Vizier op volleybal

 

Final Six: USA te sterk voor Brazilië

VoV, 05-07-2019. 11:30 uur.  Zeg eens eerlijk, wat kun je op de vroege vrijdagochtend als volleybalvolger méér wensen dan een wedstrijd tussen USA en Brazilië, als een duel van Oranje geen optie is. Inzet de eerste plaats in poule B van de Final Six in China. Niet echt een hoge inzet, omdat de halve finale een zekerheidje is, maar misschien wil geen van beide teams Turkije in de halve finale tegenkomen. En dan moeten ze dus eerste in hun eigen poule worden. En dus winnen. USA begon met de versterkte ‘B – selectie’, Brazilië met een verzwakte ‘A – selectie’, als je op dit niveau al van versterkt en verzwakt kunt spreken.

De teams deden in het eerste derde deel van de set (tot aan de eerste technische time out), niets voor elkaar onder en gingen met 8-7 voor USA om hun coaches staan. In het middendeel nam USA afstand, ze gingen met 16-12 aan de leiding bij de tweede verplichte rust. Coaches wilden via wissels hun versterkte B – selectie nog meer versterken (Kelsey Robinson kwam erin bij USA) of hun verzwakte A – selectie minder verzwakken (Gabi kwam erin bij Brazilië), hetgeen Brazilië even voordeel opleverde. Tussenstand 18-16. USA herstelde het verschil en schakelde in de setfinale naar een hogere versnelling. De 21-18 werd  door o.a. Jordan Larson 25-18.

USA stond in de tweede set vanwege een achterstand van enkele punten in het middendeel even onder druk. Na de tweede technische time out, met opnieuw Kelsey Robinson erin voor de pass, lukte het om bij 18-16 twee punten afstand te nemen. Brazilië had een side out en een punt op eigen serve nodig om terug in de wedstrijd te komen, toen de side out op 20-18 mislukte, blokpunt Dixon, en daarna Larson een ace serveerde (22-18) hadden de Zuid Amerikaanse dames veel meer punten op eigen serve nodig na een succesvolle side out, maar die wilde maar niet lukken. Setpoint op 24-18, toen pas haalde Brazilië de serve terug. USA pakte de set bij eerste gelegenheid. Met 25-19.

Tussenstanden in de derde set, 2-0, 4-6, 8-6 en bij 10-10 stabiliseerde zich het verschil. Brazilië bewees met de video challenge dat een pancake geen pancake was en kwam zo op 12-12. Thompson scoorde twee keer en maakte de 12-14 achterstand ongedaan, dat verschil van twee punten stond er  bij 14-16 en 17-19 trouwens weer. Teams wisselden in de finale, de pass specialisten kwamen erin, maar hoefden bij 18-19 en 19-20 vanwege foutserves niet in actie te komen. In de finale was er nog een time out van USA (20-23), waarop twee Braziliaanse monsterblocks volgden voor 20-25 en 2-1 in sets.

Brazilië had in de vierde set het (minimale) voordeel lang aan hun kant zoals bij de 12-13 tussenstand. USA nam via een slim tikje van Larson de leiding bij 15-13 over en ging met 16-14 voor de tweede technische time out in. Met een ace na de time out werd het 17-14. En USA bouwde verder uit naar 23-19 en matchpoint op 24-20. Op de time out van Brazilië op die stand volgde 24-21, waarop Thompson, 34 punten in deze set, de laatste rake klap uitdeelde voor de 3-1 winst.

USA eindigt als eerste in de poule en zal in de halve finale tegen China of Italië moeten spelen. Brazilië krijgt Turkije in de halve finale als tegenstander.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB, team USA.