Vizier op volleybal

 

Geen Final Four voor Oranje (m)

VoV, 03-06-2018. 8:20 uur. De Oranje mannenploeg had deze zomer twee grote doelen voor ogen: Presteren in de Golden European League ofwel de Final Four halen, en het Wereldkampioenschap, waar het zich afgelopen jaar voor het eerst sinds 2002 weer voor kwalificeerde. Nederland zou via de nieuwe Golden European League competitie maar al te graag promotie willen afdwingen naar de intercontinentale Volleyball Nations League, de eredivisie van het wereld volleybal, maar dat komt er deze zomer dus in ieder geval niet van.

De selectie van bondscoach Gido Vermeulen trof in poule B Turkije (3-2 verlies en 3-2 winst), Oekraïne (2-3 verlies en 2-3 winst) en Slovenië (3-1 winst). Turkije is poulewinnaar geworden en gaat naar de Final Four, dat is met nog één ronde te gaan al zeker. Nederland is uitgeschakeld en speelt aanstaande woensdag nog voor spek en bonen uit tegen Slovenië.

Vier keer speelde Oranje een vijfsetter, waarvan er twee gewonnen en twee verloren werden. In Turkije werd een 2-1 achterstand in sets met 20-25 weggewerkt, maar ging de tiebreak mede door een te hoge foutenlast naar de thuisploeg. Thuis tegen Oekraïne lukte het niet de 2-1 voorsprong in sets te verzilveren. Met 24-26 en 13-15 waren de gasten bij de big points spekkoper.

In Oekraïne kon Oranje de vierde set niet voor zich beslissen, toen ze op een 1-2 voorsprong in sets stonden, maar wonnen ze nog wel de wedstrijd. Gisteren tegen Turkije hetzelfde verhaal,  2-1 voor in sets, de 3-1 winst missen en via de tiebreak pas de winst binnen halen.  Die twee gemiste punten,  twee keer 3-2 winst i.p.v. 3-1, blijken achteraf cruciaal voor de uitschakeling.

Passer loper Maarten van Garderen over de wedstrijd van gisteren: “We weten van onszelf dat we de potentie hebben om als team een goede wedstrijd te spelen, maar we kunnen soms op belangrijke momenten de leiding niet vasthouden. We missen nog genoeg  zelfvertrouwen om het in die fases van de wedstrijd af te maken. Het was in ieder geval mooi dat we voor onze eigen fans de wedstrijd tegen Turkije nog wonnen, maar het doet wel pijn dat we de mogelijkheid op een plek bij de Final Four verspeeld hebben.”

Maar dan is het altijd weer mooi om naar een volgende target toe te leven, de gemiste target publicitair snel naar de achtergrond te laten verdwijnen  en met de voorbereiding voor de nieuwe, in dit geval het WK,  te beginnen.  Nederland is ingedeeld in een poule met  Brazilië, Frankrijk, Canada, China en Egypte. Twee teams vallen er na de poulefase af, de volgende ronde halen zal de eerste target van Oranje zijn.  “Mijn handen jeuken om weer te gaan trainen”  zei de bondscoach op Ziggo.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy Biekart.