Vizier op volleybal

 

EK2019: Oranje op weg naar Turkije

VoV, 01-09-2019. 5:41 uur. Voor Nederland gaat het EK vandaag verder in Budapest, waar de beste twee teams uit poule C (Nederland en Azerbeidzjan) en de nummers drie en vier uit poule A (Bulgarije en Griekenland) tegen elkaar gaan spelen voor een plaats bij de beste acht landen van Europa. Nederland speelt om 16:00 uur tegen Griekenland, dat in Ankara vierde werd na zeges tegen de daar uitgeschakelde teams van Finland (3-1 winst) en Frankrijk (3-0 winst) en nederlagen met 3-0 tegen de ploegen die boven hen eindigden, zijnde Servië, Turkije en Bulgarije.

Griekenland heeft in Anthi Vasilantonaki (foto boven) haar topscorer (88 punten in vijf wedstrijden), heeft Olga Strantzali in de top 10 bij de recievers staan (achtste), maar we vinden hun spelverdeelsters pas op de 33ste en 34ste plaats terug bij 24 deelnemende landen. Griekenland is de nummer 28 van de CEV ranking en zou eigenlijke geen enkele bedreiging voor Oranje moeten vormen op weg naar Ankara, het is niet meer dan een ‘hindernisje’ op de weg naar de kwartfinales in Turkije, waar dan pas ‘het echte werk’ begint. Maar dat ‘hindernisje’ moet wel genomen worden zonder te struikelen of te vallen, hoe laag het ook is.

De bondscoaches en teamcaptains van beide landen gaven eergisteren een persconferentie, waarin men vooral respect voor elkaars prestaties en teams toonde en zeer beleefd was naar elkaar toe, zoals overigens gebruikelijk is. Tegenstanders hebben altijd een goed team en hebben altijd enkele goede speelsters. En verder gaat iedere ploeg  haar stinkende best doen om de volgende ronde te halen en dat de beste mogen winnen. Niks nieuws onder de zon.

Bondscoach Jamie Morrison: “We speelden met Nederland een goede poulefase. We konden veel speelsters laten meedoen en iedereen verbeterde zich in de loop van de vijf duels. De speelsters zijn gisteren de (was dus eergisteren) op hun vrije dag de stad in geweest, maar vandaag (is dus gisteren) hebben we de draad weer opgepakt. We kijken uit naar de komende wedstrijd tegen Griekenland, het is een goede ploeg.”

Teamcaptain Maret Balkestein-Grothues vertelde eerst hoe het met haar geblesseerde enkel was voordat ze nader op de ontmoeting met Griekenland in ging. “Mijn verzwikte enkel voelt elke dag  beter aan. Positief is dat ik vandaag (is gisteren) weer met de training ben begonnen” En over de achtste finale: ”In de poulefase hebben we het prima gedaan, vijf duels, vijf zeges, geen set verloren. En uiteraard is ons doel om de kwartfinale in Ankara te spelen. Griekenland kennen we van het WK van twee jaar geleden, Ze hebben een paar goede speelsters, het is aan ons om te voorkomen dat ze een goede partij tegen ons spelen. We voelen ons goed en zijn klaar voor de komende wedstrijd.”

Trainer coach Guillermo Naranjo Hernandez van Griekenland: “Onze poule in Ankara was heel erg zwaar, dat was ook wel aan de uitslagen op te maken. Frankrijk versloeg Bulgarije en Finland won bijna van Turkije, maar Frankrijk en Finland zijn wel naar huis. Dat toont wel dat het niveau hoog was. We klaarden de klus goed, we focusten ons op de concurrenten voor de volgende ronde en slaagden erin die te halen.

Binnen drie weken spelen we tegen drie toplanden te weten Servië, Turkije en Nederland, hetgeen een geweldige uitdaging voor ons is. Want dat komt niet elke zomer voor. We bereiden ons steeds op de zelfde manier voor, dus doen we dat ook tegen Nederland. En dan zullen we zien wat zij kunnen en wat wij daartegenover kunnen zetten.”

Teamcaptain Styliani Christodoulou: “We zijn erg trots op onszelf dat we de achtste finales hebben bereikt. We weten dat Nederland een heel sterk team heeft, maar we zijn er klaar voor om het gevecht aan te gaan, we gaan ons uiterste best doen en zullen keihard voor elk punt knokken. We zijn niet naar Budapest gekomen om bij voorbaat te capituleren, we hebben een geweldige teamspirit, we spelen met heel veel passie en doen elke keer weer ons uiterste best voor het beste resultaat.

Verder wordt nog in Budapest gespeeld Azerbeidzjan vs Bulgarije. In Lodz staan Polen vs Spanje en Duitsland vs Slovenië op het programma, in Ankara krijgt Europees en Wereldkampioen Servië te doen met Roemenië en gastland Turkije met Kroatië. En in Slowakije ontvangt gastland Slowakije de Italiaanse ploeg en krijgt Rusland onze Zuiderburen als tegenstander. Alle wedstridjen in de achtste finale worden vandaag gespeeld.

We houden u op de hoogte hoe het allemaal afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.