Europese wedstrijden NL-spelers en speelsters.

VoV,18-11-2021. 5:22 uur. Gisteravond was voor veel Nederlandse spelers en speelsters weer Europees volleybal aan de orde. Naast Orion en Dynamo uit de Eredivisie mannen kwamen nog een aantal mannen en vrouwen in actie in Europa met hun buitenlandse teams. In de CEV Cup voor mannen hadden Ewoud Gommans, Auke van der Kamp, Nimir Abdel-Aziz en Maarten van Garderen de beste uitgangspositie voor de volgende ronde. Voor Rik van Solkema en Maikel van Zeist stond het er niet zo goed voor. Bij de vrouwen was er succes voor Indy Baijens en Femke Stoltenborg (Schwerin) en Dagmar Boom en Kirsten Bröring (Jaraco LVL Volleys).

CEV-Cup mannen: Ewoud Gommans: Bucuresti vs. UVC Graz was vorige week in een 1-3 zege voor de ploeg van Ewoud Gommans geeindigd. Graz had de derde set met 31-29 gewonnen en kwam in de andere drie ruim tekort. Bucuresti won de thuiswedstrijd met 3-1, na de met 20-25 verloren eerste set, hielden ze de tegenstander op 12, 23 en 21 punten in de volgende drie sets. Gommans scoorde 13 keer. Totaal 11 om 1 blokpunten maakten een belangrijk verschil.

Rik van Solkema: Usti vs. HAOK Mladost. De ploeg van Rik van Solkema moest een 3-0 achterstand zien weg te werken. Uit waren twee sets nipt verloren gegaan en was de derde met ruim verschil afgegeven. Thuis verloor Usti met 1-3 en kwam er dus een eind aan de Europese deelname. Na 25-21 in de eerste set zag het er nog goed uit, de 21-25, 23-25 en 21-25 betekenden uitschakeling. Rik van Solkema scoorde 13 keer.

Maikel van Zeist: Chênois vs. Amriswill, het Zwitsers onderonsje, werd in de heenwedstrijd een 3-1 zege voor Amriswill, waardoor de ploeg van Maikel van Zeist eerst in drie of vier sets moest winnen om een golden set af te dwingen. Dat lukte via twee keer 25-23 en 25-18. Waarna de golden set met 15-10 werd gewonnen. Totaal 14 om 5 blokpunten en 14 om 3 aces maakten het verschil. Van Zeist scoorde 11 keer, waaronder 3 blokpunten en vier aces.

Auke van der Kamp: Ribnica vs. Lüneburg kende in Duitsland bij de heenwedstrijd een 3-0 (20, 21, 22) zege voor de ploeg van Auke van der Kamp. De thuiszege was niet voldoende voor het ticket voor de volgende ronde. Uit werd met 3-1 verloren, waarna de golden set met 15-10 naar Ribnica ging. Totaal 6 om 1 aces en de 23 om 32 foutenlast waren mede beslissend voor het verschil. Van der Kamp scoorde 8 keer.

Nimir Abdel-Aziz en Maarten van Garderen hadden uit bij VaLePa Sastamala reeds met 0-3 gewonnen en hadden aan twee sets voldoende voor plaatsing in de volgende ronde. Ook thuis werd het een 3-0 (21, 14, 14) zege met 14 punten van Abdel-Aziz en 8 door van Garderen.

Bij de dames speelden teams met Nederlandse inbreng in de CEV-Cup en Challenge Cup.

CEV Cup dames: Indy Baijens en Femke Stoltenborg: SC Schwerin vs. Nantes. Nantes is de huidige nummer vier in de Franse Eredivisie, Schwerin had een moeizame start in de Bundesliga maar lijkt na drie zeges op rij weer op de weg terug. Bij de Franse ploeg is de Japanse Kanami Tashiro de ster op de spelverdeling, verder heeft de ploeg op de passer loper positie de Servische echtgenote van Ewoud Gommans (Bursac) staan.

Schwerin won met 3-1. Overklaste de Franse ploeg in de eerste set volledig met 25-10 (na 18-7 en 22-9) en verloor de tweede set met 22-25 na een 20-20 gelijke stand. De derde set was tot na de reguliere eindstreep spannend.  De 22-23 werd 24-23 en 25-24 waarna Schwerin met 27-25 won. En in de vierde set was er opnieuw een Duitse overmacht, via 14-7 en 22-13 werd het 25-14.

Femke Stoltenborg moest genoegen nemen met een invalbeurt, Indy Baijens liet een dozijn punten noteren.

Laura Overwater, Nova Marring en Nynke Hofstede: Asterix Avo vs. PAOK. De Belgische ploeg van Overwater, Marring en Hofstede bezet een voor hen ongebruikelijke (lage) zesde plaat in de Belgische Eredivisie. Ze leden in eigen land twee nederlagen op rij en zullen zich tegen de nummer vijf van Griekenland willen rehabiliteren. Maar dat bleef bij het goede voornemen.

In de eerste set veranderde PAOK een 22-21 achterstand met een serie van vier punten in 22-25, in de tweede set werd 8-15 en 14-19 achter door de Griekse ploeg omgezet in een 15-25 zege en in de derde set ging een 15-14 voorsprong van Asterix verloren met de 15-18 tussenstand. PAOK pakte de set met 19-25 en staat daarmee met anderhalf been in de volgende ronde.

Challenge Cup dames: Merle Baasdam, Lisa Nobel, Loladina Zwaanswijk, Fanny Lafeber vs. Kirsten Bröring en Dagmar Boom bij Hermes Oostende vs. Jaraco LvL Volleys. Het Belgische onderonsje in de zestiende finales van de CEV Challenge Cup. De vraag was of het team van Julien Van de Vyver in Oostende revanche voor de uitschakeling in de Beker van België zou kunnen nemen. Zie hiervoor ons separate verslag van hedenochtend.

Maret Grothues: Panathinaikos vs. Ostrava. De Griekse ploeg leed een 3-2 nederlaag. Ze kwamen via 28-26 (na 24-25) en 25-23 (na 22-22) met 2-0 achter en maar konden daarna met twee keer 18-25 op gelijke hoogte komen. In de derde set was de serie van 14-13 naar 14-20 beslissend, in de vierde werd de voorsprong langzaam maar zeker steeds groter. De tiebreak ging met 15-11 (na 7-6 en 11-7) verloren. Maret Grothues scoorde 11 keer.