Gedreven Zaanstad wint met 1-3 van Taurus

VoV, 17-12-2018. 12:45 uur.  Na de 2-3 nederlaag tegen Sliedrecht waren de Zaanstad mannen niet aangeslagen, want de Zaanstad mannen hadden vier sets lang een hoog niveau bereikt en waren minimaal gelijkwaardig geweest. Met dit in het achterhoofd reisde het team af naar Houten, waar ze revanche wilden nemen voor de 3-0 nederlaag thuis tegen Taurus. Het gevoel was dat we slecht gespeeld hadden. Behalve de nog geblesseerde David Bes was iedereen fit. Sandor Rieuwers startte de eerste set met Joris Berkhout, Lars de Boer, Kjeld Broekema, Marijn van Gool, Jannes van der Ham, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones.

Onze middens waren meteen scherp. Jannes van der Ham scoorde met de aanval en Marijn van Gool blokte daarna diagonaal Timo Noordhoek af. Op een serviceserie van Kjeld Broekema maakte Taurus veel aanvalsfouten en op 5-12 moest Taurus coach Erik Gras de eerste time out nemen. De Zaanse servicedruk bleef bestaan en onze aanvallers bleven scoren en Taurus bleef aanvalsfouten maken. Via 7-17 liep Zaanstad naar setwinst: 14-25. Alle vijf aanvallers hadden daaraan bijgedragen.

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde basis door. Door wat foutjes moest Sandor Rieuwers op 4-0 een time-out nemen. Door aanvalspunten van Tom van den Boogaard liep Taurus naar 7-2. De Zaanstad mannen bleven rustig en maakten in die fase erna geen eigen fouten. De Zaanse aanval ging weer lopen. Op de serve van Lars de Boer kwam Zaanstad langszij: 9-9.

Na een geweldige rally waaraan het hele team deelnam kon Daniel Homburg Zaanstad voor het eerst op voorsprong brengen: 12-13. Zaanstad ging door en het werd 14-15. Daarna kreeg het last van een oud euvel: serves in het net en Taurus kwam op 22-19. Erwin Huinen kwam erin en daarna maakte Taurus zelf geen punt meer. Zaanstad vocht voor elke bal en Erwin Huinen scoorde met zijn aanval het beslissende punt: 24-26.

In de derde set bleef Erwin Huinen staan. Bij Taurus was de jonge Rik Damen ingebracht voor Hidde Uittenbosch. De jonkies Damen en Noordhoek zouden Taurus nu moeten behoeden voor een 0-3 nederlaag. Op de serve van Leroy Boerefijn liep Taurus naar 4-1. Marijn van Gool en Kjeld Broekema brachten met hun aanval de ommekeer: 5-6. De Zaanstad-aanval ging fouten maken en op 10-8 moest Sandor Rieuwers een time-out nemen.

Het jonge duo Damen en Noordhoek zorgde zelfs voor een 15-11 voorsprong. Sandor Rieuwers bracht Ferdy Wever voor Joris Berkhout, maar in de side out bleven de twee Taurus jonkies scoren. Op de service van Erwin Huinen stonden de teams weer in evenwicht: 18-18. Onze middenmannen zorgden dat het 21-21 gelijk opging. Het Taurus – blok hield toen een pipe aanval van Lars de Boer tegen en vervolgens scoorde Rik Damen driemaal met zijn aanval. Het werd 25-21 en Taurus leek weer te leven.

In de vierde set bleef Ferdy Wever staan. Op servicebeurten van Ferdy Wever en Kjeld Broekema kon de Zaanse aanval scoren, zodat op 2-6 Taurus een time out moest nemen. Zaanstad liep naar 4-9, maar het was nog niet gelopen. Op de service van spelverdeler Floor Polinder (met twee aces) kwam Taurus terug tot 9-9. Sandor Rieuwers nam een time-out, maar op de serve van Timo Gras werd het 12-10. Lesley Kef werd voor Lars de Boer ingebracht en Zaanstad kwam langszij: 13-13. Op de serve van Ferdy Wever kwam Taurus niet tot scoren, waardoor het 13-17 werd.

De jonge Rik Damen sloeg aanvallend de stand naar 15-17. De Taurus jonkies Timo Noordhoek en Rik Damen zouden er daarna niet meer aan te pas komen. Op de serve van Kjeld Broekema liep Zaanstad weer uit: 15-20, maar Tom van de Boogaard brak deze serie met een kill – block af. In het daaropvolgende side out spel scoorde Marijn van Gool een ace (16-22) en konden bij Taurus alleen Timo Gras en Leroy Boerefijn nog scoren. Door een mooie score van Daniel Homburg kwam het matchpoint op de borden: 19-24. En met een beslissende aanval sloeg Kjeld Broekema de set en de overwinning binnen op 21-25. Een verdiende overwinning voor Zaanstad!

De scores van de Zaanstad mannen: Kjeld Broekema (15), Marijn van Gool (15, waarvan 8 blokpunten), Daniel Homburg (13), Lars de Boer (9), Jannes van der Ham (7), Erwin Huinen (3) en Lesley Kef (1)

Voor de Kerst is er nog een kans voor Zaanstad om zich te profileren: de thuiswedstrijd tegen Dynamo (dat volop Europa Cup perikelen heeft) op zaterdag 22 december 20.00 uur in Koog aan de Zaan. Het is zaterdag met een sterk programma (dames 1 speelt om 19.00 uur in de Breedtesportzaal), de Algemene Leden Vergadering van Zaanstad en een prachtig Kerstbuffet. De Zaanstad mannen rekenen op de steun van de hele achterban!

gh @ VoV, verslag vv Zaanstad / André Triep. Foto Eric Visch.