EK U20: Jong Oranje naar kleine finale

VoV, 22-07-2018. 6:30 uur.  Het is Jong Oranje niet gelukt zich voor de strijd om het goud bij het EK U20 te plaatsen.  In de halve finale werd met 3-1 van Rusland verloren. Vandaag wordt er tegen onze Zuiderburen, die met dezelfde cijfers van de Tsjechen verloren, om het brons gestreden.

De Oranje talenten verweerden zich in de eerste twee set uiterst knap. Uiteraard waren de Russen favoriet, maar Oranje maakte het de reuzen uit Rusland erg moeilijk. Tot die reuzen behoorde onder andere de 2.14 meter lange  Maxim Sapozhkov, die met 17 punten ook topscorer van de partij werd.

In de openingsset was het eigenlijk constant stuivertje wisselen. Oranje speelde slim, maakte gebruik van de eigen kwaliteiten en benutte de mindere kanten van de tegenstander. Spelverdeler Joris Berkhout kon goed variëren, waarvan Bennie Tuinstra (7 punten) en Daan Streutker (6 punten) in de eerste set gretig gebruik van maakten. Het ging via 10-10, 15-15 en 20-20 gelijk op tot aan 23-23.  In de slotfase besliste Rusland de set voor zich door gewoon de geboden kansen erin te slaan. Met 25-23 kwam de set op hun naam.

Nederland gaf zich echter niet gewonnen en toonde veel veerkracht en een knap herstel door in de tweede set meteen vol bij de les te zijn en de tegenstander redelijk te overdonderen. Nederland hield zich aan de opdrachten en mede door een forse Russische foutenlast (10 kadootjes kreeg Oranje in deze set) kon Oranje bij 4-6, 10-14 en 12-18 een mooie voorsprong op het scorebord krijgen. De inhaalrace van de Russen werd gepareerd en met 18-21 voor werd aan de big points begonnen. Kill – blocks van Sjors Tijhuis en rake klappen van de ingevallen Nimo Benne hielpen Oranje aan een 20-25 setzege en een 1-1 gelijke setstand.

In de derde set ging Jong Oranje hard onderuit. De 2-5 achterstand werd door de Russen omgezet in een 16-8 voorsprong. Oranje kwam er even helemaal niet aan te pas en bleef ook in het vervolg de tol voor de eerdere inspanning betalen. Rusland denderde door, kende geen pardon en bezorgde Oranje na de 21-9 tussenstand een 25-12 nederlaag.

In de vierde set ging het om alles! Om alles waar de afgelopen week zo hard voor gevochten was en waar zulke mooie resultaten voor behaald waren. Om in de race te blijven voor de fianle moest de vierde set gewonnen worden. In de beginfase van die vierde set kende Oranje een goede periode, kwam met 5-8 aan de leiding, maar kon niet doorzetten. De Russen kwamen terug (16-14) en behielden gering voordeel (21-20) tot ze de wedstrijd met 25-22 voor zich beslisten. En daarmee was de finale uit zicht, de droom voorbij en kon de aandacht naar de strijd om het brons.

Het zat er niet in om het Russische geweld te beteugelen, moest aanvoerder Bennie Tuinstra naderhand erkennen. “Zonde. Eigenlijk gingen we er alleen in die derde set dik af. Die Russen zijn gewoon heel degelijk. Ze maken maar heel weinig fouten en daarnaast ook heel veel punten. Dat zie je vooral terug bij de big points. Wij maken op zulke momenten te veel fouten”, analyseerde de Nederlandse captain.  Het toernooi is echter nog niet voorbij, stelde Tuinstra. “We gaan zeker voor die bronzen medaille. Die gaan we pakken.” Daarvoor moet dan dus vandaag van België gewonnen worden.

Rusland was op alle scorende onderdelen net dat beetje beter. Aanvallend werd het 45 / 43, blokkerend 11 / 10 en op serve aces 6/3. Totale eigenscore dus 62 / 56. En de foutenlast werd totaal 26 / 33 in het voordeel van de Russen. Bij Oranje werd Daan Streutker met 16 punten topscorer, Bennie Tuinstra kwam tot 14 treffers.