Eurosped opnieuw winnaar Twentse derby

VoV, 16-04-2018. 8:35 uur.  Ook de laatste Twentse derby van dit seizoen leverde een zege voor Eurosped op, hetgeen de balans voor deze jaargang met alleen maar zeges, vijf in totaal,  heel zwaar in hun voordeel laat doorslaan. In deze ‘er staat niets meer op het spel’ derby was de ploeg van Jan Berendsen, ondanks dat ze wegens blessures zwaar gehavend waren, opnieuw een maatje te groot.

Bij Eurosped bleven de basisspeelsters Judith Kamphuis, pas geopereerd, Daphne Knijff, wordt  binnenkort geopereerd, en Rochelle Wopereis aan de kant. Lesley de Jong kon bij Set-Up over een fitte selectie beschikken. Ondanks het gemis van de basiskrachten was Eurosped vooral in de eerste twee sets oppermachtig. Om het een beetje oneerbiedig te zeggen, Set-Up maakte er een potje van.

Aanvallend kon Set-Up in deze eerste twee sets geen vuist maken (10 aanvallende punten) en ook passend ging er van alles en nog wat mis (12 aces Eurosped). En tevens was de foutenlast een behoorlijk blok aan het been van de gasten uit Ootmarsum.

Eurosped begon overweldigend, Set – Up erg timide en afwachtend, hetgeen na twee aces van Manon Doornebal in een 13-5 tussenstand in de eerste set resulteerde. Toen Set – Up fout op fout stapelde liep Eurosped uit naar 19-8 en op 22-11 serveerde Carmen Oude Luttikhuis met drie aces achter elkaar de set uit.  Servedruk van Eurosped en foutenlast van Set-Up maakten het verschil in deze doorgang.

In de tweede set had Set-Up tot aan 10-11, na een 6-10 voorsprong,  nog een klein voordelig verschil over. Bo Duteweert serveerde de vier punten achterstand met drie aces van de borden en maakte met een bekeken push naar de hoek de 11-11 gelijkmaker. Op de opslagen van Eline Gommans had Set-Up geen passend antwoord, Eurosped liep uit naar 17-12, daarna nam Charlotte Haar ook nog een aantal voor Set-Up lastige opslagen voor haar rekening. De stand veranderde in 21-13. Manon Doornebal sloeg de thuisploeg vervolgens vanaf de buitenkant naar de 25-16 setwinst en 2-0 voorsprong.

Zo, als Set-Up nog niet wakker was toen ze aan het duel begonnen, was dat nu zeker wel het geval.  Totaal 15 keer zelf scoren in twee sets is wel erg weinig, als met de intentie om alles op alles te zetten om te winnen, aan de derby was begonnen.

Gelukkig voor de gasten ging het vanaf de derde set wat beter, met Inge Molendijk op spelverdeling en een ineens makkelijk scorende Merle Baasdam en Marleen van Benthem kwam Set-Up op een 5-9 voorsprong. De foutenlast van Eurosped droeg in deze fase ook vijf steentjes bij. Set-Up had tot aan 11-20 volledige controle over de gang van zaken binnen de lijnen. Serveerde met druk, scoorde makkelijk en liep dus vlot uit.

Na de foutserve voor 12-20 kwam de klad erin, bij 14-21 nam Carlijn Koebrugge de opslag over van Laura Beach en zij bracht Set-Up behoorlijk in de problemen. Lesley de Jonge, die zijn time outs al had opgebruikt, bleef maar wisselen. Op 19-21 volgde een foutserve, waarna Jorieke Bodde en Marianne het Lam – Scholten de buit voor Set-Up met 19-25 binnenhaalden.

Set-Up leek in de vierde set regelrecht op een tiebreak af te koersen toen ze zo ongeveer halverwege met 6-13 aan de leiding gingen. Eurosped was gul, Merle Baasdam, Daphne Giesselink en Marleen van Benthem schoten met scherp. Dat spelbeeld veranderde stukje bij beetje na die tussenstand. Eurosped klauterde puntje voor puntje omhoog in de score en bij 16-18, na een punt van Manon Doornebal, kwam Carlijn Koebrugge weer voor de serve in het veld.

Wat de set ervoor niet lukte, ging nu wel door. Ze serveerde Eurosped met onder andere twee aces voorbij Set-Up. De 21-19 werd 24-20 en hoe ironisch, Carmen Oude Luttikhuis, volgend seizoen voor Set-Up uitkomend, velde met een harde rake klap het vonnis over haar toekomstige ploeg.

Serverend won Eurosped het met 21 om 9 aces, daartegenover stonden 18 om 12 foutserves. Al met al dus 60 hele snelle punten. Blokkerend had Eurosped een 9/1 voordeel en aanvallend waren de cijfers met 33 om 29 ook in hun voordeel. De foutenlast, inclusief de foute opslagen, bedroeg 33 om 31.  Carmen Oude Luttikhuis werd met 17 punten topscorer. Manon Doornebal maakte er 14 en bij Marleen van Benthem stopte de teller op 10.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Herman Zandhuis.