Europees avontuur Dynamo voorbij

VoV, 18-01-2019. 5:40 uur. Draisma Dynamo speelde gisteravond de return in de Challenge Cup tegen Fonte Bastardo Azores, waarvan in de uitwedstrijd met 3-0 was verloren. Voor een gouden set had Dynamo dus een 3-0 of 3-1 zege nodig, om door te gaan naar de volgende ronde moest die golden set uiteraard gewonnen worden.  De ploeg van Redbad Strikwerda begon met Bart van Garderen, libero Dustin Bontrop, Rik van Solkema, Renzo Verschuren, Maikel van Zeist. Wessel Blom en Bram Langevoort aan de partij.

In de openingsset waren de teams vooreerst aan elkaar gewaagd, bij 10-7 sloeg Dynamo een gaatje dat via 14-11 en 19-15 ruim bleef. Freek de Weijer er Mats Kruiswijk werden erin gewisseld. De tussenstanden 21-19 en 21-20 noopten de coach even later toch twee time outs te nemen, waarna de Apeldoorners de stand naar 24-21 tilden en met 25-21 wonnen. Rik van Solkema was met 8 punten de meest scorende Dynamo speler in de eerste set. Mede vanwege de 4 om 9 foutenlast ging de winst naar de thuisploeg.

Geen wijzigingen in de starting seven in de tweede set, waarin het lang gelijk op ging en dan weer de thuisploeg dan weer de gasten één of twee puntjes afstand konden nemen. Azores maakte het verschil na 16-17, ze liepen met een serie van vijf punten uit naar 16-22, voordat Dynamo de serve terug kon halen. De set ging met 19-25 naar de bezoekers.

Vitaliy Sukhinin was met 7 punten de meest scorende speler in deze set, aanvallend sloeg hij 100% raak. Met 12 om 20 eigen punten waren de gasten scorend ook veel beter dan Dynamo. Zij waren één setwinst van de volgende ronde af, Dynamo twee setwinsten van de golden set.  Naast dezelfde wissels / invalbeurten als in de eerste set kwam nu ook Nico Manenschijn nog binnen de lijnen.

Ook in de derde set werd met dezelfde basis begonnen. De start was goed en veelbelovend met tussenstanden van 4-2, 7-4 en 10-6. In het middendeel van de set kantelde het voordeel naar de gasten. Met een 2 om 9 score veranderde de tussenstand van 10-6 naar 12-15 en vanaf dat moment moest Dynamo in de achtervolging. Om in het toernooi te blijven moesten ze de set winnen, lukte dat niet dan was het over en uit. En daar leek het bij 13-18 en 16-21 heel erg op. Azores gaf geen krimp, het lukte Dynamo niet om het gaatje te dichten, waarna de set met een ruime 18-25 verloren ging. Dynamo lag eruit, het Challenge Cup toernooi was voor hen ten einde.

Het vervolg van de wedstrijd ging dus nergens meer om. De vierde set werd met 20-25 afgesloten. Bij Dynamo begonnen Stefan Boermans, Cas Abraham en Mats Kruiswijk in de basis van deze set, bij Azores werden ook een aantal wissels toegepast.

Topscorer van de partij werd Vitalyi Sukhinin met 15 punten. Rik van Solkema kwam tot een totaal van 14.  De gasten hadden de betere eigen score met 57 om 74 maar ook de iets hogere foutenlast met 22 om 25.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.