EK U20: Tweede zege van Jong Oranje

VoV, 17-07-2018. 6:12 uur. Jong Oranje deed gisteren goede zaken door hun tweede overwinning in het EK U20 te behalen. Na een aanvankelijke valse start tegen Portugal, de eerste set werd met 22-25 verloren, toonde de ploeg van Arnold van Ree veel veerkracht door de volgende drie sets winnend af te sluiten. Vooral de tweede was een toonbeeld van overmacht met 12-25. Daarop volgden nog 21-25 en 23-25.

De bondscoach begon gisteravond met Bennie Tuinstra, Sjors Tijhuis, Daan Streutker, Cas Abraham, David Bes, Joris Berkhout en libero Daan Nijeboer aan de wedstrijd. Nimo Benne had invalbeurten in set één, drie en vier, Martijn Brilhuis kreeg in de vierde set nog speeltijd.

In de eerste set kantelde het voordeel na een 6-8 voorsprong voor Oranje. De Portugezen, met de vlot scorende Moreira en Marques, namen de leiding over en liepen uit naar 13-10. Bij 15-15 was Oranje er weer naast, Cas Abraham was scorend effectief, maar Oranje kon vervolgens niet bijblijven. De Portugezen namen opnieuw afstand (19-16), de Oranje mannen knokten zich opnieuw naar een gelijke stand. (19-19). Op de derde versnelling moesten ze het antwoord schuldig blijven, de 19-19 werd via 23-20 een 25-22 zege voor Portugal, dat met 19 om 15 punten de betere eigen score had in deze set.

In de tweede set maakte Oranje er al vlot een gala voorstelling van. De Portugezen kregen geen voet aan de trapper en stonden binnen de kortste keren (5-10, 6-15) op een onoverbrugbare achterstand. Bennie Tuinstra en Daan Streutker scoorden er rustig op los, Oranje had op de scorende onderdelen veel voordeel (16 om 9) en was een stuk minder gul met de weggeven punten. Het werd na een 8-20 tussenstand een dikke 12-25 setwinst.

In set drie werden de bakens weer verzet. Wel stoomde Oranje aanvankelijk nog volle kracht vooruit (6-11), maar daarop volgde een scorend mindere periode. Met 13 om 5 punten in die fase nam Portugal de leiding over bij 19-16 en leek Oranje op setverlies af te stevenen. Na de 20-18 wisten ze echter nog een keer de wedstrijd in hun voordeel te laten kantelen, de 21-23 gaf weer de mogelijkheid op een 1-2 sets. En die mogelijkheid liet Oranje zich niet meer afpakken. Met 21-25 beslisten ze de set voor zich. Sjors Tijhuis was met onder andere 2 aces en 2 blokpunten scorend belangrijk in deze set.

In de vierde set zag Oranje een vroege voorsprong (1-5) bij 4-5 bijna weer verloren gaan. De score liep via uitlopen, inhalen, gelijkmaken en er voorbijgaan naar een 17-16 stand voor Portugal. Bij de big points stond Oranje er weer één voor (20-21) en dat konden ze vasthouden. Met de 23-25 werd de tweede overwinning in drie wedstrijden bijgeschreven.

Bij Nederland werd Sjors Tijhuis topscorer met 16 punten, Cas Abraham maakte er 15 en Daan Streutker 11. Nederland had met 58 om 63 punten de betere eigen score via een voordeel van 5 om 12 op blokpunten en 8 om 10 punten bij de aces. Portugal scoorde aanvallend beter met 45 om 41 punten. Oranje had tevens de lagere foutenlast, te weten  34 om 23 directe punten voor de tegenstander.

De stand in de Oranje poule na drie wedstrijden met vermelding van gewonnen duels en punten is nu: 1> Tsjechië  2-7, 2> Wit Rusland 2-6, 3> Nederland 2-6, 4> Duitsland 2-5, 5> Finland 1-3 en 6> Portugal 0-0. Om de halve finales te bereiken moet Jong Oranje als eerste of tweede eindigen in de poule. Vandaag is een rustdag, morgen gaat het EK voor Oranje verder met de wedstrijd tegen Duitsland.