EK-zilver voor Boermans/ de Groot

VoV, 15-08-2021. 19:32 uur. Voor Boermans/ de Groot was er na de winst van het 4*** FIVB World Tour toernooi in Gstaad met het spelen van de EK finale in Wenen een nieuw hoogtepunt in hun nog maar prille internationale beachvolleybal carrière. De nummer één van de wereld, de goudenmedaillewinnaars van Tokyo en drievoudig Europees kampioen Mol/ Sorum stonden aan de andere kant van het net, zij gingen voor hun vierde titel op rij.

Boermans/ De Groot waren er zo dichtbij, voor het grijpen hadden ze de Europese titel toen ze in de derde set met 8-11 voorstonden. Doen wat ze de hele tijd al met grote klasse hadden gedaan, namelijk de side out scoren had hen goud moeten brengen. Maar toen ging het toch nog mis.

In de eerste set liepen de teams in de score gelijk op tot aan 12-12. Na die stand scoorde Noorwegen de side out en sloeg Anders Mol twee aces. Een aanvallende misser van Nederland zette de Noren op 16-12 voor, waarna Boermans/ de Groot in de achtervolging gingen. Ze kwamen via een kill-block van Boermans op 19-17, de Groot maakte de 20-18 en daarna liet Boermans zijn geweldige blokkerende kwaliteiten nogmaals zien met het blokpunt voor 20-19. En daar stopte het voor Oranje, Noorwegen pakte de set met 21-19.

In de tweede set pakte het BTN-duo een 1-3 voorsprong middels twee scores van Yorick de Groot en dat verschil werd tot aan de veldwissel bij 6-8 vastgehouden, aan de andere kant van het net lieten de Nederlanders na die stand meteen nog twee punten noteren. Waarmee ze gewoon op 6-10 voorkwamen. Bij de technische time out stond het 8-13, wat later na enkele punten van Boermans 10-15. Mol /Sorum zetten de achtervolging in, scoorden een driepunter (13-15) en bleven op de side out vanaf 15-17 tot en met 18-20 twee punten achter.

Boermans/ de Groot slaagden er niet in het winnende punt te scoren. Het ene setpoint na het andere ging verloren, een keer omdat de video challenge liet zien dat de bal van Mol/ Sorum nog met een millimeter de lijn raakte. Yorick de Groot scoorde de 24-25, de volgende rally werd blokkerend door Stefan Boermans verzilverd. De video challenge bewees dat hij dat zonder een netfout te maken had gedaan.

In de tiebreak kwamen de Nederlanders op 8-11 voor toen de set ineens kantelde naar Noors voordeel. Met een paar kill-blocks op aanvallen van Yorick de Groot en andere eigen scores wisten de Noren vijf punten achter elkaar te maken, waardoor de 8-11 veranderde in 13-11. Na de 13-12 maakte o.a. nog een kill-block met 15-12 een eind aan de set.

Mol/ Sorum wonnen hun vierde Europese titel op rij, zilver met een gouden randje was er voor Boermans/ de Groot.

Voordat Boermans/ de Groot aantraden tegen de Noren Mol/ Sorum was de Beach Arena in Wenen eerst voor Brouwer/ Meeuwsen en Kantor/ Losiak voor hun strijd om de bronzen medaille geweest. De Nederlanders hadden in beide sets een prima start en dwongen hun tegenstanders twee keer bij een 4-1 stand al de time out in. Nadat de Polen dit verschil hadden weggewerkt ging het in de eerste helft van de twee sets set gelijk op. Met 10-11 en 9-12 werd er gepauzeerd.

In de eerste set liepen de Polen daarna uit naar 10-15 en sloten met een ruime 14-21 af. In de tweede set sloegen ze het beslissende verschil van twee punten bij 13-15 en via 15-17 en 17-19 werd het daarna 19-21. Een fenomenale klap van Brouwer had bij 18-19 nog de hoop op een derde set levend gehouden, echter werd dat niet bewaarheid. Het brons ging naar de Polen, Brouwer/ Meeuwsen moesten genoegen nemen met de vierde plaats.