Vizier op volleybal

 

EK2019: Oranje topfavoriet voor poulezege

VoV, 21-08-2019. 5:54 uur.  Nederland is de topfavoriet nummer één voor de winst van poule C in het aanstaande vrijdag beginnende EK voor damesteams, dat voor Oranje in Budapest, Hongarije, in de Papp Laszlo Sportarena, van start gaat. Na de tweede plaatsen in 2015 en 2017 zou de ploeg van Jamie Morisson, om méér dan een reden, maar al te graag ook in de eindrangschikking op de hoogste podiumplaats staan. Na het teleurstellende OKT in Italië is de motivering om te presteren maximaal, een geslaagde test voor januari 2020, als de tweede kans op het OS ticket volgt, zal dat het zelfvertrouwen een goede boost geven en voorlopig van het ‘net niet’ imago verlossen.

Nederland pakte in 1995 de EK titel in eigen land, en werd van de laatste vijf edities drie keer tweede, in 2009, 2015 (in eigen land) en 2017 (in Baku). Alleen Kroatië, één van de tegenstanders van Oranje, verloor de finale ook drie keer, te weten in 1995, 1997 en 1999. Tegen Azerbeidzjan (CEV#13), Kroatië (CEV#11), Hongarije (CEV#13) en Roemenië (CEV#18) won Oranje de meest recente wedstrijden op een EK, ze staan voor het eerst bij een Europees Kampioenschap tegenover Estland (CEV#25). Al met al zijn het dus geen ploegen, die als directe concurrenten voor de toppositie in de poule kunnen gelden.

Als Oranje eerste wordt krijgt het toernooi een vervolg tegen de nummer vier van poule A, hetgeen naar alle waarschijnlijkheid niet Servië of Turkije zal zijn, maar Frankrijk of Finland. Ook geen tegenstanders, die ons van de nachtrust zullen beroven. Daarna begint het toernooi pas echt. Dan zijn de acht sterkste landen nog over. Waarbij we verwachten dat Servië en Turkije (uit poule A), Italië en Polen (uit poule B), Azerbeidzjan (uit poule C) en Rusland en Duitsland (uit poule D) met Oranje aan de start staan. Al kunnen België, Oekraïne en Bulgarije voor een verrassing zorgen.

Vrijdag aanstaande om 17:30 uur is Roemenië de eerste tegenstander van Oranje. Zij doen voor de derde keer mee aan het EK, nadat ze in 2005 tiende werden. Met de elfde plaats in 2011 en de vijftiende in 2015 is dit geen tegenstander die Oranje de stuipen op het lijf zal jagen. Bij hun deelnames na 2005 won Roemenië pas één wedstrijd op het EK, in 2011 tegen Israel.

Zaterdag heeft Nederland geen wedstrijd, zondag om 15:30 uur spelen ze tegen Azerbeidzjan. Bij het EK in Baku had Oranje in de halve finale moeite met het gastland. Het werd toen een nipte 3-2 zege.

In Hongarije hoopt men dat de thuisploeg de poulefase overleeft.  Jan de Brandt, de Belgische coach van het Hongaarse damesteam, vertelde dat zijn ploeg zich perfect heeft kunnen voorbereiden op dit EK, met onder andere deelname aan de Savaria Cup in eigen land, een vijfkamp waar zijn team als vierde afsloot. Andere deelnemende landen waren Griekenland, Frankrijk, Spanje en Slovenië.

De Brandt zei dat zijn team tegen Estland, de zwakste ploeg in de poule, meteen met een zege wil beginnen. Hetgeen dan de basis voor een succesvol vervolg moet zijn. Een vierde plaats, dus doorgaan naar de eliminatiefase (vs Servië of Turkije?)  zou volgens hem een geweldige prestatie van Hongarije zijn.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.