En wat gebeurde er verder in Europa?

VoV, 13-12-2021. 6:05 uur.  Er werd door Nederlanders naast in Duitsland, Frankrijk en België ook nog gespeeld in een aantal andere landen. In Griekenland bijvoorbeeld, waar Maret Grothues met Panathinaikos alweer een tijdje trots bovenaan (13-37) de ranglijst staat. Eergisteren hadden ze PAOK (13-32), ook een team uit de top, op bezoek. Panathinaikos won met 3-1 en sloot de eerste helft van het seizoen met maar één nederlaag af.

De ploeg van Grothues begon sterk aan het duel en won de eerste set relatief makkelijk met 25-17. Daarna draaide PAOK de rollen om en ze gaven de thuisploeg een puntje meer mee in de tweede set dan ze er zelf in de eerste set hadden gemaakt. (1-1)

In de derde set had Panathinaikos bij 19-14 het verschil gemaakt, waarna ze met 25-20 wonnen. In de vierde set had PAOK de veel betere start (2-8), maar na 10-10 bleef het spannend bij 14-16 en 21-20. De thuisploeg beef met 25-23 net aan de goede kant van de score. Maret scoorde 14 keer. Een eigen score van 70 om 64 en een foutenlast van 21 om 23 zorgen voor de totale punten.

In Tsjechië stond een Nederlands en tevens een familie-onderonsje op het programma bij Kladno (Gijs van Solkema) vs. Usti (Rik van Solkema). Het werd een 3-2 zege voor de ploeg van spelverdeler Gijs van Solkema. Via de setstanden 25-15, 23-25, 14-25, 25-18 en 15-9. De van Solkema ’s kwamen elkaar in de wedstrijd niet zo vaak tegen, Gijs stond alle sets in de basis (hij scoorde 2 keer) en Rik had alleen in de eerste set een basisplaats, daarna had hij nog twee invalbeurten. Hij scoorde 3 keer.

Wessel Keemink won met Karlovarsko met 3-0 van Odolena Voda. Via 27-25, 25-22 en 25-21. Karlovarsko is koploper met 12-30. Hun naaste belager speelde twee wedstrijden minder en heeft 27 punten.

VC Tirol heeft in Oostenrijk het duel met middenmoter Wildcats Klagenfurt met 3-0 gewonnen en met dat resultaat heeft de ploeg van Lotte Groninger de tweede positie op de ranglijst behouden. Ze staan op 13-33, koploper Linz/ Steg heeft 14-37. De Wildcats kregen 19, 22 en 12 punten mee. Groninger stond alle sets in de basis en scoorde in ieder geval 3 keer, van één set ontbrak namelijk het matchreport in de totalen.

De topper bij de mannen tussen koploper Waldviertel en de nummer twee Amstetten is in een 3-0 zege voor Waldviertel geeindigd. Daan Streutker had met 23 punten een mooi aandeel in de eigen score van Waldviertel. Zij wonnen de sets met 27-25, 25-23 en 25-21. Hun voorsprong na een gelijk aantal wedstrijden (13) bedraagt nu 7 punten.

In Polen won Michael Parkinson met Radom met 3-1 van hekkensluiter Stal Nysa. Na 25-18 en 21-25 gaven de 25-23 en 25-21 hen de volle buit aanpunten. Parkinson scoorde 9 keer, hij haalde een scoringspercentage van 75% in de aanval. Zijn ploeg staat tiende (11-11), Stal Nysa is zoals gezegd laatste met 12-3.

In Duitsland verloor Herrsching van Luuc van der Ent met 0-3 van de ongeslagen koploper BR Volleys. Twee sets eindigden met twee punten verschil, de derde ging met 19-25 naar de bezoekers uit Berlijn. Van der Ent scoorde 6 keer. Zijn ploeg staat met 12 punten uit 12 wedstrijden op de zesde plaats.

Auke van der Kamp won met Lüneburg met 3-1 van Netzhoppers. Na de verloren eerste set (23-25) herstelde Lüneburg zich met drie zeges op rij, waarbij de bezoekers 18, 22 en 18 punten meekregen. Lüneburg staat vierde met 12-17. Van der Kamp had twee invalbeurten waarin hij niet scoorde.

Laura Dijkema verloor in Rusland met Leningradka met 3-0 bij Dinamo Kazan, dat tweede op de ranglijst staat. De ploeg van Dijkema is achtste. Het werd 3-0 voor Kazan, waarbij de twee Samantha’s (Fabrice en Bricio) met totaal 23 punten een groot aandeel in de 25-23, 25-17 en 30-28 score hadden. Dijkema stond drie sets in de basis maar kwam niet tot scoren.