Eurosped wint ook de Twente Cup 2023

VoV, 04-01-2023. 5:32 uur. Gisteren werd in de IISPA in Almelo door zes teams gestreden om de Twente Cup. Twee Eredivisie, twee Topdivisie en twee Eerste Divisie ploegen waren in de twee poules ingedeeld, met in elke poule één ploeg uit elk niveau. In poule A speelden Apollo 8, Set-Up ’65 en Tornado, in poule B stonden Eurosped, Rivo en Wevo ’70 tegenover elkaar.

De opzet van het toernooi was dat eerst Topdivisie en Eerste Divisie tegen elkaar speelden, dan Eerste Divisie vs. Eredivisie en als laatste de duels tussen Topdivisie en Eredivisie. Om het spannend te maken. En daarna de strijd om goud en brons.

Degene die een euro hadden ingezet op de finale tussen Apollo 8 en Eurosped en een kleine finale tussen Set-Up ’65 en Rivo kregen minder dan hun inleg retour, alle deelnemers hadden het juist, behalve die ene Wevo-fan. Na aftrek van de organisatiekosten van deze gokronde bleef er minder dan de inzet over voor elke winnaar.

In de eerste wedstrijdronde speelde Wevo ’70  vs. Rivo en Set-Up ’65 vs. Tornado. We keken naar Wevo vs. Rivo. Een mooi gelijk opgaand duel met tijdens de eerste set afwisselend gering voordeel voor beide teams. Christie Wolt scoorde 8-6 voor Wevo, Rivo nam bij 10-12 de leiding over, maar was die bij 17-15, na een score van Jiska Kamphuis ook weer kwijt. Gerjan Heerkes ging bij 19-20 de time out in, Maud Timmerman maakte daarna 19-21 maar bij 21-21 was er opnieuw evenwicht. Na 22-23, een foutserve van de ploeg uit Rijssen, waren twee uitgeslagen aanvallen beslissend voor het Wevo-verlies.

In set twee was het niet meer gelijk opgaand en dus ook niet meer spannend. Na 7-7 serveerde Rivo zich in een ruk naar 7-16, met in die serie twee Wevo time-outs die geen effect sorteerden. Via 15-21 ging de winst met 16-25 naar Rivo.

Opvallend feitje! Bij dit duel werd na de wedstrijd ontdekt dat de nummer vier van het scorebord op de wedstrijdtafel ontbrak. Waarbij een teams dus drie keer dubbele punten kreeg, namelijk van 3 naar 5, van 13 naar 15 en van 23 naar 25. Wel scherp blijven hè!!

En ook als je verliest, zoals trainer-coach Gerjan Heerkes met Wevo ’70 op de bovenstaande foto, sta je natuurlijk de pers nog even te woord. Voor de analyse van de wedstrijd.

Bij Set-Up ’65 vs. Tornado (foto onder) kon de eerste divisionist het in de eerste set ook spannend maken (25-23 verlies), in de tweede was de ploeg van Marcel Veneklaas en Kitty Sanders met 25-18 een maatje te groot.

In de tweede wedstrijdronde speelde Tornado (foto boven) vs. Apollo 8 en Wevo ’70 vs. Eurosped. Wij zagen Tornado vs. Apollo 8 in de eerste set met veel bravoure en vechtlust weerstand bieden en zich een slag in de rondte knokken om het de Eredivisionist zo lastig mogelijk te maken. Apollo 8 serveerde zich via Rianne Vos na 10-11 naar een 11-18 voorsprong, Babeth Slag van Tornado liet zien ook een serie neer te kunnen zetten en bracht haar ploeg met o.a. drie aces terug in de strijd bij 17-18. Tot 21-22 kon Tornado aanklampen, daarna maakte Apollo het niveauverschil duidelijk (21-25).

In de tweede set serveerde Lisa Louwrink Apollo 8 naar een 0-13 voorsprong, toen ze haar serie met een foutserve afsloot kreeg ze een daverend applaus. Tornado was geklopt, scoorde nog wel wat punten maar moest toch met ruim verschil capituleren. Mooi dat Lisa Louwrink via haar score voor 10-24 en met de ace voor 10-25 de set besliste.

