FAST op weg naar de finale nationale beker?

VoV, 15-03-2023. 17:13 uur. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Landskampioen Sliedrecht Sport verslikte zich dinsdagavond opnieuw in ARBO Rotterdam FAST. Voorafgaand aan de wedstrijd zou niemand waarschijnlijk een euro voor de kansen van de meiden uit Gennep en Sint Anthonis hebben gegeven.

Sliedrecht is op dit moment namelijk nog steeds een serieuze kandidaat voor het landskampioenschap, terwijl ARBO Rotterdam FAST nagenoeg puntloos aan het einde van de ranglijst bungelt. Maar opnieuw boorden de meiden van de thuisploeg onvermoede krachten aan. Daarmee trokken ze de wedstrijd in een uiterste krachtsinspanning naar zich toe en behouden ze zicht op het halen van de bekerfinale.

De eerste twee sets in de wedstrijd van eredivisionisten ARBO Rotterdam FAST tegen Sliedrecht Sport verliepen zo’n beetje naar verwachting. Met uitstekende spelverdeling, forse servicedruk en een goed lopende aanval trok de ploeg uit het westen van het land twee keer met overtuigende cijfers aan het langste eind.

De setstanden van 17-25 en 16-25 deden vermoeden dat de eerste halve finale tussen de twee ploegen geen lang leven beschoren zou zijn en dat Sliedrecht ook de derde set zonder al teveel problemen naar zich toe zou trekken. Met dat scenario waren de meiden van ARBO Rotterdam FAST het echter niet eens.

Met de vechtkracht en de motivatie die de ploeg soms kenmerkt, greep de thuisploeg de laatste strohalm. ‘De dood of de gladiolen’ leek het motto voor de speelsters te zijn. De service begon beter te lopen en ook de aanvallen sorteerden veel meer effect. Michelle Coolen en Anne Heesakkers lieten zien dat ze het smashen nog steeds niet verleerd zijn. Sliedrecht Sport begon meer fouten te maken en er sloop langzaamaan steeds meer onzekerheid in de ploeg. Het zou toch niet gebeuren…? Maar ja, het gebeurde wel: de derde set was bloedstollend en eindigde met 25-23 in het voordeel van ARBO Rotterdam FAST.

In de vierde set begon de thuisploeg er steeds meer in te geloven, terwijl het team uit Sliedrecht steeds meer fouten begon te maken. Zelfs de meest ervaren en getalenteerde speelsters begonnen te forceren waardoor ARBO Rotterdam FAST steeds meer kansen kreeg. De druk voor Sliedrecht werd allengs hoger en het enthousiasme bij de thuisploeg en het thuispubliek steeds groter.

Er gebeurde wat niemand na de 0-2 achterstand nog durfde hopen. ARBO Rotterdam FAST trok ook de vierde set naar zich toe (met een stand van 25-18) en dwong een beslissende vijfde set af; mede dankzij een overtuigende prestatie van passer-loper Noa Klerckx die terugkeerde na langdurig blessureleed.

Ook de vijfde set werd een prooi voor de thuisploeg. Het fanatisme van ARBO Rotterdam FAST en de steun vanuit het publiek werd Sliedrecht Sport teveel. Met een afgetekende 15-9 eindigde de beslissende set; en met een dolgelukkige thuisploeg. De overwinning werd gevierd alsof de beker al binnen was. Niet vreemd, gezien de situatie waarin de ploeg zich momenteel bevindt.

In de reguliere competitie wilde het maar niet lukken en bleven de resultaten uit, ondanks de toewijding waarmee getraind en gespeeld werd. Het bekertoernooi is de laatste kans van het team om te laten zien, wat het waard is. Die kans hebben de meiden met beide handen aangegrepen. Door de overwinning is het nog steeds mogelijk dat ARBO Rotterdam FAST de finale om de nationale beker gaat spelen. Daarvoor moet het team de volgende week dinsdag in Sliedrecht opnieuw winnen van de regerend landskampioen. De mouwen zijn nu al opgestroopt.

gh @ VoV, verslag van Peter Toonen, FAST, foto Peter Gommans.