Vizier op volleybal

 

Eredivisie Dames in de OKT- schaduw

VoV, 07-01-2019. 5:16 uur. Naast alle internationale wedstrijden deze week op de OKT ’s in Apeldoorn en Berlijn en de EK Kwalificatiewedstrijden voor de U18 jongens in Spanje en de U17 meisjes in Portugal wordt er ook nog doodgewoon een Eredivisie programma afgewerkt in Nederland met wedstrijden op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. En om eerlijk te zijn, zijn dat niet de minste, nationaal gezien. En daarom blikken we er nu alvast op vooruit.

Woensdagvond om 20:00 uur speelt Eurosped thuis tegen Sliedrecht Sport. De absolute topper in de Eredivisie tussen de twee ploegen die in punten gelijk bovenaan staan. Normaal gesproken een wedstrijd die alle aandacht zou opeisen, ware het niet dat Nederland om 19:30 uur op het OKT in Apeldoorn tegen Bulgarije speelt. Ook VC Sneek, dat afgelopen zondag belangrijke winst bij FAST boekte, en Regio Zwolle Volleybal spelen dan tegen elkaar. Onderling verschil twee puntjes in het voordeel van Zwolle, bij 3-0 of 3-1 is Sneek uit de ‘Degradatiepoule’ zone.

Donderdagavond om 20:00 uur de Eredivisie derby tussen Apollo 8 en Springendal Set-Up ’65. Een duel dat voor menigeen in Borne en Ootmarsum minstens zo belangrijk is als de wedstrijd tussen Nederland en Polen die om 19:30 in Apeldoorn bij het OKT begint. Apollo staat derde in de stand en heeft inmiddels tien punten voor op Set-Up, dat moet oppassen niet in het gedrang van de degradatiezone verzeilt te raken.

Zaterdag staan er twee wedstrijden op het programma, beide beginnen om 20:00 uur, drie kwartier later begint de halve finale bij het OKT in Apeldoorn, waarin mogelijk de Oranje dames spelen.

Op het Eredivisie programma staan Springendal Set-Up ’65 vs. Regio Zwolle Volleybal en Sliedrecht Sport vs. Dros Alterno. Afhankelijk van de resultaten van Set-Up en Zwolle op woensdag en donderdag kan dit ook een zeer belangrijk duel zijn om belangrijke punten te sprokkelen om uit de gevarenzone weg te blijven. Eigenlijk kan geen van beide teams het zich permitteren om geen punten te pakken, in Zwolle werd de heenwedstrijd door de thuisploeg gewonnen.
Sliedrecht Sport is aan de huidige stand verplicht om de punten allemaal in eigen huis te houden, Alterno zal moeten stunten om er ook eentje mee terug naar Apeldoorn te nemen.

En tenslotte worden op zondag 12 januari nog drie wedstrijden gespeeld. Twee beginnen om 15:30 uur en één om 16:30 uur. De OKT- finale, waarin we natuurlijk allemaal heel graag de Oranje dames zien staan, staat in Apeldoorn voor 17:30 uur op het programma.

Wellicht dat Peelpush en Apollo dan hun duel al afgesloten hebben en dat ook FAST en Eurosped het er al op hebben zitten, zodat ze, als ze dat willen, nog de OKT – finale kunnen gaan zien. Voor Sneek en TTP, die om 16:30 uur beginnen zal dat al een stukje moeilijker worden, tenzij, ja tenzij een van beide teams het op de heupen krijgt en de strijd binnen het uur in drie sets beslist.

Al met al is het voor de teams in de Eredivisie niet de meest aantrekkelijke volleybalweek lijkt ons toe. Ondanks een topper en een derby waar naar in de regel door velen wordt uitgekeken. Maar nu werpt het OKT er een schaduw overheen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.