Final Six: Italië is de tweede finalist

Italië3

VoV, 05-08-2017. 16:29 uur. De tweede halve finale bij de Final in Nanjing, China ging tussen het gastland en Italië. Daaruit zou de tegenstander van Brazilië in de finale komen. Dit was tevens een beetje de strijd tussen de puntenmakers bij uitstek van de beide teams, aan Chinese kant Zhu Ting en aan de kant van de Italiaanse ploeg Paola Egonu.

Italië ging met een 6-8 voorsprong de verplichte time out in, maar werd in het middendeel van de set volledig overrompeld door de thuisploeg. De 11-12 achterstand veranderde China in een 19-12 voorsprong. Uiteraard had Zhu Ting daar een behoorlijk aandeel in, maar ook Yuan Xinyue droeg haar steentje bij. Bij 23-15 kreeg ze ook nog een ace op naam. Italië kon het dikke verlies daarna met 25-18 nog een beetje een beter aanzien geven, maar het bleef nog steeds erg duidelijk.

Italië had een goede start in de tweede set, zag een 2-5 voorsprong verloren gaan en kon na de 8-8 in de score tot aan 14-14 met China meegaan. Het puntje voordeel van de side out bleven ze tot 18-19 houden, Gao Yi blokkeerde de gelijke stand op het scorebord. Cristina Chirichella en Raphaela Folie gaven Italië een 20-23 voorsprong, China kwam tot 23-24 terug, voordat Italië het laatste punt van de set scoorde. Het was 1-1 na de 23-25.

Italië hield de flow in de belangrijke derde set vast. Onder andere Chirichella en Folie scoorden de punten voor de  5-10 voorsprong. China haalde in (8-10) en kwam weer op vijf punten achter bij 8-13. China vocht zich in het middendeel naar 14-15, maar na de technische time out nam Italië opnieuw afstand (15-19). Daarna hield de Italiaanse ploeg via scores van onder andere Egonu minimaal drie punten verschil op het scorebord (18-21, 20-23). Bij de laatste stand gingen ze de time out in, waarna ze de set met 22-25 afmaakten en op 1-2 in sets kwamen.

Het was spannend op het eind van de vierde set. En dat terwijl Italië al vroeg op een comfortabele voorsprong was gekomen (6-10), kon die echter niet vasthouden en moest bij 11-11 de time out in. Het ging gelijk op naar de big points, Chirichella scoorde 17-19, Zhu Ting maakte 19-19. Chirichella de 20-22 noteren, Zhu Ting de 23-23, waarna Italië de time out in ging. Egonu scoorde 25-25, op 25-26 ging China de time out in, waarna een Italiaans blokpunt de strijd besliste met 25-27. Italië gaat naar de finale.

Overigens won Paola Egonu de strijd om de topscorertitel van dit duel ook van Zhu Ting. Egonu maakte er 26, Ting kwam tot 21 treffers. Chirichella maakte er 14.