‘Game Over’ voor Sliedrecht Sport?

VoV, 21-03-2019. 6:05 uur. Laatste kans niet benut! Volgens het programmaboekje van Sliedrecht Sport bij de zesde speelronde in de kampioenspoule tegen Abiant Lycurgus was het de laatste kans om de play – offs om de landstitel binnen bereik te houden. Omdat Sliedrecht Sport in De Basis al enige tijd niet meer die onneembare vesting is voor de andere topteams moest de thuisploeg ook fors aan de bak om die laatste kans te kunnen verzilveren.

Het mocht niet zo zijn, Lycurgus boekte een hele belangrijke zege, Sliedrecht leed een hele belangrijke, zeg maar gerust cruciale nederlaag in de strijd om de bovenste twee plaatsen.  De thuisploeg werd met 1-3 verslagen. Sliedrecht was behoudens de tweede set de mindere, Lycurgus speelde met overtuiging en won via de setstanden 20-25, 25-15, 21-25 en 13-25. De titelstrijd zal waarschijnlijk verder gaan tussen Lycurgus, Dynamo en Orion, Sliedrecht Sport haakt (voorlopig) af, maar blijft wel op de loer liggen om bij een misstap van Dynamo of Orion te kunnen profiteren.

Het was een onderhoudende wedstrijd, waarbij de ploeg van coach Arjan Taaij in de meeste delen de overhand had. In de eerste set, waarin de gasten uit Groningen een 7-6 achterstand via 12-13 veranderden in een 14-19 voorsprong, werd duidelijk dat de bezoekers aan het langste eind zouden trekken. Sliedrecht kwam nog dichtbij (18-20), maar haakte vervolgens weer af (20-23). Een eenhandig set – upje van Stijn Held kwam terecht bij de al in de lucht hangende Dennis Borst, die vuurde vervolgens af. Een uitgeslagen aanval aan de kant van de thuisploeg betekende  25-21.

In de tweede set speelde Sliedrecht Sport alles of niks en dat werd in die fase alles. Het stond na de 5-6 en 10-6 al snel 15-10 en de foutjes bij Lycurgus stapelden zich op. In de resterende deel van de set liep de thuisploeg uit naar tien punten voorsprong door onder andere sterke opslagen van Vermeulen. Dat deed hij ook op setpoint door via de netband een ace te noteren.

Lycurgus leek vervolgens eenvoudig naar een 1-2 voorsprong te gaan toen de ploeg uit Groningen naar 4-9 uitliep. Borst noteerde een 8-13 en er leek geen kou aan de lucht voor de landskampioen. Gek genoeg stond het in no-time echter ook weer 13-13. Op dat moment kwam Hossein Ghanbari in de ploeg voor Borst en dat bracht nieuwe energie. Via Frits van Gestel, Ghanbari en een blok van Auke van de Kamp werd het 13-16. Het werd nog 15-17, maar Sliedrecht leek geknakt. Abiant Lycurgus gaf net op tijd gas en doofde het heilige vuur bij de thuisploeg. Wytze Kooistra bracht vier setpoints op het scorebord. Bij de tweede was het een via het blok uitgeslagen bal raak.

De laatste set was een formaliteit en zeker aan het einde van de set werd Sliedrecht helemaal dolgedraaid. De pipe functioneerde prima. Met name Van de Kamp was daar op dreef. Na de 7-7 ging het via 11-14 naar 13-17. Daarna kreeg de thuisploeg geen puntje meer mee. Op het eerste matchpoint was het raak. Net als afgelopen zaterdag tegen Zaanstad via een ace. Deze keer smaakte van de Kamp het genoegen om de bal over de netband te laten gaan en vervolgens op de grond te zien ploffen. Het was de vierde zege op rij alweer voor Abiant Lycurgus.

‘Een belangrijke overwinning. Behalve de tweede set hebben we goed gespeeld. In de tweede set maakten we een paar foutjes en serverend maakte Sliedrecht een serie van een punt of zeven. Daardoor glipte die set ons door de vingers. Auke van de Kamp speelde een hele goede wedstrijd en passend was Erik van der Schaaf prima. Hossein Ghanbari viel halverwege de derde set goed in’, concludeerde een tevreden coach Arjan Taaij na afloop.

gh @ Vizier op Volleybal, bron onder andere Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto Sliedrecht Sport.