Vizier op volleybal

 

EK U20: Jong Oranje begint met nederlaag

VoV, 15-07-2018. 11:15 uur.  De volleyballers van Jong Oranje hebben hun openingswedstrijd op het Europees kampioenschap in eigen land verloren. Bij hun vuurdoop in de Edese Van der Knaaphal moesten de Nederlanders zaterdagmiddag met 0-3 buigen voor de Tsjechische leeftijdsgenoten. Op de beslissende momenten beschikte de regerend Europees kampioen over net iets meer doorslagkracht

In de eerste set stuurde bondscoach van Ree het zevental Nimo Benne, Sjors Tijhuis, aanvoerder Bennie Tuinstra, David Bes, Martijn Brilhuis, Daan Nijeboer en spelverdeler Joris Berkhout de vloer op van de fonkelnieuwe Topsporthal in Ede.

Vanaf 3-3 moesten de Nederlanders meteen al in de achtervolging op de sterke Tsjechen. Jong Oranje zette alles op alles om het ontstane gaatje te dichten. Pas nadat Daan Streutker bij de stand 13-18 binnen de lijn werd gebracht, krabbelde Nederland punt voor punt dichterbij. Op rechtsvoor bracht de invaller het verschil terug tot een punt. Vanuit zijn door het Tsjechische achterveld slecht verwerkte serve trok Streutker de score op 23-23 zelfs gelijk. De daaropvolgende opslag in het net bracht de Tsjechen op setpoint. Een ace maakte een definitief einde aan de hoop van Jong Oranje op setwinst. Na 25 minuten zegevierde Tsjechië met 23-25.

In het tweede speldeel hield Jong Oranje langer gelijke tred. De vooruitzichten op het binnenhalen van de set zagen er prima uit. Nederland was evenwel niet bij machte om na een 20-18 voorsprong door te drukken op de momenten dat het echt moest. De Tsjechen kwamen op 21-21 langszij. Vier punten op rij uit de opslagreeks van Svoboda bracht set nummer twee eveneens in Tsjechisch bezit: 21-25.

De voor Nederland alles-of-niets set leverde niets op. Opnieuw bleken de verschillen miniem. Met steun van het publiek beende Jong Oranje de Tsjechen ditmaal bij tot 16-16. Drie Tsjechische punten op rij betekenden te veel van het goede. Met het inbrengen van Rik van Solkema en Jesper van Muijden probeerde Van Ree serverend extra druk te brengen. Streutker bracht Nederland nog terug tot 20-21. Andermaal beschikten de Oost-Europeanen over het meest krachtige eindschot: 21-25.

Dat zijn ploeg op de beslissende momenten tekort schoot, verontrustte bondscoach Van Ree naderhand niet. “Dat is niet frustrerend, dat hoort bij onze sport. De Tsjechen zijn in deze lichting de regerend kampioen. Het zijn dus geen koekenbakkers. Passend deden zij het iets beter. Als ik het vergelijk met de wedstrijd die we onlangs tegen elkaar speelden in Rusland, speelden wij veel beter. Toen kwamen beide ploegen net het vliegtuig uit. Kijk je naar bijvoorbeeld persoonlijke fouten, dan hebben wij vandaag vrij netjes gespeeld. De meesten bij ons hebben nog nooit een EK gespeeld. Dat is niet niks. Het was daarom alleen even afwachten hoe iedereen zou reageren om te moeten spelen voor het thuisfront. Zoiets valt niet te oefenen. ”

Bennie Tuinstra werd bij Oranje met 12 punten de meest scorende speler. Daan Streutker kwam tot 10 treffers.  Oranje speelde met de lagere foutenlast ( 18 om 24 punten voor de tegenstander), maar kwam op de eigen score beduidend tekort om dat voordeel te verzilveren. Aanvallende punten 32 om 37, blokpunten 4 om 8 en aces 4 om 12 brachten het totaal op 40 om 57.

Vandaag tegen Finland dicht de bondscoach zijn ploeg alle kansen toe op een zege. “Je weet het nooit op deze leeftijd. De prestaties van de teams fluctueren enorm. Het kan zo keren. We willen zo hoog mogelijk eindigen. We hebben met elkaar afgesproken om in Den Haag terecht te komen. Daar gaan we voor.”

gh @ VoV, bron Nevobo, Foto CEV.