Forza verdringt Tornado uit 1ste Divisie

ForzaRSZ

Forza Hoogland heeft gisteravond in Geesteren promotie naar de eerste divisie afgedwongen middels een zwaar bevochten 2-3 overwinning op Tornado. Via de setstanden 25-19, 17-25, 14-25, 25-16 en 10-15 behaalden zij in hun p/d poule de tweede zege in vijf sets en zijn ze voor Donitas II en Tornado, die zaterdag tegen elkaar spelen, niet meer in te halen. Forza proficiat, voor Tornado zit er niets anders op dan uithuilen en opnieuw beginnen. Zoals het er nu uitziet is dat in de tweede divisie.

En eigenlijk was er op de zege niet veel af te dingen, al moet wel gezegd worden dat Tornado in de vijfde set nooit meer de 8-5 voorsprong bij de veldwissel, nadat ze een 0-4 achterstand hadden ingehaald,  had mogen ‘weggeven’. Forza zat in de hoek waar de klappen vielen, maar op het moment suprême ontbrak het de thuisploeg aan een afmaker aan het net, aan killersinstinct, aan ervaring. En lieten de ingewisselde dames voor de opslag het afweten.

De wedstrijd begon wat later, prime time  was al voorbij toen Forza Hoogland, vanwege fileproblemen, de zaal inkwam, De aanvangstijd werd 20:50 uur in plaats van 20:30 uur. Bij Tornado ontbraken Melissa Maat, zij was door een hond in haar hand gebeten, en spelverdeelster Marell Oude Avenhuis, wegens vakantie. Op de spelverdeelster positie had Tornado verrassend Anouk Zinger staan, de voormalige DOK / Dwingelo speelster.

Het zat stampvol in de Ransuil, we schatten een kleine 250 supporters, die als groepen rijkelijk van ‘lawaaimakers’ waren voorzien, zodat er geen minuut voorbijging of de Forza fans of Tornado aanhang liet zich heel hard horen. Eigenlijk dreunden de trommels en de gezangen in de auto op de weg naar huis nog stevig na op de trommelvliezen, de Rolling Stones kwamen er maar nauwelijks bovenuit. Bedenk nu dat ik AC / DC had moeten opzetten, die was dat beter gelukt.

Of het aan de verlate aankomst lag of dat Forza een tijdje nodig had om aan de omstandigheden te wennen kunnen we niet zeggen, feit is wel dat de ploeg een hele slechte start had. Maar hetzelfde kan ook wel een beetje van Tornado gezegd worden, ondanks de 25-19 winst. Want de thuisploeg hield de gasten in de wedstrijd, zij scoorden hun punten, hun gelijkmaker. Veelal was voor Forza de bal over het net spelen voldoende om een punt te krijgen. Dertien keer ging Tornado in de fout, waaronder negen keer serverend. Knap dat je dan nog met 25-19 weet te winnen.

Tegenover al die fouten stonden ook de nodige eigen punten, Vooral Ilona Reinerink en Esmee Oude Avenhuis scoorden driftig. Bij 4-0 haalde trainer coach Jurjen Keizer Forza al naar de kant, Tornado ‘legte los wie die Feuerwehr’ en daarop moest zijn team het antwoord schuldig blijven. Bij 10-10 hadden ze het gaatje gedicht. De serveserie, twee aces, van Bianca Meyerink zette de thuisploeg op 15-12, in de volgende beurt maakte Anouk Zinger er 19-13 van.

Forza werd weggespeeld, kwam tot aan die stand nauwelijks aan aanvallen toe maar kon door scores van Pip Passchier en Yara Woltersom daarna terugkrabbelen naar 21-18. Ilona verbrak de serie (22-18), de foutserve hield de spanning erin (22-19), maar Ilona scoorde daarna nogmaals via het blok. (23-19).  Birke Kuipers, voor de serve in de ploeg gekomen, sloeg een ace en Forza joeg vervolgens de laatste aanval vanaf drie meter in het net. De 25-19 was voor Tornado en de fans een prima ouverture.

Teamscores eerste set Tornado / Forza: Aanval 12/4, blok 3/1, aces 3/1 en tegenstander 13/7.

Dat de dames uit Hoogland / Amersfoort niet voor een doordeweeks beleefdheidsbezoekje naar Geesteren waren gekomen lieten ze in de tweede set zien. De 3-1 achterstand veranderde door een waar foutenfestival aan beide zijden, totaal zeven scores voor de tegenpartij, in een 6-7 voorsprong. Eva Schakel en Pip Passchier hielden Forza tot 10-13 voor, Birke Kuipers serveerde de thuisploeg naar 14-14, Ruth Oude Avenhuis pakte het voordelige puntje verschil bij 15-14 terug. De heipaal vanaf midden voor het net door Judith Koelewijn zette 15-15 op de bordjes, Leonie Vink ging serveren.

En op haar serve ging Tornado passend door de hoeven. De servepass vloog spelverdeelster Anouk Zinger voorbij, waar dan Debby Gijsbertsen en Eva Schakel dankbaar met rake klappen gebruik van maakten, Tornado maakte teveel fouten in die periode, en kwam zelf niet aan aanvallen toe. Forza liep uit naar 15-21, de thuisploeg kon nog een sprankje hoop aan de fans geven bij 17-21, maar een foutserve, een netfout en twee Forza scores maakten de set met 17-25 af. Forza was op gelijke hoogte.

Teamscores tweede set Tornado / Forza: Aanval 7/11, blok 1/1, aces 3/2 en tegenstander 11/6.

De derde set leek qua verloop veel op de tweede. Tussenstanden 3-7, 5-9, 8-11 en 11-12.  Op het moment dat Tornado de aansluiting had gemaakt en eigenlijk werd verwacht dat de gelijkmaker in de maak was, sloeg Forza hard terug. Na de 11-12 hadden de gasten verrassende opslagen, erg kort achter het net door Pip Passchier en hard, diep achterin door Leonie Vink, alsmede moordende blokscores door Judith Koelewijn paraat.

En ze konden blijven profiteren van de vele fouten van Tornado. De 11-12 werd 12-17, 13-18 en 14-22. De time – out van Gerjan Heerkes op 11-14 , zijn tweede al, had geen effect. Leonie Vink was in de finale de plaaggeest, die de punten voor Forza binnensloeg, het laatste punt kwam van Debby Gijsbertsen. Het was 1-2 in sets.

Teamscores derde set Tornado / Forza: Aanval 9/6, blok 0/4, aces 1/4 en tegenstander 11/4.

Forza had nog een setje nodig om te promoveren, Tornado nog twee om niet te degraderen. En in het begin van de vierde set leek het er op dat Forza dat setje ging pakken. Bij 3-6 stond Tornado al aan de zijlijn, bij 6-6 na twee scores van Ilona Reinerink, haalde Jurjen Keizer zijn ploeg naar de kant. De partij lag weer open. In het vervolg tot aan 14-13 domineerde Tornado het gebeuren. Op het ace van Debby Gijsbertsen voor 6-8 na scoorden ze alle punten, voor henzelf en voor Forza.

Op de 14-13 tussenstand leek het al om de beslissing te gaan, de rally wilde maar niet eindigen, geweldige klappen werden door geweldige reddingen beantwoord, menig keer klonk er voorbarig gejuich van de tribune als een pegel geacht werd de grond te halen, maar een flitsreactie dat voorkwam. Uiteindelijk sloeg Ilona Reinerink, negen punten in deze set, de bal diep in de hoek raak voor 15-13. Dat het volgende punt in één seconde dan via een foute rallypass wordt weggegeven doet afbreuk aan het voorgaande.

Tornado kwam via twee scores van Ruth Oude Avenhuis, totaal vier scores in deze set,  op 17-14, de uitgeslagen Forza aanval maakte er 18-14 van, Jurjen Keizer nam zijn tweede time out. Zonder succes, het werd nog wel 18-15, maar met Ruth aan serve liep Tornado vervolgens uit naar 22-16. Ilona en een in het net geslagen driemeter aanval bepaalden de eindstand op 25-16. Het was 2-2 en allang bedtijd voor de kinderen.

Teamscores vierde set Tornado / Forza: Aanval 14/3, blok 1/1, aces 3/1 en tegenstander 11/7.

Forza kwam heel vlot op een 0-4 voorsprong, doordat Tornado drie keer voor hen scoorde.  De time out op die stand bracht de ommekeer. Ilona en Esmee veranderden de achterstand in een 7-4 voorsprong, Jurjen had op 5-4 een time out genomen. Met het vuistje scoorde Judith Koelewijn de 7-5, Esmee joeg een eerste tempobal daarna hard naar de vloer. Veldwissel op 8-5. Dan denk je dat Tornado de tegenstander goed bij de lurven heeft en alleen nog maar door moet drukken, maar het pakte anders uit.

De foutserve zorgde na de veldwissel voor 8-6, het kill block van Eva Schakel op Ilona Reinerink voor 8-7 en de aanval vanaf linksvoor voor 8-8. Dan ziet de wereld er ineens anders uit voor twee supportersgroepen. Maar dat weerhield hen er niet van om nog één maal een orkaan van geluid te produceren. De decibellen meter sloeg door, te ver door. Forza serveerde fout, Tornado stond op 9-8. Tornado serveerde fout, Forza stond op 9-9.

En dan gaat het mis voor Tornado, eerst is de onderlinge afstemming ‘pak jij de bal of doe ik dat’ niet goed met als gevolg dat de bal gewoon zijn neerwaartse gang vervolgt en op de vloer valt, ballen in de lucht wachten niet tot er een beslissing is genomen, die blijven vallen! En dan slaat Eva Schakel er twee vanaf positie vier in. En brengt de stand op 9-12. Ilona haalt de serve terug voor 10-12, en vervolgens zit het natuurlijk ook gewoon even tegen.

De pass op een harde Forza aanval ‘kust’ het plafond, Rurh kan een uitgegane aanval niet ontwijken en wordt lichtelijk aan de schouder geraakt en op de 10-14 stand passt Masu de Ridder onderhands de bal over het net. En we wisten al dat ballen niet blijven wachten tot er een beslissing is genomen, wie actie onderneemt. Het werd 10-15.

Dolle vreugde, feeststemming aan de ene kant van het net, aan de andere kant haalde Gerjan Heerkes zijn ploeg bij elkaar. Met de koppies naar beneden en met rode oogjes begonnen de dames kort daarna snotterend met het opruimen van de zaal. De strijd was gestreden. Een lange strijd, met uiteindelijk een terechte winnaar. Kijkend naar de totaalcijfers en de torenhoge foutenlast van Tornado lijkt ons die conclusie wel juist.

Wedstrijdscores Tornado vs Forza: Aanval 46/31, blok 8/8, aces 10/10 en tegenstander 51/27.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website Forza.