Enkele uitslagen / standen EK-poules

VoV, 25-08-2021. 6:05 uur. Gisteren zag Oranje de missie om de koppositie in de poule te pakken of de mogelijkheid om die vandaag te veroveren (vs. Zweden) via de 3-0 nederlaag tegen Turkije verloren gaan. In de oranjepoule speelden gisteravond Roemenië en Finland nog het kelderduel om de posities vijf en zes tegen elkaar.

Die strijd werd met 3-1 gewonnen door Finland, dat zich daarmee verzekerde van de vijfde plaats. De setstanden waren 25-18, 22-25, 22-25 en voor de nodige variatie nogmaals 22-25.  Roemenië pakte in de eerste set na 10-10 de leiding en stond die niet meer af. Via 15-12 en 20-17 pakten ze de winst. In de tweede set nam Finland na 18-18 en 21-22 het initiatief (21-24), in de derde set deden ze dat ook in de eindfase (na 22-22) en in de vierde en laatste set kon Roemenië het bijna nog spannend maken na een 14-21 achterstand. Ze haalden in tot 20-23, maar verloren daarna alsnog met dezelfde eindstand als de twee sets ervoor.

Door deze uitslag is de top 4 van de poule bekend, de volgorde zal waarschijnlijk zijn Turkije, Nederland, Oekraïne en Zweden. Daarvoor moet Nederland vandaag van Zweden winnen en Oekraïne van Roemenië.

In poule B, waaruit de tegenstanders van de Oranjepoule komen won Duitsland met 3-0 van Griekenland (foto bovenaan). Via 25-20, 25-17 en 25-22. In de eerste set na een 16-11 en 21-14 voorsprong, in set twee maakten onze Oosterburen van 19-16 een 24-16 stand en in de derde set ging het lang gelijk op. Pas na 22-22 kon Duitsland doordrukken. Marie Schoelzel werd bij Duitsland met 11 punten topscorer, haar ploeg had met 56 om 34 eigen scores hel veel voordeel.

De partij tussen Bulgarije en Tsjechië eindigde in een 3-0 zege voor de Bulgaarse dames. Via 26-24 in de eerste set, waarin ze het setpoint van Tsjechië op 23-24 ongedaan maakten. Met een hele dikke zege in de tweede set, na 9-3, 17-6 en 23-9 met 25-12. Tsjechië kwam in de derde set nog terug tot 23-18 na een 22-12 achterstand. Maar verder dan 24-19 liet Bulgarije hen niet komen voordat ze de set uitmaakten.

• 6> Griekenland 0-1.

Vandaag speelt Duitsland tegen Spanje en Bulgarije tegen Polen. Als oranje als tweede in de poule afsluit is de nummer drie van deze poule de volgende tegenstander. Dat zal dan Bulgarije of Duitsland zijn. Turkije speelt tegen Tsjechië in de achtste finale.

In poule A won België met 3-0 van Bosnië & Herzegovina. Via de setstanden 25-23, 25-19 en 25-15. Marlies Janssens (foto boven) scoorde 20 keer en werd daarmee topscorer. Onder andere nam zij 7 blokpunten en 4 aces voor haar rekening. Britt Herbots maakte 17 punten. Hun aandeel in de eigen productie van 58 punten was dus erg ruim. België bezet de tweede plaats in poule A met 3-8, na Servië (4-12) en voor Rusland (2-7)

In poule C heeft Zwitserland, de ploeg van Saskia van Hintum en assistent-trainer Dirk Sparidans een 1-3 nederlaag geleden tegen Slowakije. De eerste set werd nog met 25-21 gewonnen, daarna volgde set verlies met 14-25, 19-25 en 22-25. Zwitserland staat zesde in de poule heeft nog een duel te gaan (vs. Italië) en zal die positie ook wel blijven houden.