EK U20: Jong Oranje naar halve finale

VoV, 20-07-2018. 5:10 uur. Jong Oranje heeft zich gisteravond geplaatst voor de halve finale op het EK onder 20 jaar. Ondanks een 2-3 nederlaag tegen Wit-Rusland legde het team van coach Arnold van Ree beslag op de tweede plaats in de poule. Vanwege de uitslag van de voorafgaande wedstrijd tussen Finland en Duitsland (2-3) had Oranje het ticket na de 0-2 in sets binnen. Ze kwamen daarmee op 9 punten en lagen één punt voor op de achtervolgers. Oranje speelt zaterdag in Den Haag tegen Rusland, dat poulewinnaar werd in het Belgische Kortrijk.

De halve finale halen, daar was het Oranje om te doen in de laatste poulewedstrijd tegen Wit – Rusland. Voor Nederland moesten  Cas Abraham, Sjors Tijhuis, Bennie Tuinstra, David Bes, Daan Streutker, Joris Berkhout en Daan Nijeboer deze target waarmaken. Invalbeurten waren er voor Nimo Benne, Noah van Dam en Martijn Brilhuis, die in de laatste twee sets voor Daan Streutker in de basis begon.

Oranje maakte het zoch in de eerste set nog knap lastig door na een 10-16 en 17-21 tussenstand de Wit Russen nog terug in de wedstrijd te laten komen. Bij 23-23 lagen de kansen gelijk. De ingevallen wissels (zie boven) bracht het elan om ook de laatste twee punten te scoren en de winst naar zich toe te trekken. De hogere foutenlast (9 om 3 directe punten voor de tegenstander in deze set) droeg ook behoorlijk bij aan de Nederlandse winst.

Nog één set was Oranje van de halve finale verwijderd. En wellicht was die wetenschap vooreerst een blok aan het been van de Oranje mannen. Opnieuw keken ze heel lang tegen een achterstand aan. Bij de meetmomenten stond er 8-5, 16-12 en 21-18 op het scorebord. Bij een 20-23 achterstand liet een voor elke bal knokkend Oranje de set kantelen. Een ace van de ingevallen Martijn Brilhuis besliste de set bij 26-25 en gaf Oranje het zo vurig gewenste ticket voor Den Haag. De foutenlast bij Wit Rusland was in deze set enorm. Maar liefst 13 punten lieten ze een punt voor Oranje noteren.

Met de wetenschap dat de halve finale bereikt was, was voor Oranje de druk van de ketel. In de derde set kon Wit Rusland de twee punten voorsprong bij het begin van de big points (21-19) wel een winnend vervolg geven (25-20) en in de vierde set was Oranje de scherpte van de eerste twee sets in de finale kwijt. Na de 17-21 en de gelegenheid om de wedstrijd in vier sets te beslissen wilde het maar niet lukken om het matchpoint te verzilveren. Meerdere keren liet Oranje die kans onbenut totdat de tegenstander op 25-24 de tiebreak afdwong.

De vijfde set was daarna ook een prooi voor de Wit Russische ploeg. Via 10-9 en 12-10 haalden zij de 15-12 winst binnen. Uiteraard was bij Oranje de vreugde over het bereiken van de laatste vier groter dan de teleurstelling over de verloren wedstrijd.

Bij Oranje werd Bennie Tuinsta met 15 punten topscorer. Daan Streutker kwam tot 11 treffers. Oranje had met 79 om 61 een fors mindere eigen score, voornamelijk omdat de Wit Russen aanvallend (57 om 44) en blokkerend (14 om 6) veel meer scoorden. Met via opslagen gescoorde aces (8 om 11) maakte Oranje in de totalen drie punten goed.

Maar het grote verschil zat hem in de foutenlast. Wit Rusland scoorde 47 keer (!) voor Nederland en kreeg daarvoor 35 punten terug. Totaal 44 foute opslagen en 19 aces zorgden voor 63 hele snelle punten in de wedstrijd.

Nu Oranje de laatste vier heeft bereikt wil men uiteraard ook op het podium. Tuinstra op de Nevobo site: “Nu we zover zijn gekomen, gaan we voor die medailles. Daar gaan we  zaterdag heel hard voor vechten.”