En verder midweeks in Europa.

VoV. 21-01-2021. 6:00 uur. Naast de wedstrijden in Italië en Polen waarover wij u separaat berichten kwamen er ook landgenoten in Duitsland, Turkije, Rusland, Frankrijk en Finland in actie. In vogelvlucht een overzicht.

In Duitsland leed Schwerin van Femke Stoltenborg en Nicole Oude Luttikhuis een pijnlijke 3-0 nederlaag bij SC Dresden, dat de zevende zege op rij liet noteren. Dresden was in de eerste en derde set heel veel beter en gaf Schwerin met 25-16 en 25-13 geen schijn van kans. In de tweede set werd het 25-22, daarin ging Schwerin met 21-22 aan de leiding, kreeg echter toen een serie van vier punten op rij tegen.

Femke Stoltenborg had in alle sets invalbeurten en scoorde het hoogste rapportcijfer (6,4) bij de gasten. Nicole Oude Luttikhuis had in twee sets invalbeurten. Beide dames scoorden niet. Dresden is na Stuttgart (12-33) met 12-30 de nummer twee in de stand. Schwerin is vijfde met 11-21.

In Turkije zette Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Maarten van Garderen hun zegetocht van 2020 in 2021 voort. Tegen Belediye Plevne werd het 3-0 via de setstanden 25-19, 25-20 en 25-21.

In de eerste set was het verschil bij 16-10 gemaakt, in de tweede sloeg de ploeg van ter Maat zich na 20-20 naar 24-20 en in de derde was er bij 20-16 voldoende verschil om het in drie sets af te maken.

Ter Maat scoorde 19 keer, van Garderen had 16 keer succes. Hij haalde een aanvallend scoringspercentage van 71%. Aan het net (57 om 40 voor aanval en blok) besliste Ziraat Bankasi het duel. Zij staan nu met 18-44 op de vierde plaats. De koploper staat op 20-50.

In Rusland was Kaliningrad van Laura Dijkema voor de tweede keer in twee dagen te sterk voor Uralochka. Gisteren werd het 3-0, nadat eergisteren met 3-1 was gewonnen. De eerste twee sets gingen met overmacht naar de ploeg van Dijkema (25-14 en 25-17), in de derde kostte het aanzienlijk meer moeite om winnend af te sluiten. Daarin ging het gelijk op tot bij de big points. Kaliningrad kwam op matchpoint (24-23), de tegenstander op setpoint (24-25) voordat de thuisploeg met 28-26 toch aan het langste eind trok. Kaliningrad staat vierde.

De Duitse international Louise Lippman, die recent de overstap naar Kaliningrad maakte scoorde 11 keer, Irina Voronkova maakte er 18 en Laura Dijkema liet er als spelverdeelster ook nog 4 noteren. De 63 om 39 eigen score gaf de verhoudingen binnen de lijnen duidelijk weer.

In Frankrijk speelde Oranje mid Fabian Plak in de Franse Topdivisie uit tegen Frejus. En won met 2-3 na met 0-2 te hebben voorgestaan. Die stand werd via 17-25 en 22-25 op de borden gezet, de thuisploeg maakte gelijk door de volgende twee sets met 25-20 en 25-22 te winnen. De tiebreak leverde een 12-15 zege voor de ploeg van Plak op, die totaal scoorde 10 keer, waarin 4 blokpunten.  Zijn ploeg staat tweede (12-26), eerste is St. Nazaire (11-26).

In Finland leed Anniek Siebring met LP Viesti een 0-3 nederlaag tegen Kangasala, dat met 17-49 tweede in de stand staat. Viesti is de nummer vier met 17-38. Alleen in de tweede set was het spannend, daarin kwam de ploeg van Siebring na een gelijk opgaande strijd tot 19-19 met 22-20 voor en 23-24 achter. De 24-26 bracht de stand op 0-2 in sets, nadat de eerste set met heel veel verschil (12-25) was verloren. In de derde set kwam Viesti met 3-11 achter, maakte de achterstand bij 12-12 ongedaan, kwam met 21-20 voor en kreeg vervolgens een serie van vijf punten tegen.

Anniek Siebring had blijkbaar haar dag niet, ze stond drie sets in de basis en scoorde 3 keer, waarvan 2 aanvallend. Haar aanvallende scoringspercentage bedroeg 13%. Daarom had ze blijkbaar haar dag niet.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV en Jan van den Noort.