Bij Eurosped vs. Wevo ’70 ging de winst via 25-10 en 25-14 naar Eurosped.

In de derde wedstrijdronde speelden dus de winnaars van de eerdere wedstrijden om de poulewinst. Wevo en Tornado werden bedankt voor hun deelname en konden na twee nederlagen gaan douchen.

Bij Apollo 8 vs.  Set-Up ’65 (foto boven) liet Lisa Louwrink nog een keer haar servekwaliteiten zien. Nadat Set-Up ’65 zich met aces van Geeke Bekhuis en Daniek Lenfert naar een 3-9 voorsprong had geserveerd kwam Apollo via drie aces van Jette Kuipers terug naar 9-10 en had bij 14-12 het nadelige verschil helemaal weggewerkt. Lisa Louwrink serveerde de ploeg van de gebroeders Oosting naar 22-12, een fase waarin de passlinie van Set-Up ’65 niet alleen wankelde maar ook omviel. Apollo won met 25-14.

In de tweede set kon Apollo het verschil maken na 8-7. Opnieuw was de servedruk beslissend en via Jorieke Bodde bouwde Apollo 8 de voorsprong uit naar 17-10, 19-11 en 23-12. Jorieke Bodde nam ook het laatste punt voor haar rekening, de 25-13 betekende 2-0.

In de andere poule kon Rivo het Eurosped knap lastig maken. De eerste set ging met 25-23 naar Eurosped en in de tweede viel de beslissing pas na 21-19. Eurosped won met 25-20.

Dus ging de grote finale tussen Apollo 8 en Eurosped en de kleine finale tussen Set-Up ’65 en Rivo.

Eurosped had in de finale  de beste start in de eerste set. Via 6-3 (en na 6-7) liepen ze uit naar 12-8 via een paar aces van Eline Geerdink. Bij 13-13 had Apollo 8 de schade hersteld en in een gelijk opgaande slagenwisseling bleven de ploegen tot 17-17 via de side out elkaars gelijke. Noa de Vos (foto boven) en Eline Geerdink gaven Eurosped twee punten voor (19-17), hetgeen de ploeg van Jeffrey Scharbaai tot 24-22 vasthield. Jorieke Bodde maakte gelijk (24-24), Evie van Kerkvoorde sloeg Eurosped bij 25-25 weer naast Apollo 8, dat echter vervolgens de laatste twee punten opeiste voor de 25-27 winst.

In de tweede set kende Eurosped in de tweede helft van de set (na 13-10 achter te hebben gestaan) een prima fase. Lavinia Maiorano en een paar kadootjes dwongen Apollo 8 bij 16-20 de time out in, met Lisa Louwrink aan serve (ook in deze set was ze serverend weer belangrijk) kwam Apollo terug in de set en was bij 23-21 twee rake klappen verwijderd van het Twentse goud. Echter werden de als rake klappen bedoelde smashes na 23-22 drie keer achter elkaar uitgeslagen, waardoor Eurosped via 23-25 op 1-1 in sets kwam.

In de tiebreak had Evie van Kerkvoorde in het begin vlot een paar keer succes (1-5) en vanaf dat moment liep Apollo 8 achter de feiten aan. Met 5-8 werd er van speelhelft gewisseld, foutserves en aanvallende fouten maakten 7-11 en bij 8-14 kon Charlotte Haar het verlies met een tweede bal score nog een keer uitstellen. Jeffrey Scharbaai haalde de ploeg nog even naar de zijlijn en daarna maakte Eurosped de vierde Twente Cup zege op rij perfect. Met 9-15 en dus 1-2 versloegen ze Apollo 8.

In de kleine finale was het brons voor Set-up ’65. Zij wonnen met 2-0 van Rivo. Eerder op de dag was bij de Twente Cup voor de meiden MC en MB-teams Apollo 8 twee keer als eerste geeindigd.

En uiteraard was deze hele Twentse derby middag en avond niet mogelijk geweest zonder de inbreng van de op de onderstaande foto staande vrijwilligers.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort en Rudy Biekart.