Saar Meijer, Nina Evers en Susan Dambrink aan de wedstrijd, met als libero’s voor serve- en rallypass Yannah Janssen en Myrthe Schimmel.

Nederland zag in de openingsset een minimale voorsprong (2-1) verloren gaan (2-4) en bleef de gehele set in de achtervolging. Tot 10-12 waren de verschillen door scores van Susan Dambrink, Nina Evers en Roos Grooters maar een paar punten, met de serveserie van Ludovica Tosini naar 11-17 kwam daar verandering in.

Oranje scoorde de breakpoint voor 12-17 en daarna konden ze nog slechts side out punten aan het subtotaal toevoegen. Italië scoorde op 16-22 nog een breakpoint en sloot de set met 18-25 af. Met een eigen score van 11 om 19 punten was de Italiaanse ploeg heel duidelijk in het voordeel.

In de tweede set serveerde Roos Grooters Oranje naar een 3-2 voorsprong, Italië reageerde met een serie van vier punten en nam de leiding weer over (3-6). Opnieuw moest Oranje in de achtervolging en via scores van Susan Dambrink, Roos Grooters en Nina Evers konden ze de marge beperken. Bij 9-10 en 13-14 was het verschil maar één puntje meer.

Na de 14-17 kwamen de Oranje talenten heel sterk opzetten en met een score van 7 om 2 punten namen ze bij 21-19 twee punten afstand van Italië. Italië maakte gelijk (21-21), kwam weer op achterstand (23-21) na serves van Tara van der Sluis. Bij 24-22 benutte Oranje de eerste beste gelegenheid op setwinst (25-22) en bracht de stand op 1-1.

Alsof de Italiaanse ploeg zich op zichzelf wilde revancheren, zo speelden en scoorden ze in de derde set. Met o.a. een serie van 10 punten en twee series van 4 punten namen ze na de 2-3 tussenstand in het begin van de set afstand naar 7-23. Oranje kon in die fase slechts vijf punten aan hun score toevoegen, toen onder andere Ariana Boloventa met haar serves aan de basis van het ene naar het andere Italiaanse punt stond. Oranje haalde de dubbele cijfers bij 10-24, verloor vervolgens met 10-25. Een set om snel te vergeten en de focus op het vervolg te leggen.

Dat was dus de vierde set, maar daarin ging het ook al redelijk snel de verkeerde kant op. Zoals bij 2-6 en 5-9. Oranje toonde zich flexibel en wilskrachtig en kwam tot 11-13 terug, toen vond Italië het mooi geweest en via de opslagen van Gaia Novello namen ze met een indrukwekkende serie opnieuw ver afstand. Pas bij 12-22 had Oranje die gestopt, daarna ging de set met 15-25 verloren. Dus een 1-3 nederlaag voor de Oranje Talenten, die vandaag hun laatste wedstrijd tegen de ongeslagen koploper Kroatië spelen.

Italië had met 46 om 71 punten de overduidelijk betere eigen score, ook hun foutenlast bedroeg een aantal punten minder. Bij Nederland maakten Roos Grooters en Nina Evers de meeste punten, respectievelijk 16 en 12. Oranje blijft met 9 punten uit 3 zeges vierde in de poule, Italië met 14 punten uit 5 zeges tweede. Alleen voor de nummers één en twee krijgt het toernooi een vervolg met de kruisfinales met poule 2, waar met nog één duel te gaan Griekenland en Turkije bovenaan staan.