Eredivisie debuut voor Somas Activia

VoV, 09-10-2023. 6:27 uur. Een uniek moment niet alleen voor de dames van Somas Activia maar voor de hele vereniging uit Sint Anthonis toen op zaterdag 7 oktober 2023 om 20.15 uur de bal in het spel gebracht werd in de Utrechtse Galgenwaard: het eredivisie debuut van het dames vaandelteam was een feit.

De tegenstander loog er niet om. De Utrechtse dames hadden vorig seizoen de finale om het Nederlands kampioenschap verloren en zijn erop gebrand die titel dit jaar binnen te slepen. Daarvoor was winst op de debuterende dames uit Sint Anthonis noodzakelijk.

Plankenkoorts: In de eerste set was al snel duidelijk dat Somas Activia last had van plankenkoorts. Duidelijk geïmponeerd door het in groten getale opgekomen publiek. De sfeer in de sporthal en onder het toeziend oog van de talrijk meegereisde thuissupporters ging er in de eerste set weinig goed. Het scorebord was daar heel duidelijk in. Via 6-2 en 13-6 leek een walk over in de maak.

Er kwam iets meer lijn in het spel toen de normaal gesproken vaste waarden Ellen Willems, Isis Neeskens en Jil Lamers vervangen werden door respectievelijk Diede van den Broek, Bregje Wijnhoven en Jody Selten. Er kwam meer rust in het spel maar setverlies was onvermijdelijk: 25-13.

Brutaler spel: In de 2e set was een ander Somas Activia zichtbaar. Aanvankelijk werd een 5-2 achterstand opgelopen, maar al snel namen de dames uit Sint Anthonis het heft in handen. Brutaal spelend, met de blokkering en verdediging goed op orde werd een voorsprong gepakt: 9-13. Het handelsmerk van de dames van Somas Activia werd nu wel zichtbaar: snel spel over de middenpositie met Jule van Hout als uitblinker.

En onverzettelijkheid in de verdediging onder leiding van Diede van den Broek. De Utrechtse dames moesten alle zeilen bijzetten om setverlies te voorkomen. Vanaf 19-19 werd het een gelijk opgaande strijd die pas op 24-24 beslist werd. Een discutabel besluit van de scheidsrechter en een eigen fout werd Somas Activia fataal: 25-23.

Mooie rally’s: Set 3 verliep aanvankelijk gelijk aan set 2. Op 7-7 kwam Jil Lamers terug in de ploeg en het publiek kreeg een aantal fantastische rally’s te zien. Jule van Hout serveerde de ploeg naar een 12-14 voorsprong maar enkele tellen later was het weer 14-14. Tot aan 17-17 bleven de ploegen op de gelijke hoogte. Toen raakte Somas Activia even het spoor bijster. Passfouten, aanvallende fouten en netfouten zorgden voor setverlies: 25-18.

Veelbelovend debuut: Samenvattend was het eredivisie debuut van de dames van Somas Activia hoopgevend. Na een zenuwachtige start herstelde de ploeg zich prima. Door gebruik te maken van de brede selectie werd duidelijk dat het zeker iets te bieden heeft in de eredivisie. Individuele fouten zijn leermomenten die door trainen moeten verminderen. Met dat als voorwaarde en met de inzet en passie die in set 2 en een groot deel van set 3 zichtbaar was, zijn de dames van Somas Activia voor iedere ploeg een geduchte tegenstander.

gh @ VoV, bron persbericht Somas Activia via Paul Kempen, Somas Activia. Foto website Activia.