Ervaren Oranje verliest na 0-2 voorsprong

VoV, 11-06-2019. 21:00 uur. In de derby der lage landen stond er gezien de stand van zaken in de ranglijst buiten de eer eigenlijk maar weinig op het spel. Nederland kon in de onderste regionen een plaatsje stijgen, deelname aan de Final Six was na drie weken, met nog 6 wedstrijden te gaan, al een gepasseerd station. België had als challenge team het deelname ticket voor volgend jaar al voor 99,9% op zak. Bulgarije lag 5 zeges op hen achter.

Waar ging het dan nog om? De eer? Ritme opdoen?  Nederland speelt op 20 juni de laatste VNL wedstrijd tegen Rusland, daarna gaat het internationale seizoen voor Oranje op 2 augustus weer verder met de OKT wedstrijden in Catania, Italië. Met als eerste tegenstander….?  Warempel België!  Dus niet alleen voor de eer en het ritme, maar ook om nog meer te weten te komen van België (en omgekeerd) diende dit duel in Stuttgart. Overigens een mooie periode van 20 juni tot 2 augustus om vakantie te houden, de training weer op te pakken en een paar oefenpotjes te spelen.

De coaches Morrison en Vandebroek begonnen met de volgende starting seven:

• Spelverdeling NL: Dijkema  België:  Ilka van de Vyver
  •  Libero:  Myrthe Schoot. België: Jodie Guilliams.
  • Diagonaal: Lonneke Slöetjes. België Kaja Grobelna
  • Passer lopers: Maret Balkestein – Grothues, Nika Daalderop. België: Britt Herbots, Celine van Gestel
  • Midspeelsters:  Juliët Lohuis, Yvon Beliën: België: Marlies Janssens, Dominika Sobolska, die na de eerste set werd vervangen door Nathalie Lemmens.

Bij Nederland werd er stevig gewisseld.  Nicole Koolhaas kwam vanaf set twee voor Yvon Beliën, Marrit Jasper begon vanaf set vier in de basis,  Celeste Plak begon in set drie in de basis,  Eline Timmerman in set vijf en verder waren er nog invalbeurten voor Britt Bongaerts en de speelsters die hierboven genoemd zijn.

In de openingsset speelde Oranje prima. Ze namen een 2-5 en 4-7 voorsprong door scores van Slöetjes en Lohuis, werden bij 7-7 achterhaald, kwamen met 10-8 achter en  maakten toen via Lonneke Slöetjes het verschil naar 10-13 en vervolgens naar 11-16 bij de tweede technische time out. Janssens, Herbots  en Grobelna sloegen België naar een overbrugbare achterstand van één punt bij 19-20, waarop Daalderop het verschil weer op twee zette. Oranje bleef dat verschil na 21-22 ook vasthouden, kwam na een netfout van België op setpoint, hetwelk met het zesde punt van Slöetjes in deze set werd verzilverd.

België pakte vlot in de tweede set het initiatief, na 3-4 ging het via 6-4 naar 10-7 en 13-9. Kaja Grobelna en Britt Herbots wisten de vloer goed te vinden. Oranje kwam via snelle scorende midcombinaties door de in de basis gestarte Nicole Koolhaas terug in de set en bij 14-15 nam Oranje de leiding over. De koppositie wisselde een paar keer, maar vanaf 19-19 maakte Nicole Koolhaas het verschil. Ze scoorde 19-20, 19-21 en 20-22. Oranje hield het verschil van twee punten vast en won de set via het laatste punt van Maret Balkestein – Grothues met 23-25.

Het ervaren Oranje ging in de derde set hard onderuit. Op blok en serve was België de beter scorende ploeg ( 6 om 2) en bovendien maakten ze aanzienlijk minder fouten die een punt  voor de tegenstander op leverden. Om precies te zijn 3 om 7.  Bij de eerste technische time out stond het 8-4 voor onze Zuiderburen,  Oranje kon in het spoor blijven tot 12-9 en 13-11 en verloor toen de grip. Aanvallend vond men de weg langs het Belgische blok niet meer, hetgeen resulteerde in een 18-12 tussenstand.  Kaja Grobelna kreeg het vanaf 20-14 op de heupen en sloeg vanaf de drie meterlijn keer op keer raak tot aan 23-16. Oranje ging er met 25-17 heel hard af.

Oranje stond vlot met 4-1 achter in de vierde set en liep eigenlijk vanaf dat moment constant achter de feiten aan. Tussenstanden 8-4, 10-6, 12-8, waarna een opleving met de mids Koolhaas en Lohuis in de hoofdrol voor 13-12 zorgde.  België sloeg hard terug, liep uit naar 17-12. Oranje scoorde twee keer, waarna België dat met een serie van vijf punten beantwoordde.  Bij 19-14 en 22-14 drukte Morrison op de ‘panic button’ voor de time out. Oranje kon via Slöetjes en Balkestein – Grothues nog een paar punten meepakken, maar de achterstand was veel te groot om België, dat bij 24-19 nog een time out nam, in verlegenheid te brengen. Het werd 25-19. België scoorde 6 blokpunten in deze set, Nederland 1. Aanvallend werd het 14 om 12.

In de tiebreak ging het op de side out, met af en toe een puntje op eigen serve gelijk op tot aan de veldwissel bij 8-7. Toen werd Slöetjes afgeblokkeerd voor 9-7, en na de time out op die stand volgde een scorend Belgisch lobje, waarmee het verschil gemaakt was. Oranje ging voor de tweede keer op 12-8 de time out in, zonder succes. Eerst Herbots, haar 17de punt, en daarna Grobelna, de absolute uitblinker met 32 punten, maakten 14-10. Een blok op Celeste Plak brachten van blijdschap  stralende Belgische gezichten in beeld. Met 3-2 gewonnen. Van Nederland, met 3-2.