Eurosped, Sneek en Alterno winnen!

VoV, 20-01-2019. 7:33 uur. Gisteren werden er drie partijen in de Eredivisie bij de dames gespeeld. Regio Zwolle Volleybal kon het thuis niet bolwerken tegen Eurosped, Sneek had twee sets moeite met FAST en Dros – Alterno was in Amsterdam de ruim betere ploeg dan Pharmafilter US.

Eurosped leverde in Zwolle een stabiele prestatie door een 0-3 (17, 20, 19) zege te boeken, waarmee ze het thuisverlies van 0-3 van november vorig jaar recht hebben gezet. Eurosped was in Zwolle de ploeg, die de touwtjes in handen had en controle over de partij had en hield, hetgeen destijds in Vroomshoop juist andersom was..

Eurosped was serverend en blokkerend sterk, vooral door de servedruk kwam Zwolle niet aan gevarieerd aanvallen toe. In de openingsset ging het tot 7-7 gelijk op, vervolgens sloeg de ploeg van Jan Berendsen een gaatje naar 7-11 en 12-17 en sloot met ruim verschil af. In de tweede set kon Zwolle een 12-18 achterstand nog tot 15-18 en 19-21 inlopen, maar kreeg daarna de big points om de oren (19-24), waarop verlies volgde. Zwolle kwam in de derde set met 13-10 voor, maar zag die voorsprong in een 14-18 achterstand veranderen, waarop Eurosped opnieuw ijzersterk finishte.

Kelly van de Haar werd met 10 punten topscorer bij Zwolle, eenzelfde aantal maakte Vera Mulder van Eurosped. Haar teamgenote Laura de Zwart kwam ook tot 10 punten, waarvan 5 blokpunten. Serverend en blokkerend had Eurosped 11 punten voordeel totaal, qua foutenlast waren ze 8 punten minder gul voor de tegenstander.

In Sneek had de plaatselijke VC de eerste twee sets weinig moeite met het bezoekende FAST. Met twee keer 25-18 zetten ze de stand om 2-0. Met tussenstanden 6-3, 13-8 en 19-10 in de eerste en 7-4, 16-12 en 21-16 waren ze constant de bovenliggende partij.  Hester Jasper was scorend goed op dreef in de finale van de tweede set, voor Lieze Braaksma gold hetzelfde in de eerste set.

En bij een 22-18 stand in de derde set, na 15-11 en 19-16, leek de wedstrijd in drie sets te worden beslist. Leek want FAST knokte zich bewonderenswaardig terug. Twee foutserves maakten 23-19, twee uitgeslagen aanvallen en twee FAST punten maakten echter 23-24, Lieze Braaksma kon nog gelijk maken, waarop Maus Smeets FAST op setpunt zette bij 24-25. Het blokpunt haalde de set binnen.

In de vierde set was het scoreverloop en het scenario vrijwel identiek. Sneek kwam op 17-13 voor door een rake klap van Laura Hamming, zag Jasper de bal er voor 21-20 in jagen, kwam na drie FAST kadootjes op 24-21, maar Paul Oosterhof moest zijn ploeg op 24-23 toch naar de zijlijn halen om te proberen het scorend ritme van FAST te breken. Dat lukte, Roos van Wijnen scoorde via het blok de 25-23.

Hester Jasper werd met 23 punten waaronder 8 aces de topscorer van de partij. Veerle van den Heuvel (FAST) scoorde 18 keer. De eigen score van 71 om 54 kwam tot stand via aces (9/8), aanval (51/41) en blok (11/5)

Dros – Alterno deed in Amsterdam wat het moest doen om die flinterdunne kans op de Kampioenspoule zoveel mogelijk in eigen handen te houden. Ze wonnen bij Pharmafilter US met 0-3 en namen daarmee revanche op zichzelf en de tegenstander voor de 2-3 thuisnederlaag in Apeldoorn. De setstanden waren 17-25, 16-25 en 20-25.

Alterno sloeg in de eerste set na 11-14 toe, ze liepen uit naar 14-22 en hadden bij de eindstreep dat voordelige verschil nog op de borden staan. Na de 2-9 in de tweede set kwamen de bezoekers niet meer in de problemen en speelden zich via 9-16 en 12-22 naar een dikke zege. De drie punten werden binnengehaald met 20-25 in de derde set. Tot 15-16 kon US bijblijven, de serie naar 16-22 was hen teveel, waarna ze met 20-25 verloren.

De stand is nu: Sliedrecht 14-38, Eurosped 15-36, Sneek 15-31, Zwolle 15-26, Set-Up 14-21, FAST 15-21, Apollo 14-14, Alterno 15-14, TTP 14-13 en US 15-5. Vandaag speelt Sliedrecht uit tegen TTP en krijgt Springendal Set-Up ’65 bezoek van Apollo 8.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart en Rudy van ’t Rood.