Vizier op volleybal

 

Geen ‘Grapperhausje’, coronaproof KotC

VoV, 08-09-2020.  12:06 uur. Naar aanleiding van ons artikel op Vizier op Volleybal van afgelopen zondag 6 september m.b.t. een mogelijk ‘Grapperhausje’ van de Nevobo bij de Grand Slam in Breda (er stond een vraagteken achter) gingen er een aantal tweets de lucht in van o.a. Wilco Nijland (van Sportworx), die de gang van zaken m.b.t. de coronamaatregelen bij de Grand Slam en bij het aanstaande internationale ‘King and Queen of the Court’ nader toelichten en verklaarden.

Daaruit bleek wel dat van een ‘Grapperhausje’ geen sprake kon zijn, de organisatie was volgens de gemaakte afspraken met VWS en goedgekeurde protocollen. Daartoe behoorde onder andere de maatregel dat alle atleten voor inreizen een negatieve test diende te overleggen van maximaal 72 uur oud, bij aankomst werden ze nogmaals getest, hetgeen in de dagen erna nog diverse keren gebeurde.

Op “We zijn altijd bereikbaar om vragen te beantwoorden zodat men geen onjuiste aannames hoeft te doen. Een rectificatie zou passend zijn.” Zouden we willen reageren met “De organisatie kan ook vooraf gewoon duidelijkheid geven in de aankondigingen van en vooruitblik op de evenementen, zodat er niet gespeculeerd hoeft te worden.”

Voor wat betreft het King of the Court’ evenement, dat morgen in Utrecht van start gaat verstuurde @michel_everaert de volgende tweet: “Zo dat hebben we dus mooi geregeld. Voor King of the Court mogen alle atleten komen. Duimen omhoog eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit op korte termijn waarschijnlijk voor alle sporten geldt.” Bijgevoegd bij deze tweet was: “Voor de groep (Inter) nationale deelnemers aan het beachvolleybalevenement King of the Court in Utrecht geldt tijdelijk geen quarantaine advies voor spelers en teams die komen/terugkeren uit oranje gebieden. Minister van Ark maakte deze uitzondering specifiek voor deze groepen.    

Wat het evenement King of the Court betreft, dat woensdagmiddag begint: Present zijn totaal veertig topteams, die vanuit de hele wereld naar Utrecht komen. De aankondiging van het toernooi spreekt van een unieke beleving voor zowel publiek als spelers en speelsters.

Nederlandse inbreng: Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn niet de enige vrouwen die in Utrecht aanwezig zijn, in totaal komen er zes Oranje duo’s in actie. Katja Stam en Raïsa Schoon wonnen dit seizoen vrijwel elke wedstrijd waaraan zij meededen. Zij zijn als Motorola challenge team outsiders voor de titel. Marleen van Iersel treedt na haar breuk met Joy Stubbe aan met Pleun Ypma. De overige drie Nederlandse teams zijn stuk voor stuk talentvolle, jonge duo’s. Esmee Priem en Julia Wouters, Emma Piersma en Puk Stubbe en de zussen Emi en Mexime van Driel.

Vanuit het buitenland komen o.a. April Ross (USA), die in Utrecht samen met Emily Day speelt. Ross heeft een zilveren en bronzen olympische medaille en is de wereldkampioene van 2009.  Ágatha en Duda (Brazilië) hebben samen talloze medailles gewonnen op de FIVB World Tour. Ágatha is de wereldkampioene van 2015 in Den Haag en ze won met haar partner Barbara zilver op de Spelen van Rio.

Kozuch en Ludwig (Duitsland) spelen pas sinds 2019 samen, maar in dat eerste seizoen wonnen ze direct al de World Tour Finals. Betschart en Hüberli (Zwitserland) staan achtste op de wereldranglijst. Ze zijn de zilveren medaillewinnaressen op het EK van 2018. Naast al deze toppers zijn ook de nummers 12 (Heidrich-Vergé-Dépré, Zwitserland), 13 (Hermannova-Slukova, Tsjechië), 15 (Stockman/Larsen, USA) en 20 (Liliana-Elsa, Spanje) op de wereldranglijst van de partij. Een waar topaffiche.

Ook in het mannentoernooi is Nederland goed vertegenwoordigd. Natuurlijk zijn Brouwer/ Meeuwsen erbij, verder de laatste Nederlandse kampioenen Jasper Bouter en Ruben Penninga. De winnaars van drie DELA Eredivisie toernooien Stefan Boermans en Yorick de Groot doen ook mee, net als de wildcardwinnaars Dirk Boehlé en Mart van Werkhoven.

Vanuit het buitenland maken wereldtoppers hun opwachting, zoals Mol en Sørum (Noorwegen), het beste duo van de laatste jaren. Thole en Wickler (Duitsland) staan zesde op de wereldranglijst, ze werken tweede bij het WK 2019 en pakten afgelopen weekend de Duitse titel.

Herrera en Gavira (Spanje) verdedigen hun titel van 2018 in Utrecht. En verder zijn er nog de Qatari Cherif en Ahmed (13de FIVB), Plavins en Tocs uit Letland (17de  FIVB) en Samoilovs en Smedins (Letland, 18de FIVB).

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto Kingofthecourt.com archief 2018.