Vizier op volleybal

 

Final Six: Rusland overklast Brazilië

VoV. 08-07-2018. 3:15 uur. Een dag na de nederlaag en uitschakeling van de Braziliaanse ploeg bij het WK in Rusland, speelden de andere gele kanaries in Lille, of Rijsel als u dat gepaster vindt, tegen Rusland, dat hun nationale voetbalploeg nog in de halve finale van Kroatië wilde zien winnen,  dat ging overigens niet door,  en daarom al aan hun wedstrijd om 16:30 uur begon . Rusland was in poule B winnaar geworden na zeges op USA en Polen, Brazilië eindigde in poule A als tweede na verlies tegen het gastland en winst tegen Servië.

Rusland was op de zevende van de zevende zeven maten te groot voor Brazilië. De regerend Olympisch Kampioen kwam in het halve finale verhaal niet voor en moest genoegen nemen met een zeer ondergeschikte rol. Vooral voor Mikhaylov, Muserskiy en Volkov , alle drie in supervorm, was er een belangrijke rol weggelegd. Geen enkele Braziliaan kwam met de score in de dubbele cijfers, hetgeen voor hun topspelers vrij uniek is en aangeeft dat Brazilië zijn avond niet had. Het kostte hen de finale na de met 25-17, 25-18 en 25-14 verloren sets.

Aanvankelijk, na een geweldig foutserve festival in de openingsfase,  leek het nog een gelijkopgaande strijd te worden  (2-4, 8-7, 11-11) echter na de 11-11 gelijke stand sloeg, (aces), tipte en blokkeerde Rusland zich naar 16-11 en 20-13 (ace van Volkov), waarop Brazilië hals over kop de time out invluchtte. Muserskiy voegde een ace toe bij 22-14, Evandro scoorde nog 23-16, maar de 25-17 als eindstand vertelde het hele verhaal van de Russische overmacht in deze set.

Ook in de tweede set had Brazilië niets te vertellen, vlot kwamen ze met 8-4 achter en vanaf dat moment liepen ze alleen maar achter de feiten aan. Rusland hield een punt of vier à vijf afstand (10-6, 12-8, 14-10) en blokkeerde zich echter via Muserskiy naar een hele ruime 18-11 op de drempel van de big points. Na de 21-14 waren foutserves weer aan de orde van de dag, en geheel in stijl besliste een mislukte opslag van invaller Isac Santos de set met 25-18.

Brazilië had een groot probleem,  wilde het de finale nog halen dan moesten drie sets op rij gewonnen worden, iets dat in de eerste twee wel heel erg ver weg was geweest. En bleef, want het scenario werd steeds slechter voor Brazilië. Na een vlotte 5-1 en 8-3 achterstand leek het of de Zuid Amerikanen capituleerden. Rusland speelde vrijuit en domineerde op alle fronten, hetgeen tot een 19-10 voorsprong leidde, waarbij de 17-10 tot stand kwam na een stuntelig  “potje elkaar  in de weg lopen’ aan Braziliaanse kant. Dat het ook anders kan liet Rusland bij 22-12 zien via een schitterende tweede bal score van hun spelverdeler. De 25-14 benadrukte het enorme verschil tussen beide teams gisteravond nog eens.

“Het leek dan misschien makkelijk” zei de Russische coach Sergei Shliapnikov na de wedstrijd, “maar dat was het beslist niet.  We waren erg zenuwachtig, maar toen het in de eerste set goed liep, was de druk van de ketel en bleef het goed lopen.”

De Braziliaanse coach Renan Dal Zotto zei dat zijn ploeg geen weerwoord had gehad op het Russische aanvals- blokkeer- en servegeweld. Tegen Servië speelden we prima, tegen Rusland was dat compleet het tegenovergestelde. “Er was maar één team binnen de lijnen dat volleybalde en dat was niet Brazilië” vertelde teamcaptain Bruno Rezende van Brazilië na afloop.

Om het brons vandaag om 17:00 uur: USA vs Brazilië. Om het goud spelen om 20:45 uur Frankrijk en Rusland. Ziggo is erbij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.