EK U19: Jong Oranje nipt ten onder

VoV, 03-09-2018. 17:36 uur. Het was dan wel een 3-0 nederlaag van Jong Oranje tegen Wit – Rusland, maar al met al was het nipt. Daar had zogezegd meer ingezeten, als het in de eindfase van de tweede en derde set een beetje meer had meegezeten, c.q. Jong Oranje een beetje doortastender was geweest. De kansen waren er, jammer genoeg bleven ze onbenut.

Bondscoach van de Vyver begon met dezelfde basis als in de voorgaande wedstrijden. Er was geen reden om wie dan ook te vervangen of vanwege van de tegenstander voor een andere basis te kiezen. Hester Jasper en Annick Meijers stonden op passer loper, Demi Korevaar en Indy Baijens op mid, Vera Mulder op diagonaal en Sarah van Aalen op spelverdeling. En Dagmar Boom had dat andere shirt aan, dat van de libero.

In de eerste set kwam Oranje er niet aan te pas. De scores over en weer, bij Wit – Rusland was Yuliya Minuk met 7 treffers goed op schot, resulteerden na de tussenstanden van 6-1, 8-3, 16-8 in een 21-10 stand. Ook de invalbeurten van Charlot Vellener en Lisa Nobel via de dubbele wissel hielpen niet. Oranje herpakte zich na 21-10 en kwam met Annick Meijers aan serve terug naar 21-16. Dat vond Wit-Rusland ver genoeg. Met 25-16 maakten ze de set uit. Een eigen score van 10 om 20 in het voordeel van Wit Rusland zegt genoeg. Indy Baijens (4 punten) en Annick Meijers en Vera Mulder (beide 3 punten) namen de Oranje punten voor hun rekening,

De basis bleef staan, wel kregen Charlot Vellener, Rianne Vos en Susanne Kos invalbeurten in de tweede set. Opnieuw was Wit – Rusland heel lang de bovenliggende partij. Het verschil bedroeg steeds vier á vijf punten tot aan de 21-16 stand. Vera Mulder serveerde vervolgens Jong Oranje naar de aansluitende treffer bij 21-20. Daar stokte het, en vanaf die tussenstand kon Jong Oranje geen punt meer op eigen serve forceren. Het werd 23-21, 24-22 en vervolgens 25-22.

De foutenlast deed Oranje de das om in deze set. Op de eigen score waren ze Wit – Rusland met 20 om 17 punten de baas, helaas was de foutenlast bij de tegenstander wel heel erg minimaal. Slechts twee puntjes kreeg Oranje kado, terwijl ze er 8 weggaven. Vera Mulder werd met 7 punten de meest scorende Oranje speelster in deze set, Hester Jasper kwam tot 5 treffers.

In de derde set had Oranje, met Charlot Vellener voor Sarah van Aalen op spelverdeling, een 6-8 voorsprong bij de eerste technische time out. Het was de eerste keer in de wedstrijd dat Oranje met voorsprong aan een pauze begon. Met een forse serie boog Wit – Rusland de achterstand om naar 12-8, met 16-10 werd er weer gerust. Oranje begon aan een knappe inhaalrace, moest ook wel alle krachten mobiliseren als ze niet kansloos ten onder wilden gaan, en dat resulteerde erin dat de talenten puntje voor puntje dichterbij kwamen. Het werd 16-13 en 19-17.

En bij 20-21 was Oranje er voorbij, was zes punten achterstand veranderd in één punt voorsprong. En dat werden er meteen twee bij 20-22. Een beslissend verschil, waarmee een vierde set kon worden afgedwongen. Bij 21-23 was dat nog steeds het geval, en ook bij 22-24. Oranje was één punt van de setwinst verwijderd en had daarvoor twee kansen. Maar het lukte niet, het setpoint werd niet gemaakt. Wit –Rusland pareerde de aanvallen en nam over, 23-24, 24-24 en als klap op de vuurpijl ook nog de laatste twee die de 26-24 en 3-0 winst voor hen perfect maakte. Met name Hanna Hryshkevich had het vizier in deze set met 9 treffers op scherp staan.

Een bijzondere prestatie bij Jong Oranje leverde Indy Baijens. Maar liefst 8 blokpunten kreeg ze op naam. Totaal scoorde ze 15 keer en werd daarmee Oranjes topscorer. Vera Mulder maakte er 13, Hester Jasper 9 en Annick Meijers 7.  Demi Korevaar zette 3 punten op het scorebord en Charlot Vellener 2.  Oranje maakte 49 eigen punten, Wit Rusland 56.

Morgen is een rustdag, overmorgen speelt Oranje om 20:00 uur tegen Italië.