Final Six: Goud voor superieur Rusland

VoV, 09-07-2018. 6:05 uur. De Russische ploeg heeft gastland Frankrijk voor meer dan 10.000 fans in de finale van de Final Six een 0-3 nederlaag toegebracht en veroverde daarmee het goud in de Final Six van de Volleybal Nations League en de hoofdprijs van 1 miljoen dollar.  Nadat in de halve finale eerst Brazilië letterlijk aan de kant werdgezet met 3-0, was de Russische ploeg, dat volleybal van het allerhoogste niveau liet zien,  ook tegen Frankrijk een maatje te groot.

Op alle onderdelen behaalden ze de betere scores hetgeen in een 47 / 58 totaal score op de eigen punten uitmondde. Met name blokkerend (5 om 11 blokpunten) hadden de Russische reuzen voor het net het beter voor elkaar dan hun tegenstanders. Frankrijk kon het in set drie nog spannend maken (de set werd met 23-25 verloren) na een ruime achterstand, maar aan het eind kwamen ze net tekort voor setwinst en een verlenging van de wedstrijd. Mikhaylov werd met 19 punten de topscorer van de partij.

De eerste set leverde Rusland al vlot een voorsprong op (2-5), die ze langzaam maar zeker verder uitbouwden. Bij 6-12, 9-16 en 11-18 keken de gastheren tegen een schier onmogelijke te overbruggen achterstand aan. Vanaf de 13-20 begon Frankrijk in te halen, waar ze na de side out steeds op eigen serve scoorden, moest Rusland het bij op zich zelf staande punten laten. Stephen Boyer was scorend belangrijk bij de thuisploeg, Maxim Mikhaylov maakte de Russische side out punten. De inhaalrace kwam via 21-23 tot 22-24, voordat Rusland het setpoint via het blok verzilverde.

In set twee een vergelijkbare gang van zaken als in de voorgaande set. Bij de tweede technische time out stond Rusland al met 9-16 voor, na de 10-17 ging Frankrijk middels de ingevallen Jean Patry aan het inhalen. Eerst naar 13-17, time out Rusland, en vervolgens naar 20-21. Earvin Ngapeth pakte zijn puntjes in deze fase mee. Met een serie van vier punten op rij gooide Rusland de deur voor de Fransen dicht en won na een ace met 20-25.

Frankrijk ging in de derde set met 8-6 voor de eerste technische time out in en gedurende het verdere verloop van de set bleven ze, op een enkele uitzondering na, steeds aan de leiding. Zoals bij 13-11, 16-13, 20-18 en 22-20. Rusland  kwam er door twee scores van Muserskiy bij 22-22 naast, bleef gelijk oplopen (23-23) en kwam na een uitgeslagen aanval van Stephen Boyer op matchpoint. Frankrijk ging de time out in op 23-24, hetgeen even uitstel van verlies betekende. Na de hervatting blokkeerde spelverdeler Dmitry Kovalev het laatste punt tegen de vloer.

De Russische coach Sergei Shliapnikov: “Voor dit resultaat hebben we heel lang heel hard moeten werken, we wisten dat we het hen met heel veel servedruk moeilijk moesten maken en dat is gelukt. Dmitry Muserskyi: “Met het publiek als de zevende speler voor Frankrijk was het bijzonder moeilijk hier te winnen, maar we hebben het voor elkaar gekregen.”

Laurent Tillie: “We hadden op méér gehoopt, maar zijn blij met het zilver. Rusland was beter, wellicht hadden we met minder fouten op belangrijke momenten meer kunnen bereiken. Het publiek was fantastisch, ik weet nu even niet wat we anders hadden moeten doen, maar als we Europees of wereldkampioen willen worden zullen we ze moeten verslaan. Er is dus werk aan de winkel.”

Brons naar USA: De bronzen medaille van de Volleyball Nations League was de inzet van de partij tussen USA en Brazilië, dat eergisteren in de halve finale tegen Rusland een slechte dag had. Ook tegen USA was het resultaat niet zoals vooraf gehoopt en misschien ook wel verwacht. Kortom, Brazilië had in Frankrijk niet zijn beste volleybalweek.

USA draaide een minimale achterstand in het midden van de set (11-12) om in een minimale voorsprong, die ze na de tweede technische time out naar twee punten tilden (17-15). In de twintig namen ze definitief afstand. Van 20-18 naar 25-21. In set twee wist USA een 18-20 achterstand ongedaan te maken (21-21) en na een spannende setfinale pakten ze de winst met 28-26. Eenzelfde uitslag was er in de derde set. Brazilië kwam na de 23-20 achterstand nog terug naar 23-23, liep gelijk op tot aan 26-26 maar verloor toch nog met 28-26.  Met deze 3-0 zege gaat het brons naar de USA.