Finale WK U18 tussen Italië en USA

finaleitalie

De finale van het meiden WK U18 in Peru gaat tussen Italië en de USA. Deze teams plaatsten zich via 3-1 winst op respectievelijk Turkije en China, die dus om het brons gaan spelen.

USA vs China 3-1. Setstanden 25-18, 25-13, 27-29 en 25-18. USA was op alle scorende onderdelen de meerdere van China, dat door de nederlaag afstand deed van de in 2013 veroverde WK titel. Alexis Dawn Sun scoorde voor Amerika 23 keer, inclusief 5 aces, maar de Chinese Yingying Li overtrof haar met een totaal van 28 punten.

In de eerste twee sets domineerde USA de tegenstander. Via de pauze standen 8-4 en 16-12 (1ste set) ging het vlot naar de zege. In de tweede werd de 8-3 uitgebouwd tot een heel groot verschil bij 25-13. Toen er 17-11 in de derde set op het scorebord stond, leek de USA onderweg naar een 3-0 zege, echter China was bij 22-22 weer langszij en kon de set nog voor zich beslissen. Na de 18-18 in de vierde set scoorde Amerika 7 keer op rij.

Blok (14/4) en serve (11/4) leverden een wezenlijke bijdrage in de winst. Het aanvallend voordeel was  57/46. China speelde met een iets lagere foutenlast.

Italië vs Turkije 3-1. Setstanden 23-25, 25-23, 25-18 en 25-14. Turkije had het huiswerk goed gedaan en bood in de eerste twee sets gedegen weerwoord. In de eerste ging het via 4-8 en 11-16 naar een 23-25 winst. In de tweede waren de pauzestanden omgedraaid met 8-4 en 16-11. Na de 22-22 kon Italië doordrukken naar 25-23.

In de derde set nam topscorer Paola Egonu, totaal 22 punten, haar ploeg aanvallend en serverend op sleeptouw en zij pakten de 25-18 winst, waarmee de weerstand definitief gebroken was. Via 8-5 en 16-8 werd het 25-14 in de vierde set.

Serverend en blokkerend hielden de teams elkaar met 21/21 in evenwicht. Aanvallend lag het voordeel dik bij Italië met 45/32, ook maakten ze een viertal punten minder voor de tegenpartij dan andersom.

Om de plaatsen 5 tot en met 8.

Duitsland won met 3-2 van Europees Kampioen Rusland. Na de gelijkmakende 14-25 van Rusland in de vierde set, herstelde Duitsland zich goed en pakte de tiebreak met 15-13. Topscorer Hanna Orthmann, 25 punten, zei dat ze niet hadden verwacht dat ze zouden kunnen winnen. “De druk en de zenuwen moesten net als Rusland overwonnen worden om tot dit resultaat te komen.”

In de andere partij om de plaatsen 5 tot en met 8 won Servië met 3-2 van Polen. Met 25-8 en 25-21 maakten ze een 2-0 achterstand in sets ongedaan. De tiebreak wonnen ze met 19-17.

Om plek vijf dus Duitsland vs Servië, om plek zeven Rusland vs Polen.

Om de plaatsen 9 tot en met 12.

België verloor met 3-2 van Argentinië, dat in de eerste set met 22-20 aan de leiding ging, maar vervolgens sloeg Britt Herbots de Belgische ploeg naar 22-25. De tweede set ging via 8-6 en 16-15 met 25-18 naar de Zuid Amerikanen. De derde na 4-8 en 16-15 met 25-27 naar België, dat op de beslissende momenten stabieler speelde.  Ondanks twee keer rood voor hun coach kon Argentinië de vierde set met 25-21 winnen. In de beslissende vijfde set leek de strijd bij 11-5 gestreden, België toonde veerkracht en kwam tot 11-11 terug, maar verloor toch nog met 15-11.

In de andere partij voor plaats negen won Japan met 1-3 van Brazilië. Om plek negen dus Argentinië vs Japan, om plek elf België vs Brazilië.

Om de plaatsen 13 tot en met 16.

Korea won met 3-0 van Peru en Egypte bracht Mexico een 1-3 nederlaag toe. Dus om plek 13 Korea vs Egypte en om plek 15 Peru vs Mexico.

De strijd om de plaatsen 17 tot en met 20 is beslist. Dominicaanse Republiek werd 17de, ze wonnen met 0-3 van Thailand, dat als 18de eindigde. Chinees Taipei is 19de en Cuba gaat met de rode lantaarn naar huis.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Italië is donders blij met de finaleplaats.