EKK U19: Jong Oranje ongeslagen poulewinnaar.

VoV, 03-07-2022. 20:45 uur. De Oranje U19 meidenploeg heeft vanmiddag tegen Slowakije de ongeslagen status vastgehouden. Na eerdere zeges tegen Estland en Spanje was ook de laatste tegenstander in de poule niet tegen Oranje opgewassen. Het ticket voor het EK, dat van 27 augustus t/m 4 september wordt gespeeld in het Macedonische Skopje, was al binnen na twee wedstrijden, maar met deze zege bevestigde Oranje voor de eigen fans op Papendal nog eens dat dit volkomen terecht was.

Bondscoach Meijer week met de starting six niet af van de eerdere basis in de voorgaande twee wedstrijden. Sanne Konijnenberg (sv), Pippa Molenaar (lib) Noa de Vos en Dagmar Mourits (p/l), Marije ten Brinke en Emily Silderhuis (mid) en Nicole van de Vosse (dia) begonnen aan de wedstrijd. Jet Kok verving Dagmar Mourits vanaf de derde set. Ook Lotte Bruinsma en Carlijn Radstake kregen nog speeltijd.

Oranje ging in de eerste set hard onderuit. In twee servebeurten liep Slowakije van 4-6 uit naar 5-15, waarmee eigenlijk de strijd al gestreden was. Via 7-22 denderde Slowakije door naar de 12-25 setwinst.

In set twee waren de rollen omgedraaid. Nu nam Oranje na een 4-5 achterstand via 13-6 een 16-7 voorsprong en was deze set ook gespeeld. Althans dat had het moeten zijn met dat verschil op de borden. Slowakije wilde echter niet capituleren en sloeg zich na 20-14 achter naar een verschil van één puntje bij 20-19 en de gelijke stand bij 22-22. In de setfinale had Oranje net genoeg over voor de 25-23 winst.

De derde set ging via de tussenstanden 9-4, 16-7 en 20-11 naar de bigpoints. Oranje kwam bij 24-16 op setpoint, dat werd verzilverd nadat Slowakije nog een puntje op het scorebord had weten te zetten. Met 25-17 werd het 2-1 in sets.

Na de 4-0 ging de vierde set vanaf 10-10 redelijk gelijk op (13-10 werd 14-13, 17-14 werd 17-17) en kende na de 20-21 tussenstand bij het begin van de big points een voor Oranje prima afloop. Met een serie van vijf punten maakte Oranje de set in een keer uit. Won dus met 25-21 en 3-1.

Oranje scoorde 57 eigen punten, Slowakije maakte er 2 minder. Topscorer werd Nicole van de Vosse met 19 treffers, Marije ten Brinke maakte er 13, Noa de Vos 12, Jet Kok 7, Sanne Konijnenburg 3, Emily Silderhuis 2 en Dagmar Mourits 1.