Vizier op volleybal

 

EK2019: Servië is de eerste EK finalist

VoV, 07-09-2019. 18:15 uur. In Ankara werd vanmiddag de eerste halve finale voor een finaleplaats in het EK 2019 gespeeld. Europees en Wereldkampioen Servië stond tegenover uitdager Italië, dat in de WK finale vorig jaar aan het kortste eind trok en uit was op revanche. Lijkt logisch.

Beide teams hadden tot nu een succesvol EK. Servië won de poule in Ankara en versloeg daarin in de Turkse heksenketel het gastland met 3-1, de overige vier duels werden ook gewonnen. In de achtste finale kwam Roemenië tekort en in de kwartfinale was Bulgarije niet tegen de Europees kampioen opgewassen. Servië is dus na zeven wedstrijden nog steeds ongeslagen.

Italië leed in de poule in het Poolse Lodz één 2-3 nederlaag tegen het gastland en won de poule via vier 3-0 zeges in de overige wedstrijden. In de achtste finale wonnen ze van Slovenië en in de kwartfinale moest de een beetje verbleekte grootmacht Rusland eraan geloven.

Servië vs Italië was ook de strijd tussen de diagonalen Tijana Boskovic vs Paola Egonu. Egonu is EK topscorer tot nu met gemiddeld 6,12 punten per set, Boskovic staat op 5,39. De uitbundig van gezichtsversierselen voorziene Miriam Sylla (foto boven) van Italië heeft een gemiddelde van 3,79 en Brankica Mihajlovic van Servië 4,76. Italië heeft met Indre Sorokaite nog een derde power vrouw op de buitenkant.

In de openingsset had Italië een voorsprong van vier punten bij 3-7, 5-9 en 9-13. De inhaalmanoeuvre van Servië eindigde bij 15-15 en vanaf dat moment ging het gelijk op tot 20-20. Met aan beide kanten een scorende hoofdrol voor de diagonalen Egonu en Boskovic, allebei zes punten in deze set, ging het de finale in. Servië kwam op 22-20 en sloeg zich na de 22-21 naar setpoint bij 24-21. Na de tegen score van Italië maakten ze de set met 25-22 uit.

Servië draaide in de tweede set een 6-9 achterstand om in een 11-10 voorsprong, die ze verder naar 16-12 uitbouwden. Popovic en Veljkovic waren op mid op dreef. Bij 17-16 ging Servië de time out in, eerst had Mihajlovic een voetfout gemaakt op de driemeter lijn, vervolgens knalde Egonu via de netband een ace erin, na de pauze maakte ze nog en ketser ace en een ‘dankjewel’ score van Chirichella bracht Italië met 18-17 aan de leiding.

De finale werd beslist door fouten. Eerst scoorde Egonu twee keer met een voetfout op de drie meter lijn voor Servië (23-20),  daarna maakte een Servische netfout 23-21, en vervolgens sloeg Brankica Mihajlovic de 24-21 raak, waarna Miriam Sylla de aanval voor de side out miste. Via 25-21 kwam Servië op een 2-0 voorsprong in sets. Italië had een probleem, dat ze alleen met drie setzeges op rij konden oplossen.

In de derde doorgang kwam Servië vlot op 3-0 en kon dat verschil van drie punten vasthouden tot aan 8-5. Egonu en Chirichella zorgden voor de gelijke stand bij 8-8.  Met dan weer Italië, dan weer Servië aan de leiding ging het naar de 16-16 tussenstand. Sorokaite, Veljkovic en Egonu scoorden en uiten hun vreugde met een langgerekte schreeuw. De meeste vreugdekreten kwamen van Italië, zij namen een 19-23 voorsprong en waren twee punten van een vierde set af. De Italiaanse time out volgde op de 21-23 stand en daarna ging de super afmaker Egonu met de set aan de haal. Via twee machtige klappen maakt ze 21-25 en 2-1 in sets. Het Italiaanse probleem was voor één derde gedeelte opgelost.

De vierde set kende een sterke start van Servië met een drietal punten voorsprong (4-1, 6-3) die echter via Chirichella en Egonu, wat kan zij uithalen, bij 9-9 van het scorebord was. Daarna gingen Mihajlovic, Boskovic en Veljkovic weer  met de punten aan de haal, slimme lobjes en loeiharde knallen maakten het verschil in hun voordeel. Bij 17-11 koerste Servië keihard op een setzege af. Italië was echter nog lang niet verslagen, bij 17-14 ging Servië naar de zijlijn.

En daarna ging het ineens snel. Onder andere een blokpunt en een uitgeslagen bal maakten 20-14, een ace en een machtig kill block van Sarah Fahr zorgden voor 20-17, waarop Servië de time out inging.  Boskovic miste (20-18), werd even later afgeblokt (22-19), waarop de foutserve voor 23-19 volgde.  Een scorende midaanval van Servië besliste de wedstrijd. Servië bleef ongeslagen, en speelt morgen de finale.

Egonu (foto boven) werd met 26 punten topscorer, ze maakte er 4 meer dan Boskovic.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.