EK U22: Oranje verliest met 2-3 van Turkije.

VoV, 13-07-2022. 14:53 uur. De Oranje U22 mannenploeg speelde vanmiddag tegen Turkije. Voor beide teams een mogelijk beslissende partij, want Nederland had de eerste wedstrijd met 3-0 van Montenegro gewonnen, terwijl Turkije met 3-1 van Italië had verloren. Winst voor Oranje betekende twee zeges waarmee ze zo goed als zeker verzekerd waren van minimaal de tweede plaats in de poule. Winst voor Turkije kon voor hen het opstapje zijn naar de halve finale, met de wedstrijd tegen Montenegro nog voor de boeg.

In de eerste twee sets was Turkije de bovenliggende partij, (19-25 en 18-25), daarna herstelde Oranje zich knap en kwam via 25-21 en 25-23 terug in de wedstrijd. In de tiebreak deed de Turkse serie van 6-8 naar 6-12 Oranje de das om, de tiebreak ging met 9-15 en de wedstrijd met 2-3 verloren.

In de eerste set bouwde Turkije al vlot een voorsprong van vier punten op (5-9) en liep vervolgens verder uit (8-14). Via een ace van Robin Boekhoudt kwam Oranje terug naar 13-16, bij 14-19 haalde coach Taaij de ploeg naar de zijlijn. Het leverde niet de gewenste ommekeer op, Turkije bleef ruim voor (17-23) en won na een netfout van Oranje op setpoint met 19-25.

In set twee liep Turkije na de 5-5 tussenstand uit naar 10-14 en 15-20. Deze set sloten ze met 18-25 af, waarmee ze dus op 0-2 in sets kwamen. Oranje stond met de rug tegen de muur, de derde set moest gewonnen worden om in de wedstrijd en het toernooi te blijven.

Turkije ging in de derde set bij 4-1 achter al de time out in, het zette geen zoden aan de dijk, met name Robin Boekhoudt sloeg een aantal keren vanaf mid raak (7-3 en 8-3) waarna Yannick Bak wat later voor de 11-6 en 12-6 zorgde. Turkije liep in naar 12-10, Nederland herstelde het verschil, via o.a. een ace van Sil Meijs werd het 16-10. De 18-12 was een van de laatste punten dat Nederland zelf scoorde, daarna kregen ze er o.a. via foutserves en aanvallende fouten vijf van Turkije cadeau. Jasper Wijksma scoorde de 25-21 voor de 1-2 setstand.

In de vierde set kon Oranje via o.a. twee aces van Luuk Hofhuis van een 10-11 achterstand uitlopen naar 15-11. Oranje behield de voorsprong (16-14, 19-17) maar moest op 21-20 de time out. Turkije kwam op 21-22, waarop Nederland meteen de tweede time out opnam. Er volgde een Turkse foutserve en een ace van Martijn Brilhuis voor de 23-22. Nederland hield het puntje voor bij 24-23 middels de Turkse foutserve, Martijn Brilhuis verzilverde setpoint middels een ‘blok- uit’ score. Waarmee het dus 2-2 werd.

In de tiebreak kwam Oranje op 2-0 na een score van Luuk Hofhuis en een ace van Sil Meijs. Brilhuis liet de 3-1 noteren, o.a. twee aanvallende fouten van Oranje maakten 3-5. Op 4-5 kreeg Turkije twee punten cadeau van Nederland, bij 6-8 werd er van speelhelft gewisseld. Na de wisseling van speelhelft liep Turkije middels o.a. twee aces uit naar 6-12. Bij 8-14 kwamen ze op matchpoint. Twee foutserves beslisten daarna de set met 9-15 en de wedstrijd met 2-3.

Bij Nederland werd Martijn Brilhuis topscorer met 16 punten. Ook Robin Boekhoudt en Jasper Wijksma kwamen met 12 en 11 punten in de dubbele cijfers. Turkije scoorde 11 aanvallende punten meer, blokkeerde 5 keer vaker raak en serveerde 1 ace meer. Beide teams speelden met een forse foutenlast (33 om 36)

De stand is nu Nederland 2-1-4, Italië 1-1-3, Turkije 2-1-2 en Montenegro 1-0-0. Met vermelding gespeelde wedstrijden, gewonnen wedstrijden en behaalde punten. Nederland speelt nog tegen Italië, dat vandaag nog tegen Montenegro moet. Turkije heeft Montenegro ook nog als tegenstander.