Vizier op volleybal

 

Final Six: Teams halve finale bekend

VoV, 07-07-2018. 6:30 uur. Frankrijk heeft zich gisteravond als laatste bij de andere drie halve finalisten van de Volleybal Nations League Final Six gevoegd en werd door de 3-0 zege op Servië tevens eerste in poule A, Rusland wist in de andere poule de koppositie te pakken door een zege op team USA. De kruisfinales voor vandaag zijn dus geworden:

14:00 uur : Frankrijk vs USA en 16:30 uur Rusland vs Brazilië

Het waren Earvin Ngapeth (17 punten) en Thibault Rossard (16 punten) die bij Frankrijk scorend het voortouw namen in de strijd tegen Servië. Na twee sets was duidelijk dat Servië de koffers kon pakken, Frankrijk pakte de derde set daarna ook om zeker van de eerste plaats in de poule te zijn. Servië werd met 25-19, 25-18 en 25-17 drie keer onder de twintig gehouden. Binnen een uur en een kwartier was het bekeken.

In de eerste set waren Boyer en Rossard met respectievelijk 6 en 5 punten goed op dreef, in de volgende twee sets nam Ngapeth er beide keren 7 voor zijn rekening.  De eigen score van 58 om 35 punten, waaronder 10 om 0 aces spreekt duidelijk voor de Franse overmacht.

De Franse coach Laurent Tillie vertelde dat er vooraf overlegd was wat te doen als de eerste twee sets gewonnen werden. “We besloten om de basis line up te laten staan om de partij sneller tot een eind te brengen en het ritme niet te breken. En zo geschiedde. Tegen Team USA kan een prachtig gevecht worden, bij hen gaat het om servepower, een accuraat blok en de aanvalskracht van hun diagonaal, dat kan een heel mooi gevecht worden.”

In de wedstrijd tegen Rusland hield trainer coach John Speraw zo’n beetje de hele basis van Team USA aan de kant, die kregen een dag rust. Het was dan ook niet vreemd dat Rusland de betere ploeg was. Al was er in de eerste set na een 15-11 achterstand nog een inhaalrace tot aan 18-18, daarna versnelde Rusland voor de tweede keer en won met 25-22. De tweede set werd ook na de tweede technische time out (16-14) beslist. Rusland bouwde het verschil uit naar vier punten bij 25-21, met eenzelfde setstand pakten ze de derde set. Maxim Mikhaylov werd met 16 punten topscorer. Aaron Russell kwam tot 14 treffers.

Voor de Russische coach Sergei Shliapnikov was het allerbelangrijkste dat zijn ploeg tot de laatste vier was doorgedrongen. “Dat betekent dat we bij de vier beste teams van de wereld behoren, hetgeen al een succes op zichzelf is.”

John Speraw van Team USA had diverse redenen dat hij niet met de sterkste basis aan de wedstrijd begon. Onder andere omdat het speel schema zo in elkaar zat dat ze vier topwedstrijden in vier dagen speelden en het volgens hem daarom geen moeilijke keus was om de basis rust te geven en anderen speeltijd. Alsook dat er geen voorkeur was voor een tegenstander in de halve finale. En verder “Al onze spelers zijn goed en het gaat erom ze scherp te houden. Daarenboven was het goed Aaron Russell te zien spelen, voor het geval de geblesseerde Taylor Sandor niet op tijd weer fit is. In Frankrijk tegen Frankrijk spelen voor een zaal vol met Franse fans lijkt me wel geweldig”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.