Gedreven Zaanstad wint bizar duel van Inter Rijswijk

VoV, 19-02-2022. 4:31 uur. Getergd door het te slappe spel in de thuiswedstrijd tegen Peelpush had Zaanstad hard getraind en had Martin Rutten goed de video’s van eerdere wedstrijden van Inter Rijswijk bestudeerd en toen een zwakke plek bij Inter Rijswijk ontdekt.

Martin Rutten koos voor het zevental Hidde Uittenbosch, Kjeld Broekema, Robin Ottenhof, Timo Terlouw, Lesley Kef, Daniel Hoonhout en libero Rueben Schoones en nadrukkelijk werd “beginnen met de opslag” gekozen. En het werkte.

Vanaf de eerste opslag van Hidde Uittenbosch stond een gedreven Zaanstad-team in het veld, zodat de eerste side-out van Inter Rijswijk keihard werd afgeblokt door Kjeld Broekema. In sneltreinvaart liep Zaanstad door de eerste set. Uit alle hoeken en gaten kwamen de Zaanse ballen bij Inter Rijswijk op de grond.  Via 10-3 werd het 18-10 voor Zaanstad. Daarna kon Inter Rijswijk nog 1 punt zelf scoren, want Zaanstad scoorde de overige 9 punten (7 voor zichzelf en 2 voor Inter Rijswijk). Met 16 aanvalspunten (vooral van Timo Terlouw en Lesley Kef) had Zaanstad gedomineerd en won de set met 25-13.

Bij het begin van de tweede set haalde Kjeld Broekema met zijn aanval de serve terug en op de serve van Hidde Uittenbosch racete Zaanstad meteen naar 6-1. Jeffrey van Wijk kon tussendoor voor Inter Rijswijk even 2 aanvalspunten scoren, maar vanaf 11-5 gooide het Zaanse blok de deur weer dicht en racete naar 17-6.  Hidde Uittenbosch gunde de Rijswijkers geen adempauze, want op zijn serve werd het 20-6. Met een uiterste krachtsinspanning wisten de Rijswijkers in ieder geval de dubbele cijfers te halen, zodat Zaanstad deze set met 25-10 won. Doordat de Rijswijkers 11 fouten maakten had Zaanstad aan 7 aanvalspunten en 5 blokpunten genoeg.

Na zo’n flitsende start zijn er verschillende scenario’s. De Zaanstad-mannen kozen (misschien onbewust) voor een tandje minder en bij Inter Rijswijk gingen een aantal spelers voor twee tandjes meer. Hun middenblok gooide tent dicht en ze bouwden hun zwakke plek dicht. En zo stond Zaanstad opeens achter en probeerde Martin Rutten met time-outs op 6-14 en 9-19 het tij te keren. Steunend op de aanval van Timo Terlouw en Lesley Kef kon Zaanstad met 16-25 een smadelijk set verlies voorkomen en alvast werken aan herstel in de 4e set.

Steunend op de aanval van Lesley kef en Timo Terlouw kon Zaanstad een voorsprong van 7-3 opbouwen. Het werd nu weer een echte wedstrijd, waarin beide partijen kansen hadden. Na een ace van Kjeld Broekema zorgde Timo Terlouw met zijn blok en aanval voor 15-11 en Dwin Brouwer verhoogde naar 16-11. Lorenzo Ramparsad kon toen ook nog even een bijdrage leveren.

De vermoeidheid sloeg bij Zaanstad toe en de mannen gingen servefouten maken en Inter Rijswijk kwam terug op 23-21. Kjeld Broekema maakte toen een belangrijk aanvalspunt: 24-21. De gedreven Noud Doornheim wist van geen opgeven en scoorde 24-22. Daarna vochten beide teams een geweldige lange rally uit, die Kjeld Broekema met een aanvalspunt besliste: 25-22. Maar Lesley Kef en Timo Terlouw waren de echte helden van Zaanstad, die de schandvlek van de nederlaag tegen Peelpush wegpoetsten.

gh @ VoV, verslag door en foto via Andre Triep, Zaanstad.