Vizier op volleybal

 

EK2019: Mindere poulefase Duitsland, maar

VoV, 21-09-2019. 5:20 uur. Als het er echt om gaat, dan stond  Duitsland er altijd. Dat weten we maar al te goed, we zijn met Oranje teams tegen onze Oosterburen al meerdere keren op de koffie gekomen wat dat betreft. Pas als de scheids afgefloten heeft, dan is het zo ver. Dan is de stand en de uitslag definitief.

Vandaag staat de derby Nederland – Duitsland in de achtste finale van het EK op het programma. Het EK is in de KO fase, verliezen betekent uitschakeling, winnen door naar de kwartfinale, die ook in Apeldoorn gespeeld wordt. De Nevobo mobiliseert alles om de Oranje mannen voor het eerst sedert 2009 weer tot de beste acht teams van Europa te laten behoren en gaf met Code Oranje, die tot gisteren 12:00 uur gold, zelfs een volleybalwaarschuwing af.

Volleyball-Sportdirektor Christian Dünnes van Duitsland ziet het zo: “Duitsland presteerde in de poulefase beslist niet zoals wij het verwacht hadden. Het was zeker niet het niveau dat we nodig hebben om vandaag van Nederland te kunnen winnen. Maar ik ben er vast van overtuigd dat we vandaag grote stappen zullen maken en dat de benodigde ‘klik’ er in het team onderling zal zijn.

Duitsland begon het toernooi met een dikke nederlaag tegen Servië en dat hakte er meteen goed in. Daar bovenop kwamen blessures van Georg Grozer, die een extreem belangrijke rol in het team vervult. Teamcaptain Lukas Kampa had last van de maag en moest wedstrijden aan zich voorbij laten gaan en Anton Brehme ging tegen Oostenrijk door de enkel en moest tijdelijk passen. Kortom, er gebeurde teveel negatiefs en dat was slecht voor het zelfvertrouwen.

De ommekeer moet vandaag komen. Duitsland heeft een hoog basisniveau en het team is samengesteld uit zeer ervaren en geroutineerde spelers, waarvan er enkelen hun sporen hebben verdiend bij het WK 2014 en een aantal er ook al bij de Olympische Spelen in 2012 bij waren En Duitsland won ook immers op het laatste EK in 2017 nog knap zilver. In de finale in het Poolse Krakau was Rusland toen met 3-2 te sterk.

We hebben veel ervaring in de ploeg met spelers die op het allerhoogste niveau spelen. Alle zeven spelers die in de basisopstelling stonden van de EK – finale in 2017 behoren nu ook weer tot de selectie van Giani. Ook de goede voorbereiding met zeges tegen Nederland en Frankrijk heeft aangetoond dat de ploeg kan pieken als het moet en een hoog niveau aankan..

Coach Andrea Giani heeft erop gehamerd dat we meer breakpunten moeten scoren en dat ben ik volledig met hem eens. Verdedigend moet het goed staan om daarmee succes te kunnen hebben. Als we tegen Nederland het positieve gevoel terug kunnen krijgen is er voor ons heel veel mogelijk.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV.