FIVB World Tour Apeldoorn, NL-dames

VoV, 11-09-2021. 19:45 uur. Na de kwalificatieronden van gisteren was Nederland met totaal vijf dames duo’s vertegenwoordigd in de poulefase van het One Star FIVB World Tour toernooi in Apeldoorn. Omdat er in de tweede kwalificatieronde een Oranje onderonsje op de agenda stond was het helaas niet mogelijk dat alle zes ingeschreven tweetallen doorgingen naar de poule-indeling. Tavenier/ van Mill plaatsten zich als vijfde NL-duo.

Esmee Priem/ Iris Reinders (foto boven):  Zij speelden hun eerste wedstrijd in poule A tegen N. Maor/ M. Barannik uit Israël. Dat werd een wedstrijd met tiebreakbeslissing, nadat beide duo’s een set oppermachtig was. Het NL-duo verloor de eerste set met 21-12 (na 8-7, 13-7 en 19-9) en won de tweede met 13-21 met een serie van zes punten na 13-15. In de derde set gingen Priem/ Reinders op de ingeslagen weg voort en wonnen met 9-15 (na 1-5, 5-10 en 7-12)

In poule B waren ingedeeld Wies Bekhuis/ Nadine Everaert en Desy Poiesz/ Eline Peeters.

Wies Bekhuis/ Nadine Everaert:  Verloren hun eerste pouleduel. Het verschil maakten S. Zobrist/ M. Bentele na de 14-13 tussenstand in de eerste set. Bekhuis/ Everaert wisten de serie van 14-13 naar 20-13 van hun tegenstanders niet te stoppen en verloren met 21-14. Ook in de tweede set ging het na 12-6 aanvankelijk de verkeerde kant op. Net NL-duo kwam tot op twee punten bij 17-15, maar verloor vervolgens met 21-18 en ging dus door naar de verliezersronde van de poule.

Desy Poiesz/ Eline Peeters:  Zullen in de verliezersronde een Oranje duel moeten uitvechten met Bekhuis/ Everaert, hetgeen dus sowieso de uitschakeling van een Nederlands duo zal betekenen, maar ook dat één duo door gaat naar de KO ronde, de tussenronde voor de kwartfinale.

Zij verloren namelijk met een bijzonder nipte 2-0 van Lodej/ Marcinowska. Via twee keer 23-21. Een 17-15 achterstand werd veranderd in 19-20 in de eerste set, maar de set ging daarna met 23-21 naar de tegenstander. In de tweede set ging een 13-17 voorsprong verloren bij 20-20 en volgde verlies met opnieuw 23-32.

Anique Tavenier/ Lynn van Mill:  Overleefden de kwalificaties en sloegen zich ook in de eerste poulewedstrijd naar winst. Met 0-2 tegen Ceynowa/ Kielak. Twee keer hadden zij in de finale de sterkste zenuwen en de beste rake klappen bewaard. Het werd 0-2 via 20-22 en 19-21.  In de eerste set maakte het NL-duo eerst van 13-10 en 15-13 een 15-17 tussenstand en van 20-20 een 20-22 zege. En in de tweede werd het via 11-14, 14-17 en 18-20 een 19-21 zege.

Emma en Brecht Piersma:  Moesten het opnemen tegen het Zwitserse duo Caluori/ Gerson. In de eerste set lukte het de zussen niet om drie setpoints na 19-19 te verzilveren, voor hun tegenstander was het de derde keer na 23-24, 24-25 op 25-26 wel raak. In set twee zetten Piersma/ Piersma de gemiste kansen recht en wonnen ruim met 21-17, waarna de derde set de beslissing moest brengen. Daarin werd het 15-7 voor Nederland.

Resumé na eerste poulewedstrijd:

• Esmee Priem/ Iris Reinders: Naar winnaarsronde in de poule.
  • Zij speelden in de tweede ronde tegen het Duitse duo Grüne/ Schulz. Het werd 0-2 voor Nederland via 18-21 en 19-21. De serie van 15-14 achter naar 15-18 voor was in de eerste set beslissend voor de winst. In de tweede ging het heel lang gelijk op, pas na 17-18 kon Nederland doordrukken en de 0-2 winst veiligstellen.  Priem/ Reinders gaan rechtstreeks naar de kwartfinale.
  • Wies Bekhuis/ Nadine Everaert en Desy Poiesz/ Eline Peeters: Naar verliezersronde in poule B. Ze speelden tegen elkaar.
  • In dit NL vs. NL-duel was het duo Bekhuis/ Everaert de bovenliggende partij. Zij wonnen met 2-0 via de duidelijke setstanden 21-16 en 21-13. Die laten dus niets aan onduidelijkheid over. Daarmee plaatsten Bekhuis/ Everaert zich voor de KO fase, voor Poiesz/ Peeters zit het toernooi erop.
  • Anique Tavenier/ Lynn van Mill: Naar winnaarsronde in de poule, zij speelden tegen het Zwitserse duo Betschart/ Stähli.
  • En via de winnaarsronde via de tweede wedstrijd naar de KO-ronde. Ze verloren namelijk met 1-2. Een hele dikke 13-21 nederlaag in de eerste set konden ze met een nipte 23-21 in de tweede set ongedaan maken. Maar nipte zeges zijn ook zeges, en nipte nederlagen ook nederlagen, zoals het hen gebeurde in de derde set, die met 13-15 na 11-12 en 13-14 verloren ging.
  • Emma en Brecht Piersma: Naar winnaarsronde in de poule.
  • Zij speelden hun tweede wedstrijd tegen Klinke/ Ottens uit Duitsland en ze wonnen met 2-1. Via 12-21, 21-18 en 15-13. Een dikke nederlaag, daar begon het NL-duo mee, maar dat zetten ze recht met 21-18. En in de derde set was er een nipte zege, maar nipte zeges zijn ook …. Na 10-10 pakten ze het beslissende voordeel naar 13-10 en gaven dat niet meer weg.