EK U19: Jong Oranje naast podium

VoV, 04-09-2022. 19:45 uur. Nadat Jong Oranje gisteren in de halve finale met 3-0 van Italië had verloren was er ook een 3-0 nederlaag voor Polen tegen Servië, waarmee de strijd om het brons en het goud dus bekend was. Nederland speelde vanmiddag tegen Polen  in de kleine finale om het brons.

In de eerste set bleven de teams tot 7-8 met de score bij elkaar in de buurt, vervolgens maakte Polen een serie van vijf punten (7-13) en na de side out en het breakpoint van Nederland (9-13) voegden ze er nog een serie van zeven punten aan toe, waarmee de stand op 9-20 kwam.  De set ging daarna met ruim verschil (16-25) naar Polen.

Set twee en drie waren een stuk spannender met 26-24 voor Nederland en 25-27 voor Polen.

In de tweede set liep de score van 6-5 naar 6-9, de 11-14 en 14-17 werd door Nederland via blokpunten en een dankjewel score van Emily Silderhuis, twee scores van Dagmar Mourits en een technische fout van Polen veranderd in 20-17. Polen had de achterstand bij 21-21 weer weggewerkt, kwam bij 23-24 op setpoint, waarop Oranje de time out inging. Jet Kok en Aysha Meering scoorden de drie punten daarna voor de 26-24 setwinst.

In de derde set kwam Oranje met 4-0 voor via een serveserie van Sanne Konijnenberg. Bij 7-7 was Polen er weer naast en tot 11-11 bleef het gelijk opgaan. Aysha Meering, Jet Kok en een kadootje van Polen maakten er wat later 14-11 van. Polen kwam terug naar 14-13 en 15-14, waarna Nederland uitliep naar 18-14. De Nederlandse time out was er op 19-18, Jet Kok gaf Oranje in de big points een 22-19 voorsprong. Polen kwam opnieuw sterk terug (22-22). Nederland kwam via Marije ten Brinke op setpoint (24-22), maar kon de set twee keer niet in het slot gooien. Polen daarentegen deed dat bij 25-26 wel met een kill-block.

In set vier nam Polen al vlot de leiding (3-7) en moest Jong oranje in de achtervolging. Dat leverde geen succes op, het set verloop gaf steeds een aantal punten voordelig verschil voor Polen aan, zoals bij 9-13, 11-17 en 15-20. In de slotfase vocht Oranje keihard om de tiebreak af te dwingen kwam op 17-20 en maakte van een 17-22 achterstand via scores van o.a. Jet Kok en Aysha Meering er 21-22 van. De tiebreak lonkte, zelfs bij 21-23 nog, maar twee uitgeslagen aanvallen van Jong Oranje betekenden een snel einde van de set en de wedstrijd. Met 21-25 werd het een 1-3 nederlaag.

Brons voor Polen, niks voor Nederland, althans geen medaille maar wel de complimenten voor een prima toernooi. De nederlagen tegen Servië, Italië en Polen waren geen schande, dat was de Top van Europa, de winst in de poule tegen Turkije, de nummer 1 van Europa in deze leeftijdscategorie, was al eerder een voorteken voor de sterkte van dit Jong Oranje.

Polen had aanvallend en blokkerend een voordeel van 17 punten, Nederland serveerde 4 aces meer. Bij Oranje scoorde Marije ten Brinke 15 keer, Aysha Meering maakte 12 punten en Dagmar Mourits, Jet Kok en Emily Silderhuis namen alle drie 9 punten voor hun rekening. Sanne Konijnenberg maakte er 6, Nicole van de Vosse 3 en Noa de Vos 1.