Finale voor BTN-duo’s

VoV, 27-03-2022. 7:14 uur. Katja Stam en Raïsa Schoon en Alexander brouwer en Robert Meeuwsen zijn afgelopen nacht en vanmorgen doorgedrongen tot de finale van het Elite 16 toernooi van Rosarito. De BTN-duo’s wonnen in de kwartfinale met 2-1 van Duda/ Ana Patrícia uit Brazilië en Mol/ Sorum uit Noorwegen.

De Braziliaanse dames hadden tot de kwartfinale nog geen setje verloren. Stam/ Schoon waren de hele eerste set gelijkwaardig aan het Braziliaanse duo blijkens de tussenstanden 4-3, 7-7, 10-11, 15-13 en 18-17 bij de veldwissels. Raïsa scoorde de 19-17 via ‘blok uit’, de foutserve maakte 19-18, waarna Katja Stam Nederland op setpoint zette, dat met een ace door Raïsa Schoon werd verzilverd.

Duda en partner speelden een hele sterke tweede set, waarin ze eigenlijk van meet af het initiatief hadden. Met 3-4, 5-9 en 8-13 werd er tot en met de technische time out van speelhelft gewisseld. Daarna namen Duda/ Ana Patricia afstand naar 10-18 en wonnen met 12-21.

Stam/ Schoon toonden een flink portie jeugdige veerkracht in de derde set, waarin ze het dikke verlies uit de vorige set snel van zich afzetten. In een gelijk opgaand duel (7-6, 8-9) leek Nederland bij 12-10 een beslissend voordeel voor de zege te hebben, het werd 12-12 en 14-13 waarop de matchpoints regelmatig van speelhelft wisselden.

Bij 15-14 miste Katja Stam voor open doel, de volle breedte van het net was vrij, ze sloeg uit. Dat maakte ze met de gelijkmaker voor 16-16 en het blokpunt voor de 18-17 weer helemaal goed. Oranje kreeg op 19-18 het vierde matchpoint, een spectaculaire rally met een voetballende redding van Brazilië werd tenslotte met een bal in het net afgesloten voor de 20-18 Nederlandse zege.

Vannacht om 01.30 uur speelden Stam/ Schoon de halve finale tegen Flint/ Claes uit de USA. Dat werd wederom een driesetter. Die met 23-25, 22-20 en 15-9 naar Nederland ging.

In de eerste set werkte USA een 10-4 en 11-7 achterstand weg. Nederland kwam bij 20-19 en 21-20 op setpoint, maar moest de winst na 23-24 aan Amerika laten. In set twee waren de rollen in de zenuwslopende finale omgekeerd. Oranje maakte een 11-15 achterstand ongedaan bij 17-16, kreeg matchpoint tegen op 19-20, maar verzilverde het eigen matchpoint op 21-20 voor de 1-1 in sets.

In de tiebreak pakte Oranje na 5-5 een prachtige serie punten naar 11-6 en won daarna onbedreigd via 14-8 met 15-9. Hetgeen de tweede finaleplaats in Mexico deze maand opleverde. Tegenstander daarin is het duo Kravcenoka / Graudina.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen plaatsten zich via een 2-0 zege op Alison/ Cuto voor de halve finale. Nederland nam in de eerste set met 14-6 een voorschot op de setwinst, die met 21-15 een feit werd.  Brazilië kon in de tweede set tot 9-7 in het spoor van Oranje blijven, daarna haakten ze af. Brouwer/ Meeuwsen toonden zich daarna het veel sterkere team en sloten opnieuw met 21-15 af.

Om 06.00 uur vanmorgen werd de halve finale tegen Mol/ Sørum, de olympisch kampioenen uit Noorwegen, gespeeld. In de poule had Oranje nog met 2-0 gewonnen van deze tegenstander.

De Noren kwamen in de eerste set via vier punten op rij na 7-5 op een 11-5 voorsprong. Na 12-7, 16-12 en 18-15 konden Brouwer/ Meeuwsen een breakpoint scoren, waardoor ze het verschil terugbrachten naar 18-16. Via een ace kwamen Mol en partner op setpoint bij 20-16, waarna ze de set met 21-17 voor zich beslisten.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Brouwer/ Meeuwsen namen na 3-6 afstand naar 8-13 bij de technische time out en bouwden het verschil naar zeven punten uit bij 10-17 en acht bij 12-20. Met een dikke en terechte 13-21 zege trokken ze de setstand gelijk en moest de tiebreak de beslissing brengen.

In de derde set werd er bij 4-6, 7-8 en 10-10 van kant gewisseld. Brouwer/ Meeuwsen scoorden op 10-11 het breakpont voor 10-12, gevolgd door een ace en een blokpunt van Meeuwsen, waarmee ze op matchpoint kwamen bij 10-14. Noorwegen kwam nog tot 12-14 terug voordat het BTN-duo de wedstrijd en de plaats in de finale voor zich besliste.