Finale Supercup: Lycurgus vs. Orion

VoV, 04-10-2020. 3:30 uur. De mannen van Active Living Orion hebben zich gisteren in de namiddag geplaatst voor de finale van de Supercup 2020. Het team van coach Joris Marcelis won met 2-3 van Draisma Dynamo, nadat het twee keer was teruggekomen van een achterstand. Orion treft zondag om 16.00 uur in de finale Amysoft Lycurgus uit Groningen.

1e set:  In de eerste set was het spelverdeler De Weijer die zijn team aan de goede kant van de score zette met twee opeenvolgende service-aces. Het zou de opmars betekenen voor een eenvoudige Apeldoornse setwinst. Dynamo stond blokkerend uitstekend opgesteld en neutraliseerde keer op keer de Doetinchemse aanvallen om vervolgens zelf toe te slaan. Via 8-8 werd het 14-11 en 17-12, waarna de ploeg uit Apeldoorn uitliep naar 23-15. De setwinst met 25-16 was helder en duidelijk.

2e set: Coach Joris Marcelis bracht in de tweede set ex-international Jasper Diefenbach in het veld, die met zijn ervaring meteen waardevol was. Met twee aces van Adam White kwam Orion op 8-11 voor, via 17-19 werd het bij 19-19 weer gelijk. De set ging echter naar de Doetinchemmers,  blokpunten van White en van der Ham maakten het verschil. De uitgeslagen aanval, zonder touché, betekende 21-25 en 1-1 in sets.

3e set: Dynamo had deze prikkel waarschijnlijk nodig om in de derde set Orion naar een ruime nederlaag te spelen. Hoogendoorn en Rauwerdink namen het voortouw en via 14-9 en 20-12 werd er met een ruime 25-15 gewonnen.

4e set: Afgaand op het verloop van de derde set leek Dynamo af te stevenen op een 3-1 overwinning, maar die vlieger ging niet op. Orion herstelde zich en was in de vierde set de betere ploeg, hetgeen al meteen (1-5) in cijfers werd uitgedrukt. Orion kreeg het vertrouwen dat een tiebreak tot de mogelijkheden behoorde en met 20-25 beschaamden zij hun vertrouwen erin niet.

5e set: Meteen sloegen zij daarin hard toe door naar 1-6 uit te lopen. Wissels bij Dynamo sorteerden geen effect, Orion kwam bij 10-14 op matchpoint, dat met een harde klap vanaf de midpositie verzilverd werd.

Vandaag om 16:00 uur staat de finale gepland. Tussen Active Living Orion en Amysoft Lycurgus, dat niet in actie kwam wegens de afmelding van Sliedrecht Sport.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.