EKK U19: Goede start kwalificatie EK Oranje

VoV, 01-07-2022. 17:57 uur. De Oranje U19 selectie speelde op Papendal de derde ronde in het kwalificatietraject voor deelname aan het EK U19 2022.  In de Oranje poule zijn tevens ingedeeld Spanje, Slowakije en Estland, waartegen Oranje het toernooi begon. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor het EK.

Oranje begon in de volgende samenstelling: Sanne Konijnenberg op spelverdeling, Pippa Molenaar als libero, op mid Marije ten Brinke en Emily Silderhuis en op de passer loper/ diagonaal Noa de Vos, Dagmar Mourits en Nicole van de Vosse. Lotte Bruinsma had een invalbeurt.

De sets gaven allemaal ongeveer hetzelfde beeld. Tot ongeveer halfweg ging de strijd gelijk op, vervolgens maakte Oranje met mooie serveseries het verschil naar ruime setzeges. In de eerste set werd het 16-25, in de tweede 13-25 en in de derde 18-25. Oranje was op alle onderdelen ruim beter en had met deze 0-3 zege de gehoopte start van het EKK.

In de eerste set bleven de teams via 3-4, 7-7 en 11-11 tot 13-13 met de score in elkaar buurt. Nicole van de Vosse serveerde Oranje naar 13-173 met onder andere twee aces, na de 15-17 ging Estland drie keer in de fout, waardoor Oranje op 15-20 kwam. Het blokpunt van Emily Silderhuis en de ace van Dagmar Mourits maakten 15-22. Estland kreeg nog een puntje van oranje cadeau (16-23) waarna Nederland de set uitmaakte (16-25).

Tot 10-11 ging het in de tweede set gelijk op, met op bij 6-9 een voorsprong van drie punten voor Nederland. Na de 10-11 liep Oranje in twee servebeurten uit naar 11-18. Snelle mid aanvallen en aces zorgden voor deze marge. Na de 12-18 scoorde Oranje een serie van vijf punten via o.a. Dagmar Mourits, na de 13-23 kreeg Nederland de laatste twee punten via een foutserve en een aanvallende fout bijgeschreven voor de 13-25 eindstand.

In de derde en laatste set lag het initiatief tot aan 11-9 bij Estland. Via Noa de Vos en Dagmar Mourits en een blokpunt kwam Oranje er voorbij (11-12) en na de gelijkmaker bij 12-12 nam Oranje afstand, 12-16 werd nog 14-16, maar Oranje sloeg zich ondanks twee time-outs van Estland in de periode daarna naar een 14-22 voorsprong. Estland had een opleving (17-22), kon op setpoint bij 17-24 nog een puntje bijschrijven, voordat Noa de Vos de set en de wedstrijd besliste. Met 18-25 en 0-3.

Dagmar Mourits werd met 17 punten topscorer van de partij, Nicole van de Vosse kwam met 14 scores ook in de dubbele cijfers. Nederland speelt morgen tegen Spanje.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto CEV.