Eurosped vergeet de trekker over te halen

VoV, 26-02-2018. 5:45 uur. Het werd niet de revanche van Eurosped voor de verloren bekerfinale van vorige week in Hoogeveen, maar de revanche van Sliedrecht Sport voor de eerder in Vroomshoop tijdens de reguliere competitie geleden 3-2 nederlaag. Maar het was wel een revanche met een randje, een bijzonder randje. Eurosped verzuimde in de derde set een voorschot op de winst te nemen door een 14-5 voorsprong verloren te laten gaan, nadat de tweede set met 26-24 gewonnen was. De 2-1 en daarmee het opstapje naar mogelijke winst lag voor het grijpen, maar Eurosped tastte mis, greep ernaast.

Sliedrecht begon de wedstrijd met Lisa Vossen (sv), Lea van Rooijen (dia), Florien Reesink (lib) en met Lynn Thijssen en Carlijn Ghijssen – Jans op mid en Esther Hullegie en Carlijn Oosterlaken op de passer – Loper. Op deze posities had Eurosped Rochelle Wopereis (sv), Carmen Oude Luttikhuis (dia), Marisa Mota (lib), Eline Gommans en Laura Beach (mids) en Daphne Knijff en Bo Duteweert (passer – loper) staan.

Sliedrecht scoorde het eerste punt via een ace van Lisa Vossen op Bo Duteweert, Eurosped nam de leiding over bij 2-1 door een ace van Carmen Oude Luttikhuis, waarna Esther Hullegie de 2-3 met een ace op Bo Duteweert weer terugpakte. Toen daarna een foutserve en een mislukte bal op de achterover bij Eurosped voor Sliedrecht scoorden stond de thuisploeg met 3-6 achter en konden ze in de achtervolging. Lynn Thijssen scoorde drie keer waaronder een blokpunt op Daphne Knijff en bij 5-10 was het wel duidelijk dat Sliedrecht Sport de betere start had. Jan Berendsen haalde de ploeg naar de kant en verving Bo Duteweert door Manon Doornebal.

Daphne Knijff verkleinde het verschil naar 7-10, Rochelle Wopereis serveerde een ace voor 8-10.  Er volgde een foutenrijke periode tot 10-14, waarbij de teams alleen voor de tegenstander scoorden. Esther Hullegie had nog twee aces in petto (11-17), Manon Doornebal had er één van dat soort.  Twee keer werd Carlijn Oosterlaken achter elkaar afgeblokt (15-17), waarop zij vervangen werd door Christie Wolt. Lea van Rooijen sloeg hard raak, Wolt scoorde, Ana Rekar die er via de dubbele wissel ingekomen was, serveerde het vijfde ace van Sliedrecht in deze set voor 16-22.

Op 19-22 ging Matt van Wezel de time out in, nadat Daphne Knijff het vijfde en zesde ace van de set voor Eurosped had geserveerd. Christie Wolt maakte 19-23, de laatste drie punten van de set kwamen via de foutenlast op de borden. Het werd 20-25.

De punten in deze set kwamen via aanval (6/11), blok (1/ 2), aces (6/5)  en de foutenlast (7/7) op de borden.

Carmen Oude Luttikhuis en een hele reeks Sliedrecht fouten maakten er aan het begin van de tweede set vlot een 9-5 voorsprong voor de ploeg uit Vroomshoop van. Lynn Thijssen serveerde Sliedrecht naar 10-9, waarmee de strijd weer open lag. Tot aan 13-13 bleef het daarna gelijk opgaan, de side out zette Eurosped op 14-13,  drie blokpunten op rij (Eline Gommans en Manon Doornebal) maakten 17-13 en even later serveerde Carmen Oude Luttikhuis de 19-14 op het scorebord. De Sliedrecht time out leverde het punt voor de coach op (19-15).

