Eurosped wint derby, zeges Sliedrecht en Peelpush

VoV, 16-01-2019. 5:08 uur. Voor de tweede keer was Eurosped in de derby met Springendal Set-Up ’65 de sterkste. In Vroomshoop maakte de koploper de favorietenrol via 25-21, 28-26 en 25-16 en dus een 3-0 zege waar.

De thuisploeg liep in de eerste set in een snel tempo uit naar 7-1 en 12-3 voordat Set-Up ’65 echt iets terug kon doen. Via o.a. een blokpunt van Martine Stevelink en een paar aanvallende fouten van Eurosped lukte het Set – Up om de achterstand te verkleinen, na de 18-11 werd het via Benthe Olde Rikkert 20-14 en vervolgens moest Jan Berendsen bij 21-19 de time out in. Eurosped pakte de draad weer op en kwam bij 24-19 op setpoint. Merle Baasdam scoorde nog voordat ex Set-Up speelster Marianne Het Lam – Scholten met een rake midaanval de set besliste voor 25-21.

In set twee liep Eurosped ook weer vlot uit naar een grote voorsprong (7-2, 11-4) maar kreeg na de 12-5 stand problemen met scoren. Met scores van Martine Stevelink en Wies Bekhuis werd de achtervolging ingezet (13-11) en werd ook niet opgegeven nadat Eurosped opnieuw een gaatje had geslagen bij 22-15.  Set-Up toonde veerkracht en onverzettelijkheid, Merle Baasdam scoorde punten, Jan Berendsen ging bij 22-18 en 22-20 de time out in, Eurosped kwam bij 24-21 op setpoint. Evie van Kerkvoorde en twee uitgeslagen aanvallen van Eurosped brachten de spanning bij 24-24 helemaal terug. Na de 27-26 pakte Eurosped alsnog de winst en de 2-0 voorsprong in sets.

De derde set had in de beginfase eenzelfde verloop als de twee ervoor. Eurosped nam afstand (6-2, 10-3, 13-4), maar liet zich nu niet meer inlopen. Set-Up kreeg het niet voor elkaar om nogmaals succesvol in de achtervolging te gaan en na de 19-10 en 21-16 tussenstanden won Eurosped met een ruime 25-16.

Eurosped speelt aanstaande zaterdag de bekerwedstrijd in de kwartfinale uit tegen Laudame Financials VCN. Voor Set-U zit het volleybaljaar 2019 erop.

Lobke Overtoom werd bij Eurosped met 15 punten topscorer, Evie van Kerkvoorde maakte de meest punten voor Set-Up, totaal 8. Aanvallend had Eurosped met 46 om 28 punten het meeste voordeel.

FAST is er na een goede serie uitslagen niet in geslaagd om daar thuis tegen Sliedrecht Sport een vervolg aan te geven. De bezoekers maakten al snel duidelijk dat ze geen schade wilden oplopen en sloegen zich in de eerste set via 3-10 en 10-19 naar een ruime 16-25 zege.

Ook in set twee waren de bezoekers een maatje te groot, al was het verschil iets minder duidelijk. Nu kon FAST tot 8-9 goed partij bieden, maar raakte toen het contact kwijt en zag de gasten afstand nemen naar 11-15, 13-18 en 17-21. De 0-2 kwam via 20-25 op de borden.

De derde set week qua scenario niet af van de voorgaande twee. Sliedrecht liep al vlot een drietal punten uit en bouwde de voorsprong via 13-17 en 14-22 uit naar een 17-25 zege. Aanstaande zaterdag speelt FAST de kwartfinale in de beker tegen Apollo 8.

Carlijn Ghijssen – Jans van Sliedrecht werd met 11 punten topscorer van de partij. Fleur Savelkoel kwam tot 10, net als Veerle van den Heuvel van FAST. Aanvallend had Sliedrecht een 29 om 42 voordeel.

Peelpush behaalde een belangrijke 0-3 zege bij het Talent Team in Ede. Nadat de eerste set met veel pijn en moeite met 24-26 was gewonnen denderden de bezoekers door en pakten de volgende twee sets met 13-25.

In de eerste set werd een 23-20 achterstand ongedaan gemaakt en kon na de 24-24 de winst alsnog binnengehaald worden. In de tweede en derde set was het pleit snel beslecht, met ruime verschillen werden de sets snel tot een einde gebracht. Lotte van der Horst werd de meest scorende Peelpush speelsters, bij TTP was dat Noa de Vos.

Alle teams hebben nu 11 wedstrijden gespeeld. Eurosped gaat met 31 punten aan kop, Sliedrecht heeft er 30 en dan volgt Apollo 8 met 23. FAST staat vierde met 17 punten, Zwolle en Set-Up hebben beide 16 punten. De gevaarlijke plaatsen worden voorlopig nog bezet door Peelpush (12 punten), VC Sneek (11 punten) en Alterno (6 punten). TTP is laatste met 3 punten.

gh @ VoV, foto’s Rudy van ’t Rood, Jurgen Peters en Rudy Biekart.