Final Six: Polen kan na verlies naar huis

VoV, 04-07-2019. 11:40 uur. Voor Polen was de tweede wedstrijd bij de Final Six van de VNL in Nanjing, China een ‘must win’. Na hun nederlaag van gisteren tegen USA was er alleen nog hoop op een vervolg van de Final Six als ze van Brazilië wonnen. En dat was nou niet meteen de makkelijkste opgave. Mocht het niet lukken dan is een gedeelde vijfde plaats hun eindrangschikking. In de poulefase van het toernooi was er een 3-1 zege voor de Zuid – Amerikaanse ploeg.

Polen had een prima start, ze wonnen de eerste erg lange rally en vervolgens maakten ze 1-4. Met 4-8 werd er gerust en Malwina Smarzek die met haar totaal aantal punten in de VNL dit jaar richting de 400 gaat, maakte 5-11. Met een paar monsterblocks achter elkaar werkte Brazilië de 12-14 achterstand weg. Op de side out ging het tot 19-20 gelijk op, op mid blokkeerde Polen zich naar 19-21, kwam op setpoint bij 21-24. En na de 22-24 haalden ze het laatste punt binnen via een gewonnen video challenge.

De belangrijke tweede set. Met vijf punten op rij veranderde Polen een 6-3 achterstand in een 6-8 voorsprong bij de eerste technische time out. Met een minimaal verschil ging Polen richting de tweede pauze, echter bij 13-15 lukte het even niet het laatste punt te scoren, Brazilië nam met een serie van drie de leiding over met 16-15. De gelijkmaker van Smarzek bij 19-19 was haar 400ste (!!) punt in de VNL competitie van dit jaar en daarmee was ze de eerste speelster in de VNL ‘club van 400’. De 22-20 noopte Polen tot de time out, zonder succes, de set ging via een harde klap van Gabi diep in het achterveld met 25-21 naar Brazilië. Stand dus 1-1.

Smarzek stopte niet bij 400 punten, via een aantal scores van haar maakte Polen in de derde set een 8-4 achterstand ongedaan en veranderde dat in een 10-11 voorsprong. Vanaf dan ging het gelijk op. Met 16-15 ging de tweede technische time out in. Brazilië kreeg een paar makkelijke en snelle punten bijgeschreven tot aan 21-17, Polen kwam uit het niets terug naar 21-19, waarop Brazilië de time out in ging. Bij 21-22 was er weer een Braziliaanse time out. Smarzek bleef scoren! Setpoint voor Polen bij 22-24, en opnieuw besliste een video challenge de set, met 22-25. Na de 21-17 achterstand.  Het stond 1-2 voor Polen.

Brazilië kwam bij 24-17 op setpoint in de vierde set en op tiebreakpoint, maar ging bij 24-19 toch maar voor alle zekerheid even naar de kant. Die dertig seconden doen het dan ook niet meer. Het betaalde zich meteen uit, de eerste rally na de pauze leverde het laatste punt op. Met 25-19 ging de winst naar Brazilië, het werd 2-2, Polen had de huid tot nu duur verkocht, Brazilië was nog steeds op koers voor succes.

In de vijfde set kwam Brazilië  via onder andere twee aces van Mara op 5-0 en daarmee liep Polen eigenlijk meteen achter de feiten aan. Een mega rally met meerdere super spikes eindigde in een monsterblock voor Brazilië voor de 7-2 stand, Polen af het niet op, scoorde attent 7-3 en met twee aces van Stysiak 7-5. Time out Brazilië.  Time out Polen bij 10-6, na rake klappen van Gabi en Tamara. Op 14-10 een challenge van Polen, het bleef 14-10. En met een drukduel boven het net besliste Brazilië de wedstrijd voor zich. Dus 3-2 winst, Polen kan naar huis.