Daarna kreeg Esther Hullegie een hoofdrol toebedeeld. Ze bleef maar raak slaan vanaf positie vier, geen punten voor de coach na de time outs van Jan Berendsen op 19-16 en 19-19, Hullegie bleef maar raak klepperen op de serves van Carlijn Oosterlaken en kreeg daar nog een keertje hulp van Lynn Thijssen van, die 19-20 scoorde. Manon Doornebal haalde de serve bij 19-21 terug, bij 21-21 brak een spannende finale aan. Die bleef spannend tot 24-24, daarna scoorden Daphne Knijff (via de vingers) en Manon Doornebal (hard) de laatste punten van de set voor de 26-24 winst van Eurosped.

De punten in de tweede set kwamen via aanval (13/14), blok (5/3), aces (1/0)  en de foutenlast (7/7) op de borden.

De derde set was een verhaal apart. Tot aan 6-4 verliep het zoals eerder, scores over en weer van onder andere Laura Beach ( 3x), voor Eurosped en Lea van Rooijen (2x) voor Sliedrecht Sport. Carmen Oude Luttikhuis bracht zichzelf bij 7-4 aan de serve en vanaf dat moment vlogen de series de teams om de oren. Alsof ze aan de andere kant van het net na twee of drie punten met geen mogelijkheid de side out meer konden maken. Beide coaches verbruikten hun time outs, wisselden en deden van alles om hun teams bij de les te krijgen.

In cijfers, Carmen Oude Luttikhuis serveerde Eurosped naar 14-5, met Lynn Thijssen aan de opslag maakte Sliedrecht er 15-10 van, Manon Doornebal zorgde met haar opslagen voor 17-11, waarna Ana Rekar  met haar serie het verschil bij 18-17 tot één puntje terug bracht. Vijf aces van Sliedrecht Sport in deze periode, drie van Eurosped. De strijd lag weer open, Eurosped had een lichtjaar voorsprong verloren laten gaan, door slecht te handelen op de servepass en gemakkelijk weggegeven punten.

Via 19-17 kon de thuisploeg tot 22-21 aan de leiding blijven, de foutserve maakte gelijk en bracht Fleur Savelkoel, eerder in het veld gekomen voor Carlijn Oosterlaken, aan de opslag. Drie eigen scores van Sliedrecht Sport beslisten de set, het laatste punt via een tweede bal van Ana Rekar. Eurosped had zich het beleg van de boterham laten halen, de 2-1 voorsprong in sets laten ontglippen.

De punten in deze set kwamen via aanval (13/11), blok (1/1), aces (3/5)  en de foutenlast (8/5) op de borden.

Sliedrecht Sport ging in de vierde set voort op de ingeslagen weg. Met Fleur Savelkoel en Ana Rekar in de basis liepen ze naar 1-4 uit. Vanaf dat moment moest Eurosped gaan inhalen, deed dat ook wel, maar nooit genoeg om in de stand naast de gasten te komen. Het was steeds erachter aan lopen, tot op twee puntjes naderen (7-9, 13-15, 15-17), maar de aansluitende treffer bleef steeds uit. Daar stak Sliedrecht Sport dan net op tijd middels Lea van Rooijen (7-10), Fleur Savelkoel (13-16) en Lynn Thijssen (15-18) een stokje voor. Eurosped kwam de domper van het verlies van de derde set niet meer te boven, na de 15-18 liet Esther Hullegie haar scorende kwaliteiten nog even weer zien. Tot aan 17-25 trof ze nog vier keer, het laatste punt bij Eurosped was voor Daphne Knijff, Lea van Rooijen maakte het laatste voor Sliedrecht Sport.

Esther Hullegie werd met 22 punten topscorer van de partij, Lea van Rooijen kwam op 17 treffers. Bij Daphne Knijff stopte de teller op 15, Eline Gommans kon 4 keer blokkerend scoren.

In de stand gaat Sliedrecht Sport met 2-11 aan kop, Sneek volgt met 2-9 en dan komt Eurosped als derde met 2-6. Regio Zwolle Volleybal heeft 2-4, Alterno 2-3 en Set – Up wacht nog op het eerste puntje.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Herman Zandhuis.