EK U19: Derde volle buit voor Jong Oranje

VoV, 29-08-2022. 20:15 uur. Na de gewonnen wedstrijden tegen Turkije en Zwitserland speelde Jong Oranje vandaag op het EK U19 tegen Kroatië, dat na twee wedstrijden één keer als winnaar van het veld was gestapt. Zij boekten een 3-0 zege tegen Roemenië, maar verloren wel met 3-0 van Turkije, waarvan Oranje met 3-0 had gewonnen.

Kroatië plaatste zich via de tweede voorronde met zeges op Noorwegen (nr. 15 op CEV-ranking) en Zweden (nr. 32 op CEV-ranking) voor dit EK. Kroatië en Nederland staan samen op een gedeelde elfde plaats op die ranking.

Nog even over de wedstrijd tegen Zwitserland. Via Facebook filmden ouders de wedstrijd en lieten het thuisfront live meegenieten van de prestaties van Jong Oranje. Maar toen er één telefoon in beslag werd genomen wegens overtreding van de uitzendrechten en er vervolgens door de politie een stuk strenger in de zaal werd gecontroleerd besloot een tweede ‘uitzender’ geen risico meer te nemen en zijn telefoon maar op zak te houden. Je wilt tenslotte niet achter Macedonische tralies belanden om de fans thuis te plezieren.

En dan nu maar over het duel tegen Kroatië.

Het was in de beginfase van de openingsset een gelijk opgaande strijd. Althans nadat Kroatië een 1-4 achterstand had weggewerkt en Nederland de 8-5 had veranderd in 9-9. Tot aan 13-13 bleef het in evenwicht, het breakpoint op 13-14 gaf Oranje twee punten voor, de serveserie na 14-16 van Marije ten Brinke duurde tot aan 14-20, met daarin scores van bijvoorbeeld Noa de Vos. Na 17-23 serveerde Dagmar Mourits de set uit, eindstand 17-25.

In set twee leken de teams er de hele set geen enkele moeite mee te hebben om na de side out het ene na het andere breakpoint te scoren. Getuige het scoreverloop van 3-0 naar 3-5 en 6-5. En daarna even later van 9-7 naar 9-10 en 12-10 waarop Nederland bij 13-15 weer aan de leiding ging. Evenwicht was er bij 16-16. Oranje scoorde daarna op 16-17 en 18-20 een breakpoint. Jet Kok maakte de 20-23, maar het laatste woord had Kroatië. Van 21-23 maakten ze een 25-23 setzege.

Nederland kwam in de derde set op een grote achterstand te staan bij 11-3, maar had in het vervolg met een score van 3 om 11 punten de stand bij 14-14 weer gelijkgetrokken. Kroatië kon de 18-22 achterstand naar een gelijke stand bij 23-23 brengen, het bleef gelijk bij 24-24 waarna de laatste twee puntjes voor Nederland waren. Waarmee ze dus met 1-2 in sets aan de leiding kwamen.

In de vierde set had Kroatië weer de betere start (8-5), maar kon Jong Oranje na 14-13 de beslissing forceren. Ze liepen uit naar 14-17 en 15-22 om de set met 16-25 af te sluiten.

Na 3 wedstrijden is Jong Oranje nog ongeslagen en heeft 9 punten, en een setscore van 9 om 1. Met een prima uitzicht op de halve finale. Met Roemenië en Servië als laatste twee tegenstanders heeft Jong Oranje nog alle troeven nog in eigen hand.

Topscorer tegen Kroatië werd Nicole van de Vosse, ze scoorde 25 keer. Oranje had aanvallend en blokkerend heel veel voordeel in de gescoorde punten (35 om 67), had ook een beduidend hogere foutenlast met 17 om 33 directe punten voor de tegenstander.