Vizier op volleybal

 

Enkele van de beste volleyballers aller tijden

 

VoV, 10-07-2024. 10:30 uur. Onderstaand de verhalen van drie volleyballegendes: Karch Kiraly, Sergey Tetyukhin, en Regla Torres, die vaak de verwachtingen van fans wisten te overtreffen en hen verrasten met onverwachte wendingen in hun carrière. Hun vermogen om op cruciale momenten te schitteren maakte hen tot favorieten onder toeschouwers en wedders.

Deze atleten hebben niet alleen de sport zelf getransformeerd, maar ook de manier waarop fans deelnemen aan wedden op volleybal, omdat hun aanwezigheid de kansen in het voordeel van hun teams veranderden.

Lees hieronder over hun ongelooflijke carrières en bijdragen aan de sport.

Karch Kiraly: de Amerikaanse legende: Karch Kiraly wordt algemeen beschouwd als de beste volleyballer aller tijden, niet alleen vanwege zijn successen als speler, maar ook als coach. Tijdens zijn studie aan UCLA, waar hij biochemie studeerde met de ambitie om dokter te worden zoals zijn vader, werd hij vier keer uitgeroepen tot All-American en leidde hij zijn ploeg naar drie NCAA nationale kampioenschappen met een indrukwekkend record van 123-5.

Na zijn collegecarrière sloot Kiraly zich aan bij het Amerikaanse nationale team en won gouden medailles op de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984 en in Seoul in 1988, waar hij tevens tot MVP werd gekozen. Ook was er een WK titel in 1986, het jaar ervoor won hij de Word Cup, in 1991 werd hij met Ravenna Wereldkampioen bij de clubteams.

Vervolgens veroverde hij de beachvolleybalwereld en won met Kent Steffes de allereerste Olympische gouden medaille in beachvolleybal tijdens de Spelen van Atlanta in 1996.

Zijn bijdrage aan de sport stopte niet bij zijn actieve carrière; als coach van het Amerikaanse vrouwenvolleybalteam leidde hij hen naar een wereldkampioenschap in 2014 en een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. En daarna naar goud in Tokyo in 2021.

Sergey Tetyukhin: de Russische kracht: Sergey Tetyukhin, oorspronkelijk uit Oezbekistan, zette zijn eerste stappen in de volleybalwereld onder begeleiding van zijn vader. Op zestienjarige leeftijd voegde hij zich bij zijn eerste professionele team, Krylya Vostoka Tashkent. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verhuisde zijn familie naar Belgorod, Rusland. Daar sloot hij zich in 1992 aan bij Belogorie Belgorod, een club waar hij het merendeel van zijn indrukwekkende carrière zou doorbrengen en belangrijke successen zou behalen.

Tetyukhin hielp het team aan een wereldkampioenschap voor clubs in 2014, drie continentale titels, twee bronzen medailles in de Champions League en twee CEV Volleyball Cup trofeeën. Zijn carrière kende ook internationale successen met Zenit Kazan en twee seizoenen in Italië.

In 2012 behaalde hij olympisch goud, een bekroning op een reeks succesvolle jaren. Tetyukhin, die uiteindelijk zes keer aan de Olympische Spelen deelnam, werd in 2016 erkend als Volleyball Ambassador of the Year door de Europese Volleybal Confederatie.

Regla Torres, het Cubaanse fenomeen: Regla Torres, de opmerkelijke volleybalspeester uit Cuba, heeft een indrukwekkende lijst van prestaties, waaronder het winnen van drie Olympische gouden medailles in de jaren 1992, 1996 en 2000.

Daarnaast heeft zij twee keer het wereldkampioenschap weten te winnen, in 1994 en 1998, en heeft ze drie keer de FIVB Wereldbeker op haar naam geschreven in de jaren 1989, 1991 en 1995.

Op slechts 17-jarige leeftijd won ze haar eerste gouden medaille, wat haar snel tot een legende maakte. Tegen 2001, op 26-jarige leeftijd, was Torres al uitgeroepen tot de beste vrouwelijke volleyballer van de 20e eeuw door de FIVB. Dit illustreert haar dominantie en invloed in het vrouwenvolleybal, vooral tijdens de jaren ’90 toen het Cubaanse vrouwenteam nagenoeg onverslaanbaar was.

Haar buitengewone vaardigheden en leiderschap hebben niet alleen bijgedragen aan haar persoonlijke successen, maar hebben ook de Cubaanse vrouwenteams naar internationale dominantie gestuwd. Torres’ nalatenschap als een van de meest inspirerende figuren in volleybal is onbetwistbaar, met een carrière die jonge sporters wereldwijd inspireert.

gh @ VoV.  Bron 24 Webvertising B.V. via Marcel Hiemstra. Foto FIVB.